9 mrt in de Media

  • Deel dit artikel:
Het nieuws van de dag, uit de (inter)nationale media. Zie jij nieuws wat hier nog niet staat? Zet het erbij!
De redactie selecteert dagelijks een groot aantal berichten uit de (inter)nationale pers die de moeite waard zijn. We presenteren daaruit maximaal 12 artikelen in KORT. De lijst vult zich in de loop van de dag.

Ook jij kunt als lezer zelf het nieuws mee helpen maken. Hoe? Dat lees je hier, of ga direct naar het Kort-formulier!

Reageren kan per Kort bericht. Gebruik daarvoor de reageerknop onder ieder berichtje of de dropdown boven het reageervak.

Fotocredits: 'Spiegel on Line News', Dominic Eltjens

De Maag Lever Darm Stichting spoort vandaag, tijdens de tweede Nationale Poepdag, mensen aan regelmatig hun ontlasting te controleren. De maand maart is internationaal uitgeroepen tot darmkankermaand.

Uit onderzoek door de Stichting over het poepgedrag van Nederlanders blijkt dat wij bij voorkeur 's ochtends het toilet bezoeken voor een grote boodschap. 87% van de Nederlanders poept het liefst 's ochtends. Gemiddeld doen we daar 2 à 3 minuten over. Mannen blijken iets meer tijd nodig te hebben dan vrouwen: 4 op de 10 mannen heeft langer dan 4 minuten nodig, tegen 3 op de 10 vrouwen.

Mannen hebben er ook minder moeite mee op een ander toilet dan het eigen hun behoefte te doen. Zo geeft 56% van de mannen aan geen probleem te hebben met poepen op het werk, waar dat voor maar 29% van de vrouwen geldt. Vrouwen blijken ook minder gemakkelijk te poepen in horecagelegenheden, bij vrienden of familie dan mannen.

Nationale Poepdag is bedoeld om mensen aan te sporen hun ontlasting regelmatig te controleren. Kleur, structuur en frequentie van de ontlasting zeggen veel over de darmgezondheid. Daar zijn met name 50-plussers zich van bewust; 3 op de 4 van hen 'kijken altijd even achterom' om te checken op symptomen als bloed of slijm in de ontlasting. Die kunnen wijzen op darmkanker.

Vorig jaar belandden 931 jongeren in het ziekenhuis als gevolg van overmatig alcoholgebruik. Dat waren er 148 meer dan in 2014, een stijging van 19%, meldde STAP dinsdag. Hoewel de cijfers in absolute zin gering kunnen lijken, worden ze uiterst serieus genomen.

Daar is mede een gevolg van de maatschappelijke aandacht voor jeugdig alcholgebruik. In 2011 vond nog driekwart van de ouders het prima dat hun kind dronk. Inmiddels denkt twee derde daar heel anders over. Daarom zijn volgens STAP steeds meer kinderen stiekem gaan drinken.

Het nieuws kreeg veel aandacht in de pers. Zo zegt Nico van der Lely, kinderarts en oprichter van de alcoholpoli voor jonge comazuipers in de NRC dat het werkelijke aantal comazuipers waarschijnlijk veel hoger ligt. Hij wijt de toename aan vooral zoete alcoholhoudende dranken, in combinatie met tekortschietende naleving op de leeftijdsgrens én gemakkelijkere verkrijgbaarheid van alcohol door bijvoorbeeld 'blurring', een winkelformule die bijvoorbeeld alcohol in kledingzaken of boekenwinkel gemakkelijker verkrijgbaar maakt of de visspeciaalzaak zijn klanten een glaasje witte laat schenken.

Vandaag laat het Trimbos-instituut op de website weten zich tegen de voorgenomen 'blurring-pilot' van de VNG te keren. Het Trimbos-instituut vindt het geen goed idee om de beschikbaarheid van alcohol verder te verruimen. Niet alleen ondergraaft dat bestaand beleid, de alomtegenwoordigheid van alcohol geeft ook een verkeerd signaal af en kan de problemen van te jong en overmatig alcoholgebruik verder vergroten.

Dat maakte de NOS gisteravond bekend. De fusiepartners zwichten voor "de stevige kritiek van beleggers en consumenten op het extraatje voor de nieuwe top van Ahold-Delhaize."

Op 14 maart stemmen de aandeelhouders van Ahold en Delhaize over het fusievoornemen van de Raden van Bestuur van de Nederlandse en Belgische retailers, die in de VS de vierde grote retailer gaan worden door hun deal.

