imageWijnzeikers van foodlog, hoe smaakt vanille?
Jij kan als culinair publicist toch wel vertellen hoe een koningskrab smaakt, zei de verslaggeefster.
Ik ben niet in het bijzonder culinair publicist, ik ben gewoon verslaggever. Maar ik maak een tv-serie over vis en andere spul uit de zee en dus moet ik me verantwoorden tegenover collega-verslaggevers. Raar, ik zou zelf nooit een collega-journalist interviewen.
Maar het moest. Ik vertelde haar, verslaggeefster, over de vangst van kingcrabs en hoe we die kookten aan boord, hoog in het noorden, boven de poolgrens.
Nooit eerder, zei ik, at ik zo iets lekkers uit de zee.
Verslaggeefster: hoe smaakte dat dan?

Ik kon en kan het niet zeggen. Ze kon het niet geloven. Het kostte me veel uitleg en overtuigingskracht: de handicap van mensen is dat ze (we) smaken en geuren niet kunnen benoemen.
U, lezer, bent nu even beledigd, want u klepzeikt op dit weblog graag een eind weg over wijn, maar als u de smaak van een wijn beschrijft heeft u onder veel meer kiezel nodig en vanille. Wijn heeft kiezel en een toon van vaninille. Ja maar hoe smaakt kiezel? Hoe smaakt vanille? Geef me de woorden, u gaat het niet redden want u hebt ze niet.

Eerst moet je iets proeven en wat je proeft moet je onthouden en als je het terug vindt in iets anders ben je blij want dan kan je zeggen dat er een toon van vanille in je wijn zit. Wijnzeiker, je kunt nog steeds niet zeggen hoe vanille smaakt.
Ik kom met het intense geluk van een gekookte poot van een koningskrab dan ook niet verder dan wauw wat lekker of te gek wat goed. Delicaat zou Diny Schouten zeggen, al even hulpeloos als ze de smaak van iets wat ze lekker vindt moet omschrijven.

Beseft u, lezer, dat we niets kunnen zeggen over smaken maar smaken alleen vergelijken met iets wat we kennen? Realiseert u zich dat we geen enkel woord voor een smaak hebben behalve de universele begrippen, zoet, zout, zuur en bitter? Is het niet weer eens tijd voor schaamte en bescheidenheid, wijnkakko?
Dit artikel afdrukken