imageHet menselijk reukvermogen wordt schromelijk onderschat. We zijn weliswaar wat ongeoefend maar na enkele dagen training zijn we prima in staat om een geurspoor te volgen zoals een hond dat doet.

Dat blijkt uit een deze week in Nature Neuroscience gepubliceerd onderzoek van Amerikaanse neurowetenschappers onder leiding van professor Noam Sobel. De onderzoekers legden in een grasveld een tien meter lang spoor aan van een lichte chocoladelucht. Daarna lieten ze 32 studenten van de Californische universiteit Berkeley geblinddoekt en met oordoppen over het gras kruipen. Zigzaggend met kleine, korte snuiven probeerden ze, net als honden, telkens opnieuw de lokatie van de geurbron vast te stellen. Iedere student kreeg drie kansen om binnen tien minuten het spoor te ruiken. Tweederde slaagde daar in, en studenten die drie dagen oefenden werden er snel beter in.

Groter brein
Wetenschappers hebben eerder vastgesteld dat de mens veel minder genen heeft die voor reukvermogen coderen dan bijvoorbeeld honden of ratten. Gedacht werd dat de mens het reukvermogen heeft verloren toen hij rechtop ging lopen, met de neus veel verder van de geurrijke aarde.

Maar neurowetenschapper Gordon Shepherd zegt in Nature dat het onderzoek van Sobel een hypothese ondersteunt die hij al langer koestert: De mens mag dan genetisch wat minder zijn toegerust om te ruiken, dat wordt gecompenseerd door een veel groter brein dat binnenkomende geursignalen beter weet te analyseren.

bron: elsevier
Dit artikel afdrukken