In boerenbladen wordt veel ophef gemaakt over het Nederlandse bedrijf A-ware en de internationaal opererende Nieuw-Zeelandse zuivelaar Fonterra die samen in Nederland een nieuwe kaasfabriek willen openen. Waarom in ons kleine Nederland dat al barst van de dieren en de stront?
De bladen berichten en speculeren er flink over: hoe zit dat met die nieuwe kaasfabriek en wat zijn de consequenties ervan?
De Nieuw-Zeelandse zuivelcoöperatie Fonterra is een van de tien grootste zuivelbedrijven ter wereld. Het is verantwoordelijk voor een derde van de internationale zuivelhandel en, als enige echte Nieuw-Zeelandse multinational, voor 25 procent van Nieuw-Zeelands exportinkomsten. Fonterra is als coöperatie in handen van 10.500 zuivelboeren. Begin 2011 openden ze hun nieuwe Europese hoofdkantoor in Amsterdam - om te kunnen profiteren van de in Nederland aanwezige kennis en infrastructuren op het gebied van koeien, melk en kaas.
Fonterra is voornemens samen met A-ware Food Group een nieuwe kaas- en ingrediëntenfabriek in Nederland neer te zetten. Het streven is om in de fabriek zo'n 80.000 ton kaas te gaan produceren, met name voor de (Aziatische) groeimarkten. Voor zoveel kaas is nog veel meer melk nodig: zo'n 700 miljoen liter boerderijmelk, bij voorkeur van Nederlandse melkveehouders. In boerenblad Nieuwe Oogst worden verschillende motieven geopperd voor de reden waarom de kaasfabriek in het kleine Nederland zou moeten komen. Het zou
1. kunnen gaan om een verkapt overnamebod op kaasmaker DeltaMilk
2. kunnen gaan om een tactiek om A-Ware minder afhankelijk moeten maken van de grillen van FrieslandCampina en DMK die A-Ware van melk voorzien
3. helemaal niet eens om de kaasfabriek te doen zijn, maar om de eraan gekoppelde ingrediëntenfabriek waar de wei - het restproduct van kaas - wordt verwerkt.
Volgens Boerderij zal de benodigde toename van de melkproductie (met zo'n 8 procent) hopelijk de huidige, gunstige, melkprijzen hoog houden. Die gedachte wordt echter meteen gerelativeerd: Het recente verleden heeft echter ook bewezen hoe wankel het evenwicht tussen vraag en aanbod van melk wereldwijd is en pijlsnel doorwerkt op de Nederlandse melkprijs.
Wat het antwoord ook is, één ding is zeker. Het quotum gaat van de melk. Dat betekent dat Nederlandse melkveehouders meer melk gaan maken. Fonterra zal die zeker willen inkopen en dus zal de bank die uitbreidingsbeluste melkveehouders graag financieren. Van de dierenbeweging en inmiddels ook van de maatschappij moeten al de dieren buiten lopen. Mestwetgeving zorgt er daarnaast voor dat de mest óf door kippen en varkens óf door de koeien maar niet door steeds meer beesten samen mag worden geproduceerd. Nu er een oplossing voor de melk is en die prima internationaal kan worden verkocht, zou een heldere conclusie kunnen worden getrokken. Doek flink wat van die andere beesten op en zet Nederland maar vol met gezellige buitenkoeien. Aan varkens en kip valt voorlopig immers niets meer te verdienen. Die beestenboeren zitten op zwart zaad. Daarom spreken ze over het uitvinden van ‘nieuwe verdienmodellen’, maar zijn die nog ver uit het zicht. De koeienboeren hebben die al. Dankzij Nieuw-Zeeland.
Holland wordt melkland. Het zou zomaar kunnen.
Fotocredits: Hans Splinter (bewerkt), 'Van de wal in de sloot'
Dit artikel afdrukken
De Nieuw-Zeelandse zuivelcoöperatie Fonterra is een van de tien grootste zuivelbedrijven ter wereld. Het is verantwoordelijk voor een derde van de internationale zuivelhandel en, als enige echte Nieuw-Zeelandse multinational, voor 25 procent van Nieuw-Zeelands exportinkomsten. Fonterra is als coöperatie in handen van 10.500 zuivelboeren. Begin 2011 openden ze hun nieuwe Europese hoofdkantoor in Amsterdam - om te kunnen profiteren van de in Nederland aanwezige kennis en infrastructuren op het gebied van koeien, melk en kaas.
