Het Europees Parlement dreigt de productie en verkoop van producten met insecten een halt toe te roepen. Dat zou een 'stap terug' betekenen in de verduurzaming van ons eten. Daarom trekt de FNLI aan de bel.
Op dit moment kun je in Nederlandse en Belgische supermarkten terecht voor producten waarin insecten zijn verwerkt. Denk aan schnitzels van buffalowormen, bugnuggets en spreads met meelwormen. Insecten zijn een goede en duurzame bron van eiwitten omdat ze van weinig kilo's plantaardig voedsel veel kilo's dierlijk eiwit maken. Ook in veevoer worden insecten gebruikt. Dat heeft soortgelijke voordelen.
Tot nu toe worden deze insectentoepassingen 'gedoogd' door de wetgever. Er is immers nog geen overkoepelende Europese regelgeving voor eetbare insecten, zodat ze eigenlijk illegaal in de winkels liggen.
Insecten, algen en wieren: novel foods?
Daar dreigt nu verandering in te komen. Het Europese Parlement debatteert volgende week woensdag over de 'Novel Foods'-regelgeving. Tot verrassing van onder andere de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) neemt de voorgestelde nieuwe regelgeving ook insecten, algen en wieren op de korrel. De wetgever gaat voorbij aan het feit dat krekels, meel- en buffalowormen al jaren op de markt zijn.
Als insecten nu ineens novel foods zouden zijn, is dat volgens de FNLI een 'stap terug'. Novel foods zijn voedingsmiddelen 'die vóór mei 1997 nog niet in significante mate werden geconsumeerd'. Novel foods moeten uitgebreid getest worden op veiligheid en een complexe toelatingsprocedure doorlopen. Dat brengt stapels papierwerk met zich mee en kan wel 4 jaar duren. Volgens de FNLI een kostbare en vooral doelloze onderneming, waar voor de kleinere, innovatieve bedrijven die de insectenmarkt domineren, geen beginnen aan is.
Oproep aan Europarlementariërs
De FNLI trekt dan ook aan de bel. In De Telegraaf zegt Philip den Ouden, directeur FNLI: "Wij vinden dit een buitengewoon rare toestand. Iedereen heeft de mond vol over duurzaam en alternatieve eiwitten. Insecten zijn al jaren op de markt en zijn veilig en nu zouden ze ineens door de hele Brusselse papierwinkel moeten worden goedgekeurd." Via de media én een vandaag aan de Nederlandse Europarlementariërs verstuurde brief, pleit de FNLI ervoor eetbare insecten uit de novel foods regelgeving te houden. Zodat de weg vrij blijft voor duurzame insecteneiwitten. We beginnen immers net te wennen aan sprinkhaanfalafels en wormenburgers.
Fotocredits: Nieuwsgierige Jumboklanten proeven insecten in Amsterdam-Noord, Jumbo
Dit artikel afdrukken
Tot nu toe worden deze insectentoepassingen 'gedoogd' door de wetgever. Er is immers nog geen overkoepelende Europese regelgeving voor eetbare insecten, zodat ze eigenlijk illegaal in de winkels liggen.
Insecten, algen en wieren: novel foods?
Daar dreigt nu verandering in te komen. Het Europese Parlement debatteert volgende week woensdag over de 'Novel Foods'-regelgeving. Tot verrassing van onder andere de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) neemt de voorgestelde nieuwe regelgeving ook insecten, algen en wieren op de korrel. De wetgever gaat voorbij aan het feit dat krekels, meel- en buffalowormen al jaren op de markt zijn.
Als insecten nu ineens novel foods zouden zijn, is dat volgens de FNLI een 'stap terug'. Novel foods zijn voedingsmiddelen 'die vóór mei 1997 nog niet in significante mate werden geconsumeerd'. Novel foods moeten uitgebreid getest worden op veiligheid en een complexe toelatingsprocedure doorlopen. Dat brengt stapels papierwerk met zich mee en kan wel 4 jaar duren. Volgens de FNLI een kostbare en vooral doelloze onderneming, waar voor de kleinere, innovatieve bedrijven die de insectenmarkt domineren, geen beginnen aan is.
Oproep aan Europarlementariërs
De FNLI trekt dan ook aan de bel. In De Telegraaf zegt Philip den Ouden, directeur FNLI: "Wij vinden dit een buitengewoon rare toestand. Iedereen heeft de mond vol over duurzaam en alternatieve eiwitten. Insecten zijn al jaren op de markt en zijn veilig en nu zouden ze ineens door de hele Brusselse papierwinkel moeten worden goedgekeurd." Via de media én een vandaag aan de Nederlandse Europarlementariërs verstuurde brief, pleit de FNLI ervoor eetbare insecten uit de novel foods regelgeving te houden. Zodat de weg vrij blijft voor duurzame insecteneiwitten. We beginnen immers net te wennen aan sprinkhaanfalafels en wormenburgers.
Fotocredits: Nieuwsgierige Jumboklanten proeven insecten in Amsterdam-Noord, Jumbo
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
"Er is immers nog geen overkoepelende Europese regelgeving voor eetbare insecten, zodat ze eigenlijk illegaal in de winkels liggen."
Een typische ambtenarenreactie. Als er geen wet over is, mag het niet. Terwijl "natural justice" net omgekeerd is: zolang het niet bij de wet verboden is, mag het. Komaan mensen, die knop moet echt om!!!
De westerse landen zijn nu eenmaal verzot op regeltjes, alles heeft een regeltje nodig, als het er niet is maken we het wel, zo kunnen er weer comissies,controleorganen enz gemaakt worden die er weer geld aan verdienen...........het valt mee dat we nog geen regels hebben hoe laat we naar de wc mogen, het licht aan/uit mogen doen enz............
Nou ja, laten we eerlijk zijn: die regelgeving is een voortvloeisel van het door veel kritische burgers geprezen voorzorgsbeginsel en zij is in veel gevallen ook best nuttig. Ook alle voedselnieuwigheden "met namen die een driejarig kind niet uit kan spreken" vallen onder deze regelgeving. Als het gaat om de toelating van een nieuw "E-nummer" dan zouden velen van ons een toelatingsprocedure van vier jaar een schijntje vinden.
Ja Albert, als iets echt nieuw is. Zoals een nieuw conserveringsmiddel regelrecht uit de laboratoria. Maar sprinkhanen, mopane-larven, en een hele trits zeewieren uit Azie zijn al eeuwenlang door miljoenen mensen proefondervindelijk "gekeurd". Een bevestigingsproefje voor afwezigheid van bekende ziekteverwekkers zoals E.coli, of cholera desnoods, meer een zindelijkheidstest eigenlijk, okee, maar een hele nieuwe regelgeving??
Nou, ergens kan ik regelgeving nog wel begrijpen Harry. Als al die insecten in fabrieken verwerkt worden tot burgers dan kun je in die fabrieken enorm veel besmettingen krijgen, het is juist vaak door het onzorgvuldig schoonmaken van (snij)machines waar E.coli besmettingen enz door komen. Die controle kan ik me nog wel in vinden. Maar besmettingen door gewone insecten die idd al eeuwenlang gegeten worden?
Vandaag nog een flinke uitgegroeide rups uit de bloemkool gevist, die was in de pan terecht gekomen en vond het water blijkbaar warm worden, dus die zat ineens bovenop een roosje. Ik heb hem overigens niet opgegeten, maar uit zijn lijden verlost, maar om dan mijn bloemkool weg te gooien vanwege besmettingsgevaar? Nee hoor, heb er heerlijk van gesmuld