Als zijsprong bij de sigarendiscussie hier een nieuwe rondvraag. Misschien kan Ailko dit als lesmateriaal gebruiken en wordt zo de kwaliteit van de Nederlandse restaurants, toch al niet misselijk, nog verder vergroot. De vraag: hoe ziet je ideale restaurantavond eruit? Wat moet een restaurant daarvoor doen/in huis hebben?
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Meer waar voor je geld. Je gaat natuurlijk niet op restaurant enkel om het eten (enfin, ik toch niet), maar met honger terug naar huis kan toch ook niet de bedoeling zijn.
Je welkom voelen. Een plek vinden waar je niet alleen van het eten, maar ook van het gezelschap waarin je je bevindt kunt genieten.
Dingen op de kaart vinden, die je niet snel zelf zult maken, of waarvan je denkt: dat kan ik beter.
Aagenaam verrast worden.
Het mag er niet te koud zijn en zomers niet te warm.
Geen muziek, of muzak.
Dat is het eerste wat bij me opkomt.
Een bediening die je het warme gevoel geeft dat je welkom bent! Haardvuur [geen nep]. Beetje jazz op de achtergrond. Beslist niet teveel voedsel op tafel [ik wordt zó verdrietig van de hoeveelheden die ik soms moet laten staan].
De hele avond onbeperkt water in een glas, welke ongevraagd bij wordt gevuld [dus nóóit leeg raakt]. Goeie antwoorden van de bediening op voedingsvragen [ik heb ooit vegetarische mosterdsoep met spekjes geserveerd gekregen].
Niet teveel ruimte tussen de gangen [vragen of het eten al bijna klaar is lijkt mij dodelijk voor een kok, maar oh mijn god wat heb ik het vaak moeten doen]. En ik vind toegeven dat er fouten zijn gemaakt de meest belangrijke van allemaal als het eraan komt.
Ik zat laatst in een prachtig restaurant op Vlieland, en vond in een overheerlijke tomatensoep een stukje hard plastic van een centimeter of 6 [verpakking?]. Ik heb het stukje plastic, subtiel zichtbaar voor de bediening, op mijn bordrand gelegd, en kon aan de reactie zien dat het opgevallen was.
Vervolgens werd het bord meegenomen naar de keuken en heb ik er niets meer van gehoord. Ik heb heerlijk gegeten, maar ik vond dit een gemiste kans. En het belangrijkste van alles, het eten moet natuurlijk fantastisch zijn!
Mijn duit in het zakje op deze winterse vrijdagmiddag:
* vlees/vis van duurzaam gehouden dieren
* goede wijn op de juiste temperatuur
* onbeperkt water inderdaad
* geen desserts, sauzen e.d. die overduidelijk
uit een pakje, zakje en dergelijke komen
* warme gerechten niet lauw opdienen
* niets opdienen dat nog bevroren is (tenzij het ijs is)
* geen lange pauzes tussen de gangen
* geen rokers in de zaak (nog even geduld ...)
* personeel dat weet wat het serveert (zowel eten als wijn)
Mijn utopische restaurant beleving:
* Gemeende vriendelijkheid ipv gemaakte
* Mensen aan tafel die hun vak uitdragen
* Professioneel gastheerschap
* Iemand aan tafel met kennis van zaken
* Gastmensen die weten wat ze met een klacht
moeten en die reageren op die klacht.
* Liefde voor het eten en respect voor de
producten
* Empatische gastheren/vrouwen die invoelen hoe
de diversiteit van gasten precies op het
juiste moment te helpen.Boundery open
gastmensen.
* Niet te veel diverse smaken op mijn bord.
* Een goed wijnglas op tafel
* Wijn op een correcte temperatuur
* Gastheren/vrouwen die hun ogen open hebben als ze in het restaurant en aan het front
werken.
* Schone kleding, geen vet haar, rouwnagels en
ongepoetste schoenen.