Fonterra is voornemens samen met A-ware Food Group een nieuwe kaas- en ingrediëntenfabriek in Nederland neer te zetten. Het streven is om in de fabriek zo'n 80.000 ton kaas te gaan produceren, met name voor de (Aziatische) groeimarkten. Voor zoveel kaas is nog veel meer melk nodig: zo'n 700 miljoen liter boerderijmelk, bij voorkeur van Nederlandse melkveehouders. In boerenblad Nieuwe Oogst worden verschillende motieven geopperd voor de reden waarom de kaasfabriek in het kleine Nederland zou moeten komen. Het zou
1. kunnen gaan om een verkapt overnamebod op kaasmaker DeltaMilk
2. kunnen gaan om een tactiek om A-Ware minder afhankelijk moeten maken van de grillen van FrieslandCampina en DMK die A-Ware van melk voorzien
3. helemaal niet eens om de kaasfabriek te doen zijn, maar om de eraan gekoppelde ingrediëntenfabriek waar de wei - het restproduct van kaas - wordt verwerkt.
Volgens Boerderij zal de benodigde toename van de melkproductie (met zo'n 8 procent) hopelijk de huidige, gunstige, melkprijzen hoog houden. Die gedachte wordt echter meteen gerelativeerd: Het recente verleden heeft echter ook bewezen hoe wankel het evenwicht tussen vraag en aanbod van melk wereldwijd is en pijlsnel doorwerkt op de Nederlandse melkprijs.
Wat het antwoord ook is, één ding is zeker. Het quotum gaat van de melk. Dat betekent dat Nederlandse melkveehouders meer melk gaan maken. Fonterra zal die zeker willen inkopen en dus zal de bank die uitbreidingsbeluste melkveehouders graag financieren. Van de dierenbeweging en inmiddels ook van de maatschappij moeten al de dieren buiten lopen. Mestwetgeving zorgt er daarnaast voor dat de mest óf door kippen en varkens óf door de koeien maar niet door steeds meer beesten samen mag worden geproduceerd. Nu er een oplossing voor de melk is en die prima internationaal kan worden verkocht, zou een heldere conclusie kunnen worden getrokken. Doek flink wat van die andere beesten op en zet Nederland maar vol met gezellige buitenkoeien. Aan varkens en kip valt voorlopig immers niets meer te verdienen. Die beestenboeren zitten op zwart zaad. Daarom spreken ze over het uitvinden van ‘nieuwe verdienmodellen’, maar zijn die nog ver uit het zicht. De koeienboeren hebben die al. Dankzij Nieuw-Zeeland.
Holland wordt melkland. Het zou zomaar kunnen.
Fotocredits: Hans Splinter (bewerkt), 'Van de wal in de sloot'
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
#24, alinea 3. "De rijke top 15% van Nederland gaat alle groente uit de kas halen (ook wat nu nog vollegronds groente is). " Hetgeen je tussen accolades hebt geplaatst, moet je mij eens nader uitleggen. Ik heb, geheel ongegrond, de indruk dat de belangstelling naar vollegronds toeneemt. Althans in mijn kring. Hopelijk pis ik niet weer naast het onderwerp?
Ter info:
1) U.S. assistance in China dairies will boost exports to China
http://www.dairyherd.com/dairy-news/US-assistance-in-China-dairies-will-boost-exports-to-China--157901865.html?ref=865
2) China seeks more Australian cows to boost milk output
http://www.bbc.co.uk/news/business-16607847
@josien, de slachtresten tot het bloed aan toe hebben waarde. Ik schrijf in #18 niet voor niets dat de ingrediententak wel nog geld verdient. Ik kan me zelfs voorstellen dat in de nabije toekomst VION en FC gesplitst gaan worden. Of dat FC de melktak afstoot net zoals CSM de basis afstoot en doorgaat met Purac.
@Jan Peter, aan de onderkant van de maatschappij blijven jouw C's over. Suiker en koolhydraten eventueel aangevuld met wat goedkope vitamine pillen, weinig vlees (want die prijs gaat wel stijgen) en teweinig groente. Wil je weten wat dit voor 20% van de 'arme' Nederlandser zal gaan betekenen? Kijk maar goed naar Amerika of India. Neen, ik verwacht grote verschillen in gezondheid door voedingspatroon verschillen in Nederland in de toekomst. Niet echt positief. Sorry.
@Monique, als de varkenssector niet kan verdienen aan vlees, kan ik me voorstellen dat energie maken en verkoop van mest agrosector erbij hoort. En de agro kan dan het krachtvoor maken voor de melkveehouders. Het is niet voor niets dat melkveehouders zich 'superieur' voelen binnen LTO. Om nog een voorspelling te doen. De rijke top 15% van Nederland gaat alle groente uit de kas halen (ook wat nu nog vollegronds groente is).
Ach, het zijn maar wat doorkijkjes .......
wouter, waarom geldt verhaal van biocascadering etc blijkbaar niet voor varkens?
Meer koeien in Nederland? D.w.z. meer gras, etc. Waar komt het voer vandaan? Kosten van o.a. krachtvoer en maïs zijn op dit moment aardig hoog . Importeren? Wat zijn de kosten? Is er nog plaats genoeg? Hoe zit het met de "echte" natuur? Moet die ervoor gaan wijken? Wil Nederland dat wel? En dan heb ik het alleen nog maar over voer. Aan de kostprijs wil ik niet eens denken.