Vraagje: zou een zelfslachter misschien niet het een en ander kunnen bijdragen aan diervriendelijkheid, nl. een mooie ongestresste dood? Het klinkt natuurlijk niet leuk, maar toch.
Het aantal zelfslachtende slagers, slagers met een erkenning slachterij, is in amper drie jaar tijd met 25% afgenomen, van 200 in 2004 naar 150 in 2007. Met name rundveehouders kunnen bij steeds minder zelfslachters terecht. De teruggang wordt onder andere veroorzaakt door de nieuwe vleeskeuringen. Zelfslachtende slagers betalen onder het nieuwe keurregime 13% meer aan keuringskosten.
De verhuizing van de vleeskeuring per 1 januari 2006 van de Voedsel- en Waren Autoriteit (VWA) naar Kwaliteitskeuring Dierlijke Sector (KDS) zou de slachterijen een efficiencyvoordeel van 9 á 10 miljoen euro opleveren. Dat voordeel is door de opzet van de keuring en de opbouw van de tarieven vooral bij de grote slachterijen terechtgekomen.
KDS en VWA
In grotere slachterijen doen goedkopere KDS-medewerkers het keurwerk, en een dure
13% hogere kosten
Maar door de tariefopbouw met een starttarief, plus een uurtarief en een bedrag per dier geldt: hoe minder dieren, hoe hoger de kosten per dier ofwel per kilo vlees. Uitgaand van het eens per week slachten van twee varkens en een rund is een zelfslachter per jaar 550 euro duurder uit, een stijging met 13%. Bovendien ervaren de slagers het alsof er - op hun kosten - dubbel wordt gekeurd.
KNS pleit voor lagere tarieven
De Koninklijke Nederlandse Slagersbond KNS is bang dat mede door de tariefverhoging zelfslachtende slagers afhaken en het ambacht verloren gaat. De organisatie wil dat er voor hen lagere tarieven komen, en dat het toezicht door de VWA ten laste komt van de overheid of de KDS.
bron: Slagerswereld, met dank aan foodholland
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Offtopic: het zou "zelf slachtend" moeten zijn, met spatie. Zo betekent het volgens mij: zichzelf slachtend., zoals de herbergier van Bomans.
On-topic: je had het laatst over mobiele slachtinstallaties. Is dat een weg naar een controleerbare zachte dood EN meer ambachtelijkheid? Dit gezien diervriendelijkheid snel weg is wanneer de controle weg is. In incidentele gevallen wellicht, maar toch.
Denk eens vanuit economische principes. Zo slachten en verwerken (want je wilt niet weten hoeveel uren zulke mensen werken) is duurder. Het product moet dus beter zijn. Slechte behandelingen en gesjoemel passen daar niet bij omdat die hun weerslag op de kwaliteit van het vlees hebben.
Controle moet blijven bestaan, maar dat 'maar toch' valt daar nou juist niet te verwachten.
550 euro per jaar? Kamervraag en snel: om nog geen 100.000 euro per jaar subsidie voor de laatste slachtslagers.
En eer de slager die het nog zelf doet. Ik fiets er voor om.
Die zit. Het probleem zit alleen nog dieper. Als een tientje per week de druppel is, kun je nagaan hoe diep.
Uitgaande van het voorbeeld van 2 varkens en 1 koe (ongeveer 700 kilo vlees) kost het nog geen cent per kilo meer.
Ik denk dat het ook te maken heeft met de verhandelbaarheid van een compleet beest. Een slager moet wel een klantenbestand hebben om alle onderdelen op een rendabele manier kwijt te raken. Niet dat ik zijn mening deel, maar volgens een ING directeur wil de consument van de toekomst alleen nog maar gemaksproducten. En dan blijft er toch een flink deel van het beest in de hoek van een koeling liggen.
Wat ik me afvraag is hoe die zelfslachtende slagers zich ontwikkelen in de ons omringende landen.