In het Engels heet het binge drinking. In het Nederlands noemen we het comazuipen: het in korte tijd achterover slaan van 4 à 5 (of meer) alcoholische consumpties door met name jongeren.

Comazuipen staat wetenschappelijk in de belangstelling. Inmiddels is bekend dat het de leerprestaties van jonge mensen negatief beïnvloedt en jongeren meer risico's laat nemen in hun seksueel gedrag. Het lijkt bovendien een gedragsvorm die in omvang nog steeds toe- en niet afneemt ondanks de waarschuwingen die inmiddels in alle media te vinden zijn.

(Vooral) meisjes met eetstoornissen
Zweedse onderzoekers ontdekte iets nieuws dat bij het gedrag van vrouwelijke comazuipers lijkt te horen. Science Daily meldt dat comazuipsters bovengemiddeld vaak kampen met eetproblemen.

Onderzoekers van de Södertörn University in Zweden analyseerden de gegevens van een Social and Health Assessment (SAHA), een schoolonderzoek dat in de Russische stad Archangelsk ingevuld was door 2.488 schoolkinderen van 13 tot 17 jaar oud. De vragenlijst leverde informatie over verschillende eetproblemen (je zorgen maken over je gewicht, je dik voelen, overeten, vasten en excessief veel bewegen, overgeven en/of laxeren), en over binge drinking.

"Bijna 50% van de Russische meisjes maakte zich zorgen over hun gewicht, en bijna een derde had al eens gevast of excessief gesport om niet dik te worden. Jongens hadden minder eetproblemen, al gaf 35% aan te overeten", zegt Andrew Stickley, auteur van de studie. Het lijkt erop dat 'binge drinking'-patronen bij meisjes samengaan met maar liefst 5 van de genoemde eetproblematieken. Bij jongens gold dat voor 2 (je dik voelen en overgeven/laxeren om niet dik te worden).

Ook uit Noord-Amerikaans onderzoek blijken statistisch significante relaties tussen comazuipen en eetproblemen, zoals vasten, het slikken van dieetpillen en purgeren. Stickley: "Dit suggereert dat de associatie tussen comazuipen en eetproblemen bij adolescenten in verschillende landen voor kan komen, ongeacht de sociaal-economische omgeving of de nationale drink-cultuur."

'Drunkorexia'
Zou het dan ook gelden voor Nederlandse jonge vrouwen? Eerder deze maand besteedde Het Parool aandacht aan het fenomeen ‘drunkorexia’. Jongeren, met name vrouwelijke studenten, compenseren hun alcoholconsumptie in het weekend met een al even ongezonde leefstijl. Doordeweeks gaan ze vasten en excessief sporten. Zo weten ze ondanks drinkgelagen in het weekend toch een strak lijf te houden. Dat hun gezondheid er onder lijdt, nemen ze op de koop toe.

Nieuw sociaal fenomeen
Hoewel drunkorexia geen erkende eetstoornis is, beginnen hulpverleners het patroon inmiddels te herkennen. "Veel drinken is de laatste jaren steeds normaler geworden. En daar komt bij dat op het gebied van eten een soort sociale acceptatie gaande is die steeds verder opgerekt wordt; denk aan maaltijdvervangers, koolhydraatarme diëten en sapkuren. Er wordt minder vaak gezegd: Meid, wat ben je raar aan het eten. Ga even normaal doen", zegt Elske van den Berg, manager behandelzaken bij centrum voor eetstoornissen Novarum, in Het Parool.

Naargelang 'beesten en feesten' in het weekend normaler wordt, zou drunkorexia dus weleens een nieuw sociaal fenomeen kunnen zijn.

Het Zweedse onderzoek verschijnt in de maarteditie van Alcoholism:// Clinical and Experimental Research.

Fotocredits: 'grab', Christy Mckenna
Dit artikel afdrukken