Afgelopen vrijdagavond belandde ik min of meer per ongeluk in het Van der Valk Motel in Breukelen. De wisselstoring bij Utrecht CS was er de oorzaak van. Cécile was gevangen in het treinnetwerk en kon niet meer van Amsterdam naar Utrecht komen. Het dichtstbij was Breukelen. Of ik haar wilde komen ophalen met de auto. En dan daar maar meteen eten, want het was vrijdag, we hadden geen zin meer in koken. Het komt in de beste huishoudens voor ;-)
Ik moet bekennen: ik ben helemaal niet zo negatief over VdV als heel wat culi's. Het is meestal een fatsoenlijke hap voor een nette prijs. De wijnen zijn niet onaardig en redelijk geprijsd. Dus wat zeuren mensen die de VdV-formule willen vergelijken met restaurants met sterambities? Dan moet je er gewoon niet naar binnen gaan.
Waarom dan toch een opmerking over de Toekan? De hoeveelheid suiker in de dressing die echt alle perken te boven ging. Het leek wel een sausje uit een 'be-merkt' flesje of zakje. Boven die kwaliteit steeg VdV nog altijd uit. Niet meer kennelijk en dát stelt me teleur. Al helemaal omdat suiker op die manier een issue is die ik niet meer kan ontkennen. Een tijdje geleden besloot ik maar eens een einde te maken aan de hetze tégen suiker door de anti-suiker-lieden-onder-alle-omstandigheden 'staatsgevaarlijk' te noemen. Sinds we suiker hebben, hebben we er allerlei lekkere toepassingen voor gevonden. Suiker nu helemaal in de ban doen omdat de voedingsmiddelensmaakkmakers het overal in doen om een hoge smaakacceptatie te krijgen is wat mij betreft een vorm van het kind met het badwater weggooien.
Die suiker in de dressing (waar een beetje suiker of lhoning vaak inderdaad lekker is) deed me besluiten dat er een grens is bereikt: dit was geen dressing meer, maar een suikersaus!
Bah, want het was zo helemaal niks meer bij m'n salade met gerookte rib-eye (die overigens prima was). Een ook niet bij de licht gekoelde rode Beaujolais van Duboeuf met z'n aardige prijs.
Tijd dus om wél op te staan: als ik iets bestel, bestel ik dat en geen suiker!
Wie doet er mee? We sturen het gewoon terug. Dat kan natuurlijk ook met die merkproducten die zo stijf staan van de suiker dat ze niet meer weg te kauwen zijn.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Dick, ik heb afgelopen vrijdagavond het programma van keuringsdienst van Waarde gezien wat over suiker ging. Schokkende verhalen en bizare situaties. Click hier voor de uitzending.
Prachtige uitzending: verplichte kost!!! Alleen al om je te doen realiseren hoeveel suiker er in een fles tomatenketchup zit. Raad eens!
15 klontjes? 20? 30 dan?
Nee hoor: 45!!!
Ik was de hele uitzending vergeten en zat met m'n privé-suikerprobleempje. Wat een mooi toeval!
Onderkoelde sneren naar het 'Ik kies bewust'- logo (Klootwijk en suiker in de soep) en het Voedingscentrum.
En Voedingsleer Prof. Jaap Seidell die een pakje appelsap 'opgelost suikerwater' noemt. Fruit en toch lekker - denken hordes mensen ongetwijfeld. Maar die keken natuurlijk naar het andere net.
Ja , ik vond het ook een eyeopener. Heb gelukkig mijn leerlingen in de klas vermeld om hier naar te kijken. Ik noem dat verplichte kost in de ontwikkelingsfase waar ze zich nu in bevinden.
Nu maar hopen dat ze het ook hebben gezien ;-)
Deze uitzending vond ik in ieder geval een heel stuk beter dan de eerste in deze nieuwe reeks. Iets meer nuance had wel gemogen want iets waar fruit inzit bevat nu eenmaal ook suiker uit het fruit en dat vind ik niet juist om dat in klontjes uit te drukken. Het gaat m.i. om de suker die er nog extra aan toegevoegd is. Maar overall wel een goede uitzending en inderdaad die ketchup was wel de meest opzienbarende eye-opener.
Nog even los van die suiker in de dressing (wat natuurlijk heel gewoon vies en onnodig is): ik heb niet zoveel tegen Van der Valk qua eten, alhoewel ik er niet kapot van ben verder. Ik heb veel meer iets tegen het concept van het bedrijf, tegen het ontduiken van allerlei regels en als consument heb ik erg veel last van de gigantische ruimten waar ik in moet vertoeven en van de bediening. Toen onze kinderen jonger waren maakten we weleens gebruik van een VanderValkje zo onderweg en dat ging eigenlijk best aardig (sauzen altijd apart vragen enzo en de wijnen vallen ook best mee), maar bij het afrekenen ging het altijd fout. Dat duurde veel en veel te lang. En dat is logisch bij die onderbetaalde studenten, die geen enkele binding hebben. En daar val ik dus wel over. Horeca is wel iets meer dan een redelijke maaltijd serveren.