Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Het beeld over 'stadslandbouw' geschetst door Jan Willem van der Schans is in mijn ogen nog steeds niet reëel. Een te romantisch beeld op een te kleine lengte-schaal. Rotterdam en Amsterdam zijn dorpen vergeleken bij steden als Londen of NY.
Als we heel Nederland nu eens zouden beschouwen als een grote stad van 16 miljoen bewoners, dan hebben we gewoon in de praktijk al stadslandbouw. Op zijn minst geldt deze gedachte al voor de randstad. Natuurlijk zijn landbouw en steden onlosmakelijk met elkaar verbonden. Naar mate we duurzamer gaan worden en transport (foodmiles) duurder en maatschappelijk onwenselijker worden is een juiste planning van landbouw en stedelijk gebied gewenst. Natuurlijk is het goed dat mega-cities zoals Londen, Parijs, NY etc hier mee aan de slag gaan.
Maar ik ben heel positief : binnen Nederland hebben we deze situatie al. Het is een kwestie van vasthouden en zorgen dat boeren een plekje blijven houden (en dan bedoel ik als producent van voedsel, niet als beheerder van een 'recreatiegebied'). Juist daarom is het zo belangrijk om de discussie over ons eetsysteem serieus te nemen.
wouter, Nederland is idd een groot dorp. Maar dat betekent niet dat alle landbouw in dat dorp ook stadslandbouw is. Stadslandbouw is ondernemen in, met en voor je directe omgeving. Alles eruit halen voor lokale foodproductie, maar ook social cohesie etc. Wat dat betreft hebben we nog een paar slagen te maken.
@ Onno, daar ben ik het mee eens. Het zou niet verkeerd zijn als 20-23% vd landbouw weer hechter met alle steden en dorpen in NL verboden zou worden. In het oosten van het land lukt dat nog wel, de kunst is denk ik om dat ook in de randstad voor elkaar te krijgen. Mijn indeling heb ik afgelopen week weergegeven: http://www.foodlog.nl/vandaag/bericht/jan_willem_van_der_schans_ruimtelijke_ordening_nederland_loopt_achter/#reacties
De vraag is heel simpel : via de wortel of via de stok? Gaan we aan de overheid vragen de regie te gaan voeren of verwachten we dat 'de markt' het wel zal gaan regelen? Hier zie ik best een rol voor onze overheid. Met overheid bedoel ik overigens Den Haag en niet de provincies en/of gemeenten. Welke ministerie weet ik niet : EZ, VROM of LNV?
Wie heeft een suggestie?
Wouter, voor innovatie mag je bij EZ aankloppen. maar is het een innovatie? Ik zie nogal wat problemen. Niet zozeer met de productie, maar meer met de plek. Neem een stad als Den Haag. Moet het Plein maar op de schop? Malieveld omploegen? Aan de rand past het wel, maar daar kan je de boeren nog in het wild vinden.
Het idee is leuk maar om kennis bij te brengen en om foodmiles te verminderen is het naar mijn idee zwakjes. Carolyn Steel streeft daar ook helemaal niet naar zij streeft naar bewustwording. Cohesie en begrip voor voeding.
Geef eens een volwassen suggestie die kan leven zonder subsidie, zonder vrijwilligers, met vermindering van foodmiles. Ondertussen zullen wij hier in Londen daar ook nog over discussiëren.
"bewustwording, cohesie en begrip voor voeding"
Waarom zou dat niet door communicatie alleen kunnen? Ik krijg bij al die promoties en praatavonden over stadsboerderijen en moesdaktuinen/dakmoestuinen toch een sterke elite-bijsmaak. Goed, de elite moet het doen. Maar spreekt hier niet een diepe, Heideggeriaanse verveling uit?