Dat zei de Nederlander Maarten Hajer op de United Nations Environment Assembly in Nairobi.

Het International Resource Panel (IRP), waarin 34 topwetenschappers en 30 overheden zijn verenigd, bracht afgelopen week een rapport uit. Het IRP voorspelt dat de consumptie van kip en zuivel de komende tien jaar met 20% gaat toenemen en die van varkens- en rundvlees met 14%. In 2020 zal in China vooral de consumptie van varkensvlees significant zijn toegenomen en in Indonesië, de EU en Noord-Amerika de hoeveelheid gevogelte.

De auteurs roepen overheden op om hun inwoners te stimuleren minder vlees te eten, om de bijkomende ‘disproportionele kosten voor het milieu’ te vermijden.

Niet sexy
Hajer pleit voor de invoering van een belasting op de productie van vlees. “Als de rest van de wereld gaat kopiëren hoe we ons voeden in Noord Amerika of Europa, komt de planeet in grote problemen,” zegt Hajer. Hij denkt dat mensen minder vlees zullen eten als de prijs eerder in de keten verhoogd wordt. “Het is makkelijker en sexy om de taks door te voeren op consumentenniveau, maar minder effectief,” aldus Hajer.

Broeikasgas
Hajer: “Het huidige voedselsysteem moet veranderen omdat het niet houdbaar is”. Co-auteur Henk Westhoek benadrukt dat niet alleen overheden mensen moeten aanmoedigen om minder vlees te eten, maar ook supermarkten en grote voedingsproducenten. “Als ze betere alternatieven aanbieden, niet alleen alternatieven in vlees, kunnen zij de vleesconsumptie in westerse landen af laten nemen.”

Naast het invoeren van een taks, beveelt de IRP ook aan om de productie duurzamer te maken, voedselverspilling terug te dringen en mensen in steden meer in contact te brengen met de herkomst van hun eten.

China koploper?
China heeft in zijn deze maand gepubliceerde voedingsrichtlijn de boodschap ‘eet minder vlees’ al opgenomen en raadt - uit gezondheidsoverwegingen - aan dagelijks niet meer dan 200 gram vlees en eieren te eten. Als 1,3 miljard Chinezen zich daaraan houden en niet meer vlees gaan eten, scheelt dat 1,5% van de mondiale broeikasgasuitstoot, berekende ClimateProgress.
Dit artikel afdrukken