High tech stadsboer Dickson Despommier kwam hier al eens langs met z'n hydroponics. Zojuist stuurt lezers Stynxie deze link naar farms as skyskrapers.
High tech stadsboer Dickson Despommier kwam hier al eens langs met z'n hydroponics. Zojuist stuurt lezers Stynxie deze link naar farms as skyskrapers.
De oproep van Steel blijft staan.... ze vraagt niet om stadslandbouw, maar om een goede etens-verbinding stad en land, een natuurlijk symbiose tussen stad en land, in een modern en duurzaam jasje.
De grootste omslag naar de moderne stad was de ontwikkeling van transport en koeling, toen is de zichtbare etens-verbinding van stad en land verdwenen.
En nu zitten we met bergen afval, groeiende energieprijzen, een CO2 broeikas, een toenemend overgewicht, afnemende ziektevrije levensverwachting, sociale ongelijkheid en een vraga om steeds meer voedsel etc. Kan de organische verbinding met voedsel en waar het vandaan komt bijdragen aan de oplossing? Steels antwoord is ja.... hoe utopisch, of sitopisch, het beeld ook nog is. Volgens mij moeten we dit niet te makkelijk plat slaan tot stadslandbouw alleen wat wel of niet zou kunnen.
@ Wouter de Heij,
Mee eens, weg met het knuffel imago!
Zelfs zou ik ook graag zien dat de overheid een regie rol heeft in plaats van de acteur. Maar zolang het pluche zo lekker zit zal er weinig veranderen.
Maar laten we op Foodlog.nl zo verstandig zijn om elitaire knuffel projecten te toetsen op houdbaarheid en niet alleen op het ideaal. Het voelt als koe knuffelen, klinkt soft, is vaag maar wel grappig en uiteindelijk heb je niets.
@ Bart, Annechien. Ik ben ondernemer, ondernemerschap vind ook ik dus heel belangrijk. Initiatieven moeten inderdaad kunnen leven zonder subsidie. Zelf heb ik (ook) het idee dat sommige wethouders met zg knuffelprojectjes bezig zijn.
Dat ruimtelijke ordening gedecentraliseerd is, is juist verschrikkelijk en is een oorzaak van de verrommeling. Regie vanuit de landelijke overheid is juiste heel erg gewenst lijkt me. De detailinvulling kan dan op niveau gemeente.
Ik zie graag dat we Nederland als een soort van super stad gaan besturen. Weg met de provincies. De gemeenten zijn er dan voor de menselijke maat. Den Haag voor belasting, vervoer, natuur etc.
Wouter, de overheid gaat dit niet regelen. De ruimtelijke ordening is juist grotendeels gedecentraliseerd en meer neergelegd bij provincies. Dus van een centrale rol is geen sprake.
Wat overblijft is een provinciale of stedelijke overheid, die hier een rol in heeft. Sommige steden houden zich bezig met de stad en de landbouw. Marijke Vos in Amsterdam hecht hier belang aan. Almere probeert het ook. Eetbaar Rotterdam? Is dat waar we naar toe gaan? Is dit een speeltje van de plaatselijke overheden of wordt er ook echt ondernomen door agrarische ondernemers in combinatie met de stad. Wie weet dat?
Voor mij is het belangrijk dat we naast die verbinding tussen producent en consument het echte ondernemen niet vergeten wordt. Alleen dan kan dit ook ingebed worden in de samenleving. Dat maakt het voor mij ook juist aantrekkelijk.
Vanmiddag aan mijn uni heb ik tijdens een discussie uurtje het idee stadsboerderij in de groep gegooid.
De conclusie was simpel: een aantal keer is het geprobeerd (5 keer in UK), wat bleek na een tijdje haken mensen af. Wat dus terug leid naar mijn eerdere suggestie: maak het volwassen zodat het niet afhankelijk is van de consument als bedrijfscomponent.
Richt het bedrijf zo in dat de consument alleen aan het eind van de keten is en een burger die mee wil denken laten groeien in kennis. Maar dat kennen we al van initiatieven als "kom in de kas".
