Ook al willen wij het niet horen, Chinezen prefereren kooieieren. Scharreleieren zijn in China voor de armen die zich geen schoon ei kunnen permitteren. Dat komt omdat Chinezen weten dat eieren van buitenkippen vol dioxines en PCB's zitten. Onder kenners is dat ook in Nederland geen geheim; Foodlog schrijft er al jaren over. Onder druk van het geluk van de buitenkip, verdringen we die waarheid het liefst.

Giftig
In september ontdekten liefhebbers van het pure eigen ei uit de achtertuin, dat hun eieren zwaar vervuild zijn door dioxines. Het kwaad zou komen van een industriële verbrandingspijp. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) wilde er niets van weten. Die gaat immers over eieren die in de handel zijn en weet allang dat buiteneieren vuiler zijn dan die van binnen. De eieren in de winkel zijn redelijk schoon, ook al zal de NVWA onmiddellijk toegeven dat kooikippen een veel minder vervuild ei produceren dan een Freiland- of biologische kip. Niettemin spannen de eieren uit Harlingen de kroon. Ze zijn ronduit giftig zegt toxicoloog Abel Arkenbout dit weekend in Nieuwsuur.

De uitzending is hier te bekijken:

Hobbykippen met dioxine in Harlingen - Nieuwsuur 14 december 2013 from dickfoodlognl on Vimeo.



Rol voor de GGD's
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit is niet in het onderwerp geïnteresseerd. Dat lijkt een schandaal, maar is logisch. De Autoriteit gaat alleen over eieren die in de winkel liggen en niet over wat mensen zelf uit hun achtertuin halen. De GGD blijkt zich echter wel degelijk zorgen te maken. Dat is ook logisch want die gaat over de gezondheid van mensen, los van de vraag of wat ze eten uit eigen tuin of stad danwel uit de winkel kwam. Eén ding moeten we ons heel goed realiseren: als we ziek kunnen worden van de eieren van kippen, dan worden we dat ook van groenten uit eigen tuin en al helemaal van die uit eigen stad. Daar is immer de uitstoot geconcentreerd die voor dioxinevervuiling zorgt.

Het is dan ook de hoogste tijd dat de GGD's bepalen op welke gronden in Nederland veilig in de openlucht voedsel verbouwd kan worden. Stadsland- en tuinbouw, zelf je eten verbouwen en volkstuinen zijn hipper dan ooit. Het is niet ondenkbaar dat we toch even moeten slikken als we weten hoeveel vervuiling we van zulk 'puur natuurlijk' en niet door commercie aangetast voedsel binnenkrijgen. Zeker onder de 'rook' van de stad is het nl. slecht tegen de dioxines vechten. Niet in het minst om de daarin in de loop der eeuwen opgebouwde vervuiling.

Nieuwsuur en de GGD maakten mogelijk heel wat los dit weekend. Het zou een goede zaak zijn als de GGD deze zaak op de agenda houdt.

Fotocredits: screenshot Nieuwsuur
Dit artikel afdrukken