Binge drinking oftewel erg veel alcohol drinken in korte tijd, lijkt het immuunsysteem te ontregelen maar niet meteen. Dat schrijft ScienceDaily.

’Binge drinking’
Het National Institute on Alcohol Abuse en Alcoholism definieert binge drinking als het overschrijden van de wettelijke alcohollimiet voor autorijden. In de Verenigde Staten gaat het om een bloedalcoholgehalte van 0,08%, hetgeen overeenkomt met 8 mg alcohol per liter bloed oftewel 0,8 promille. Om die grens te overschrijden moeten vrouwen binnen 2 uur 4 alcoholische consumpties drinken en mannen meestal 5.

Niet alleen gedragsverandering
‘Binge drinking’ vergroot de kans op traumatische letsels, zoals valpartijen en auto-ongelukken. Maar daarnaast verslechtert ook het vermogen van het lichaam om te herstellen van verwondingen. Wondgenezing vertraagt. Bloedverlies vergroot. En patiënten worden vatbaarder voor ontstekingen. Bovendien is de sterftekans onder binge drinkers aanzienlijk groter.

Amerikaanse onderzoekers wilden weten wat die schadelijke effecten precies veroorzaakt.

Fors alcoholgebruik doet aanslag op immuunsysteem
Ze deden een experiment waarin ze mensen afhankelijk van hun gewicht 4 of 5 glazen wodka lieten drinken tot ze het punt van ‘peak intoxication’, het maximale bloedalcoholgehalte, bereikten. Dat komt overeen met 13 mg alcohol per liter bloed, oftewel 1,3 promille. Twintig minuten na peak intoxication was hun immuunsysteem juist meer actief. Van drie typen witte bloedcellen werden grotere aantallen gevonden: leukocyten, monocyten en ‘natural killer cells’. Daarnaast bleek het aantal activerende cytokinen, signaalstoffen voor het immuunsysteem, verhoogd. Echter, twee en vijf uur na de peak intoxication, tijden waarop slachtoffers vaak met letsels in traumacentra belanden, was het immuunsysteem juist minder actief in vergelijking met een nuchter persoon. De onderzoekers ontdekten dat na enig verloop van tijd het tegenovergestelde effect optreedt: minder monocyten en ‘natural killer cells’ en hogere aantallen cytokines die het immuunsysteem kunnen de-activeren.
Op dat moment zijn we dus vatbaarder voor van alles en nog wat: fors alcoholgebruik tast ons immuunsysteem aan.

Ben je straks na de jaarwisseling snipverkouden? Dan valt dat misschien wel te verklaren. Proost!

De onderzoekers publiceerden hun studie in het tijdschrift Alcohol.

Fotocredits: kool_skatkat
Dit artikel afdrukken