Een ander idee wat WEL werkt is de boeren markt, meestal 12-24 keer per jaar gehouden. Waarop lokale boeren hun eigen groente verkopen.
Oftewel het idee stadsboerderij is dood. Elitair. De consument en zijn honger naar informatie is weer eens zwaar overschat.
"bewustwording, cohesie en begrip voor voeding"
Waarom zou dat niet door communicatie alleen kunnen? Ik krijg bij al die promoties en praatavonden over stadsboerderijen en moesdaktuinen/dakmoestuinen toch een sterke elite-bijsmaak. Goed, de elite moet het doen. Maar spreekt hier niet een diepe, Heideggeriaanse verveling uit?
Wouter, voor innovatie mag je bij EZ aankloppen. maar is het een innovatie? Ik zie nogal wat problemen. Niet zozeer met de productie, maar meer met de plek. Neem een stad als Den Haag. Moet het Plein maar op de schop? Malieveld omploegen? Aan de rand past het wel, maar daar kan je de boeren nog in het wild vinden.
Het idee is leuk maar om kennis bij te brengen en om foodmiles te verminderen is het naar mijn idee zwakjes. Carolyn Steel streeft daar ook helemaal niet naar zij streeft naar bewustwording. Cohesie en begrip voor voeding.
Geef eens een volwassen suggestie die kan leven zonder subsidie, zonder vrijwilligers, met vermindering van foodmiles. Ondertussen zullen wij hier in Londen daar ook nog over discussiƫren.
@ Onno, daar ben ik het mee eens. Het zou niet verkeerd zijn als 20-23% vd landbouw weer hechter met alle steden en dorpen in NL verboden zou worden. In het oosten van het land lukt dat nog wel, de kunst is denk ik om dat ook in de randstad voor elkaar te krijgen. Mijn indeling heb ik afgelopen week weergegeven: http://www.foodlog.nl/vandaag/bericht/jan_willem_van_der_schans_ruimtelijke_ordening_nederland_loopt_achter/#reacties
De vraag is heel simpel : via de wortel of via de stok? Gaan we aan de overheid vragen de regie te gaan voeren of verwachten we dat 'de markt' het wel zal gaan regelen? Hier zie ik best een rol voor onze overheid. Met overheid bedoel ik overigens Den Haag en niet de provincies en/of gemeenten. Welke ministerie weet ik niet : EZ, VROM of LNV?
Wie heeft een suggestie?
wouter, Nederland is idd een groot dorp. Maar dat betekent niet dat alle landbouw in dat dorp ook stadslandbouw is. Stadslandbouw is ondernemen in, met en voor je directe omgeving. Alles eruit halen voor lokale foodproductie, maar ook social cohesie etc. Wat dat betreft hebben we nog een paar slagen te maken.
Het beeld over 'stadslandbouw' geschetst door Jan Willem van der Schans is in mijn ogen nog steeds niet reƫel. Een te romantisch beeld op een te kleine lengte-schaal. Rotterdam en Amsterdam zijn dorpen vergeleken bij steden als Londen of NY.
Als we heel Nederland nu eens zouden beschouwen als een grote stad van 16 miljoen bewoners, dan hebben we gewoon in de praktijk al stadslandbouw. Op zijn minst geldt deze gedachte al voor de randstad. Natuurlijk zijn landbouw en steden onlosmakelijk met elkaar verbonden. Naar mate we duurzamer gaan worden en transport (foodmiles) duurder en maatschappelijk onwenselijker worden is een juiste planning van landbouw en stedelijk gebied gewenst. Natuurlijk is het goed dat mega-cities zoals Londen, Parijs, NY etc hier mee aan de slag gaan.
Maar ik ben heel positief : binnen Nederland hebben we deze situatie al. Het is een kwestie van vasthouden en zorgen dat boeren een plekje blijven houden (en dan bedoel ik als producent van voedsel, niet als beheerder van een 'recreatiegebied'). Juist daarom is het zo belangrijk om de discussie over ons eetsysteem serieus te nemen.
Past dit in het rijtje?
http://www.chow.com/stories/11911