image Voorlichting over gezond gedrag lijkt haar doel voorbij te schieten. Bijna de helft (48%) van de Nederlanders voelt zich het meest aangesproken door een benadering die de positieve gevolgen van gezonde activiteiten benadrukt. Tegelijkertijd constateert 46% dat de aandacht op tv en radio vooral gericht is op de gevaren van ongezonde activiteiten. Slechts 15% zegt een voorkeur te hebben voor een dergelijke benadering. Als de overheid de burger een aansprekende boodschap over gezond gedrag wil geven, kan zij beter de nadruk leggen op gezond genieten dan op de risico's van ongezond gedrag. Dat staat in het TNS NIPO-rapport Kun je gezond genieten? geschreven in
opdracht van De Nederlandse Public Health Federatie (NPHF). Voor het TNS NIPO-onderzoek 'Kun je gezond genieten?' zijn ruim zeshonderd Nederlanders van 16 jaar en ouder ondervraagd over de manier waarop zij met hun gezondheid bezig zijn.

Het merendeel van de Nederlanders (60%) vindt lekker in je vel zitten de belangrijkste reden om op de gezondheid te letten. Slechts 24% noemt zo lang mogelijk gezond blijven als reden om gezond te willen leven. De media informeren vooral over de gevaren van ongezonde activiteiten, terwijl een positieve benadering Nederlanders meer aanspreekt. Gezond genieten is een betere insteek voor effectieve gezondheidsbevordering, concludeert de NPHF.

Genieten positief voor gezondheid
In het onderzoek is specifiek gevraagd naar de motivatie die mensen putten uit de combinatie genieten en gezondheid. Maar liefst 93% van de Nederlanders vindt dat genieten altijd een positieve invloed heeft op gezondheid. Het promoten van gezond genieten lijkt dus een goed uitgangspunt voor communicatie over gezondheid.

Het blijkt dat 68% het makkelijk vindt om gezond gedrag en genieten met elkaar te combineren, maar 28% vindt dit juist niet makkelijk. Ook heeft meer dan de helft (53%) er moeite mee om dingen vol te houden die ze niet leuk vinden, maar die wel goed zijn voor de gezondheid. Voor deze groep is het waarschijnlijk extra belangrijk om ook de leuke kanten van gezondheid in te zien, en te beseffen dat dingen waarvan ze kunnen genieten ook goed kunnen zijn voor de gezondheid.

bron: NPHF
Dit artikel afdrukken