In Engeland is een worst-rel ontstaan nu is gebleken dat ‘Lincolnshire’ en ‘Cumberland’ worstjes van Walls en Tesco afkomstig zijn van bio-industrie varkens uit Duitsland, Nederland, Denemarken, Zweden en Polen.De ‘onthulling’ komt van de Sunday Telegraph die campagne voert voor duidelijke etikettering op Britse producten.
Tesco en Walls hebben toegegeven dat het varkensvlees in de worstjes niet per definitie afkomstig is van Britse varkens. Door op het etiket ‘Lincolnshire’ en ‘Cumberland’ te zetten, werd dit wel gesuggereerd, meent de Sunday Telegraph. Volgens Walls hebben de benamigen echter te maken met streekrecepten.
Legaal
Hoewel de werkwijze van de bedrijven legaal is, worden consumenten wel misleid, vindt de krant. ‘Door onduidelijke etikettering worden mensen niet in staat gesteld de juiste keuzes te maken.’
Vleesbedrijven hoeven echter niet de herkomst van vlees te vermelden. Ze kunnen zelfs op het etiket stellen dat het ‘British made’ is, ook al is het hoofdingrediënt afkomstig uit een ander land.
bron: meat&meal
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Het zou ze wel sieren om te melden dat het vlees uit het buitenland komt - zeker als "British made" vermeld staat, maar Lincolnshire en Cumberland refereren inderdaad tegenwoordig aan streekrecepten.
Vroeger was de Cumberland uitsluitend gemaakt van een bepaald ras varkens, maar die is inmiddels al lang uitgestorven. De naam Lincolnshire is naar mijn weten nooit gebonden geweest aan een bepaald soort varken.
Er is een lobby om deze streekproducten een beschermd status te geven, en ik snap wel waarom. Veel grote fabrikanten maken deze worsten in een afgezwakte vorm om bij een bredere publiek aan te sluiten (worsten te dun, vlees te fijn gemalen), maar als deze namen wettelijke bescherming zouden genieten dan zouden veel kleine producenten - die wel authentieke producten leveren - de dupe van worden.
"The revelation has prompted angry reaction from the British pig industry which is regulated by much tougher animal welfare laws than elsewhere on the Continent. (...) According to industry figures, the cost of producing a kilo of pork is typically about one-fifth cheaper in Holland and Denmark, where pig farmers are not bound by strict welfare laws introduced in the UK in 1999.
The same rules, which will ban among other practices the use of sow stalls – a method of keeping pigs in very confined spaces – will not be adopted in the European Union until 2013 at the earliest."
Zo staat in het oorspronkelijke artikel in de Telegraph te lezen. Niet alleen consumentenverontwaardiging, die overigens verwoord wordt door organisaties die varkensfokkers vertegenwoordigen, maar dus juist verontwaardiging van de boeren (National Pig Association en BPEX, die de Britse varkensindustrie vertegenwoordigt).
Dave, ik dacht altijd dat Cumberland en Lincolnshire beiden naar een varkensras refereerden. Dan heb ik het hier dus niet helemaal goed omschreven.
In ieder geval zijn het nu aanduidingen van verschillende worsten, Cumberland met meer peper en Lincolnshire met oa salie.
Beiden zijn wat wij hier verse worst zouden noemen, het mooie van Engeland is de enorme variatie aan smaken en tradities in dit soort worsten.
Bemoedigend dat er in Engeland een relletje is ontstaan. Dat zie ik hier inderdaad niet gebeuren. Maar is het omdat de Engelsen hun worsttraditie in stand willen houden of een vorm van protectionisme?
Ik heb het idee dat de Engelsen veel nationalistischer zijn over waar hun eten vandaan komt dan wij.
Die variatie in worsten qua smaak zijn in Engeland gebleven, maar je vindt ze in oude kookboeken hier ook terug. Salie om het vet te breken, net als hysop trouwens. Hier hebben we als variatie dan de droë worst met kruidnagel en niet veel anders meer.
Voor echt lekkere droge worst moet je als je in de gelegenheid bent, eens langsgaan bij Slager John van Broekhuizen in Balkbrug. Europees kampioen 2009, en nog veel meer prijzen gewonnen. Droge worst, van lokale varkens, zelfgeslacht, zelfgedroogd in een bunker, en echt enorm lekker van smaak, structuur en kleur. Droge worst met bijvoorbeeld venkel, of rode wijn en zwarte peper, of oregano, of basilicum in olijfolie.. Ook zijn bloedworst smaakte overigens prima!
In Nederland kunnen we het heus wel! :-)