Met Kerst geven we dus ruim 1,5x zoveel uit aan eten als normaal. Is dat nou zoveel? Dat zet je toch aan het denken ...
De Nederlandse consument geeft dit jaar honderd miljoen euro meer uit aan eten en drinken voor de kerstdagen dan in 2006. Dat heeft CBL-voorzitter Klaas van den Doel deze week in zijn jaarlijkse Nieuwjaarstoespraak gezegd. Dat betekent dat wij met zijn allen voor 850 miljoen aan kerstboodschappen doen. In een normale week is dat ongeveer 550 miljoen, aldus Distrifood.nl.
Volle toeren
'De consument kiest voor kwaliteit, gezond en gemak en wil daar een hogere prijs voor betalen', zo stelde Van den Doel, voormalig directeur van Plus-supermarkten.
Van den Doel nam gelijk ook maar een voorschot op 2008. Hij rekent op een waardegroei van 5 procent. 'Dat betekent we dat we de grens van 30 miljard euro zullen passeren. De economie draait op volle toeren. Supermarkten profiteren daar volop van mee.'
bron: EVMI
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Even uitrekenen: dat is 52 euro per hoofd van de bevolking--en dat is dan voor een hele week met daarin twee (of drie) feestdagen, voor eten én drinken. Nee, dat lijkt me niet veel. Het zou te wensen zijn dat de Nederlander--helemaal los van de feestdagen--eens een iets grotere proportie van zijn besteedsbaar inkomen zou reserveren voor eten van enige kwaliteit.
Helemaal eens Gerrit-Jan, echter weet je dat eten niet meer zo primair is als het zou moeten zijn.
Heerlijk die beelden van stroomloze Nederlanders afgelopen week, teruggeworpen op de werkelijk belangrijke zaken van hun bestaan. Zouden we daar geen leermoment van kunnen maken?
Hoezo is 52 euro per hoofd van de bevolking voor een kerstweek niet veel. Als je daarbij bedenkt dat maar een heel klein gedeelte van de bevolking zich toelegt op een uitbundige kerstmaaltijd thuis. Velen zijn in het buitenland of eten buitenshuis. Kinderen, veel bejaarden, geen kerstfeestvierende allochtonen en kerstmishaters doen ook al niet mee. Mensen die moeten rondkomen van een minimum inkomen vallen ook al af. Al met al moet ik constateren dat er in die week met geld gesmeten wordt.
Waar vind je nog kwaliteitsvoedsel om je geld aan uit te geven? Daar is naar mijn mening dit foodlog juist voor opgezet.
Ik heb al vaak aangegeven dat ik kwaliteitsvoedsel vind bij mijn biologische groentenboer, in mijn moestuin, bij mijn hobbykippen, in Belgie en soms bij de Makro. Dat kost me klauwen met geld.
Ik begrijp dat bejaarden niet lekker mogen eten met de feestdagen. Zelf ga ik toch maar een dagje bij mijn schoonvader (88) koken.
Waar de wijsheid dat het volksdeel dat met kerst thuis dineert "maar heel klein" is, wordt weer eens niet duidelijk: nergens cijfers waaruit dat moet blijken. Aliasch blijft kampioen slagen in de lucht.
Ik probeer hier als methodelogiedeskundige voor wetenschahppelijk onderzoek, duidelijk te maken dat een gemiddelde per hoofd van de bevolking niet zoveel zegt als je geen inzicht hebt in de werkelijke verhoudingen die tot dat cijfer leiden. Daarom noemde ik een paar categorieen die nauwelijks wat extra uitgeven aan voedsel in de kerstweek. Dus als je de gemiddelde extra uitgaven alleen omslaat over het aantal mensen die zich extra uitgaven getroosten in die week dan kom je aanzienlijk hoger uit per hoofd van die groep. Het is eigenlijk hetzelfde als het begrip gemiddelde leeftijd. In de middeleeuwen en ook nog lang daarna was dat ongeveer tussen de 35 en 45 jaar. Vele mensen denken nog steeds dat de mens toen niet ouder werd dan de gemiddelde leeftijd. Een misvatting. Ook toen werden mensen net zo oud als nu. De lage gemiddelde leeftijd kwam vooral door de hoge kindersterfte en de periodieke epidemieen.