Vraagje: zou een zelfslachter misschien niet het een en ander kunnen bijdragen aan diervriendelijkheid, nl. een mooie ongestresste dood? Het klinkt natuurlijk niet leuk, maar toch.
Het aantal zelfslachtende slagers, slagers met een erkenning slachterij, is in amper drie jaar tijd met 25% afgenomen, van 200 in 2004 naar 150 in 2007. Met name rundveehouders kunnen bij steeds minder zelfslachters terecht. De teruggang wordt onder andere veroorzaakt door de nieuwe vleeskeuringen. Zelfslachtende slagers betalen onder het nieuwe keurregime 13% meer aan keuringskosten.
De verhuizing van de vleeskeuring per 1 januari 2006 van de Voedsel- en Waren Autoriteit (VWA) naar Kwaliteitskeuring Dierlijke Sector (KDS) zou de slachterijen een efficiencyvoordeel van 9 á 10 miljoen euro opleveren. Dat voordeel is door de opzet van de keuring en de opbouw van de tarieven vooral bij de grote slachterijen terechtgekomen.
KDS en VWA
In grotere slachterijen doen goedkopere KDS-medewerkers het keurwerk, en een dure
13% hogere kosten
Maar door de tariefopbouw met een starttarief, plus een uurtarief en een bedrag per dier geldt: hoe minder dieren, hoe hoger de kosten per dier ofwel per kilo vlees. Uitgaand van het eens per week slachten van twee varkens en een rund is een zelfslachter per jaar 550 euro duurder uit, een stijging met 13%. Bovendien ervaren de slagers het alsof er - op hun kosten - dubbel wordt gekeurd.
KNS pleit voor lagere tarieven
De Koninklijke Nederlandse Slagersbond KNS is bang dat mede door de tariefverhoging zelfslachtende slagers afhaken en het ambacht verloren gaat. De organisatie wil dat er voor hen lagere tarieven komen, en dat het toezicht door de VWA ten laste komt van de overheid of de KDS.
bron: Slagerswereld, met dank aan foodholland
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
@Dick: Dank, ik ben zeker geinteresseerd. Het was een prima uitzending, maar nu ben ik echt nieuwsgierig. Ik ga naar de andere 'lijn'
Tuurlijk Chantal, maar voor je in de slag met advocaten gaat, moet je misschien even naar dit commentaartje in de recentere draad kijken. Als je geïnteresseerd bent in de gegevens van de inspecteur moet je me dat even laten weten. Eigenlijk had hij in de uitzending niet mogen ontbreken.
En dan toch maar even reageren op de inhoud van deze lijn. Het principe de producent betaald de kosten vind ik wel een eerlijk uitgangspunt. Ook ik moet mijn accountant en boekhouder als bedrijf zelf betalen.
Gaan we de discussie nu weer op de juiste plek voeren? De slag om Europa
@ Chantal, de VWA is geen grote boze politieke club die alleen maar oog voor Unilever en AH zou hebben. De VWA is heel erg gericht op rationele argumenten. Heb je die, dan is er veel mogelijk. Kortom mochten kleinschalige producenten zich willen verenigen, dan ontkomen ze er niet aan om heel goed thuis te zijn in de 'materie'. Bewijs en rationele argumenten. Het argumenten "we hebben nog nooit een probleem gehad", telt gewoon niet.
@ Wouter de Heij (met permissie Dick?): Ik sluit me aan bij jouw voorstel eerst het gesprek met VWA aan te gaan, een advocaat kan in deze fase de gang van zaken volgen en advies geven. Maar eerst moeten slagers en boeren zich verenigen. In gesprekken met boeren heb ik feedback gekregen dat ze graag biologisch en kleinschalig willen werken, maar dat ze hun belangen niet goed kunnen vertegenwoordigen in Den Haag omdat ze niet georganiseerd zijn. Maar of WVA gaat meewerken weet ik niet gezien het huidige beleid.