Gistermiddag sprak ik erover met een man die zijn leven lang etenswaren heeft verkocht. Europa moest maar van gentech afblijven.
Nee, niet omdat hij tegen gentech is, maar omdat we het niet meer kunnen winnen van de Amerikanen, Indiers en Chinezen die er uitgebreide researchlab's voor funden en daardoor patent na patent kunnen aanvragen. Voor wereldwijde toepassing.

NRC Handelsblad besteedde gisteravond uitgebreid aandacht aan het weer opgelaaide debat over de vraag of Europa gentech-gewassen moet toestaan. De Monsantomuizen - pikant: minister Cramer bleek het onderzoek niet te kennen, terwijl het op dit moment een hoofdrol speelt in het anti-sentiment tegen een van haar kerndossiers - spelen er een forse rol in. De in Europa oppermachtige groene NGO's pakken het aan om het publiek flink angst aan te jagen en daarmee politici te gijzelen.

Is het toestaan van gewassen de vraag? De vraag is of Europa het zich moet willen permitteren om niet op z'n minst fors te investeren in gentech-onderzoek. Of willen we dat de Chinezen, Amerikanen en Indiers er met de technologie vandoor gaan? Om het heel anders te zeggen: willen we hen laten bepalen wat wij in ons lijf stoppen?

Het is een illusie dat we gentech tegen kunnen houden. Zelfs officieel als biologisch gelabelde voeding is niet meer gentech vrij. Gentech, we zeiden het hier vaker, is niet per se slecht. Het gaat erom hoe je het toepast en vanuit welke optiek.Als je het spel niet kent, heb je daar straks niet meer over te vertellen. Het toestaan van gewassen is een achterhoedegevecht van een technofobe samenleving. De toepassing van gentech kent verschillende abjecte toepassing vanuit het oogpunt van commerciele ethiek. Zeer waarschijnlijk ook vanuit milieu-oogpunt. Maar dat is slechts een gevolg van alleen op snel winstbejag gericht ondernemerschap. Het ligt niet aan de techniek, maar aan de manier waarop die wordt gericht en toegepast.

Europa plaatst zichzelf buiten de discussie over regulering en de nuttige ontwikkelingsrichtingen waarin gentech-onderzoek kan worden gestuurd. Welke milieuactivist kan zijn tegen een appelras met een heel natuurlijk gerstgennetje dat niet meer bespoten hoeft te worden?

M'n gesprekpartner ging er nog eens over nadenken. Misschien moesten we er toch maar bij blijven. Juist actief. Om hier niet met de al te commerciele rommel van een ander te blijven zitten.
Dit artikel afdrukken