De nieuwe bestuurders van het fusiebedrijf zouden allemaal een extra aandelenpakket krijgen als de fusie succesvol was afgerond. Ahold-topman Dick Boer zou daarmee ongeveer één miljoen euro extra krijgen. Bestuursvoorzitter Frans Muller van Delhaize zou zelfs €1,5 miljoen krijgen omdat hij na de fusie genoegen moet nemen met een tweede plaats achter Boer. De bonus zou volgens de bestuurders nodig zijn om hun ervaren managementteams aan boord te houden. De bedragen zouden verdeeld over 2 jaar worden uitgekeerd.

Volgens het FD is er vuurwerk te verwachten op 14 maart vanwege de rationaliseringsslag die in België zal plaatsvinden om de verouderde en te dure operatie van Delhaize beter voor te bereiden op de toekomst. Dat zal tot ontslagen leiden.
Om de aandacht niet van de essentie af te leiden, hebben de fuseerders besloten van de bonus af te zien om de weerstand daartegen niet onnodig te vergroten.

De deelregering van de Belgische hoofdstad Brussel gaat het gebruik van glyfosaat verbieden. Waar de Europese beslissing over de eventuele verlenging van de toelating op zich laat wachten, stellen de Brusselse minister van Leefmilieu, Céline Fremault en haar Waalse collega Carlo di Antonio een verbod in op het gebruik van het omstreden onkruidbestrijdingsmiddel door particulieren en gemeentediensten.

De bewindslieden zeggen 'verbijsterd' te zijn dat België, bij monde van Federaal minister van Landbouw Willy Borsus, het voorstel van de Europese Commissie voor verlenging van de toelating met 15 jaar steunt. Minister Borsus overlegde met minister van Volksgezondheid Maggie De Block en won advies in bij de FOD Volksgezondheid. De ministers baseren het Belgische standpunt op het wetenschappelijk advies in verband met glyfosaat.

"Voor Fremault en Di Antonio komt het federale standpunt neer op ‘lafheid ten aanzien van het milieu’. Volgens hen zijn pesticiden als glyfosaat een echt risico voor de menselijke gezondheid en het leefmilieu", schrijft De Standaard.

Een metastudie die werd gepubliceerd in The Journal of the Academy of Nutrition and Dietetic bevestigt het vermoeden dat het eten van producten met een hoog eiwitgehalte goed verzadigt en mensen dus minder laat eten. Dit vermoeden hanteerde bijvoorbeeld ook internist Frank van Berkum - in Nederland bekend als 'dr. Frank' - in zijn afvaldieet, waarin hij het aandeel koolhydraten vermindert waardoor het eitwitgehalte van de maaltijd relatief omhoog gaat.

De onderzoekers wilden weten hoeveel effect eiwit heeft op het gevoel van verzadiging. Uit duizenden reeds uitgevoerde onderzoeken kozen ze de vijf meest geschikte om die vraag te beantwoorden. De proefpersonen die deelnamen aan deze onderzoeken vastten eerst een periode. Daarna aten ze in een lab een maaltijd met veel eiwitten. Vervolgens bepaalden de onderzoekers de lengte van het moment tussen de maaltijd en het punt waarop ze weer trek kregen.

"Ons onderzoek wees er inderdaad op dat een hoge eiwitinname zorgt voor een groter gevoel van verzadiging", zegt co-auteur van het onderzoek Richard Mattes, distinguished professor of nutrition science at Purdue University. Mattes wijst erop dat meer onderzoek nodig is, omdat vijf studies slechts een beperkte afspiegeling geven van de totaliteit van alle wetenschappelijke literatuur en nog onvoldoende duidelijk is welke eiwitten het meest verzadigen en of plantaardige een effectief zijn als dierlijke.

Opgemerkt moet worden dat eiwitten dure en onduurzame voeding zijn omdat per gram een grotere ecologische footprint vergen dan bijvoorbeeld koolhydraten die we nodig hebben voor onze energiebehoeften. Eiwitten dienen van nature als bouwstof voor onderhoud van ons lichaam.

Noorwegen gaat ruim €851 miljoen investeren om de Noren uit de auto en op de fiets te krijgen, schrijft Sciencealert. In, rond en tussen de 10 grootste steden van het land komt een fietsinfrastructuur van zogenoemde fietssnelwegen. Het idee is dat deze twee-baans fietspaden fietsen vergemakkelijken en versnellen, zodat forensen voortaan de fiets pakken. Fietsers zouden op de snelweg 'veilig' 40km/u moeten kunnen halen.

Het verbeteren van de fietsinfrastructuur is onderdeel van het Noorse voornemen om volledig klimaatneutraal te zijn in 2050. Op weg daar naar toe wil de regering dat in 2030 10% tot 20% van alle binnenlandse verplaatsingen per fiets afgelegd worden. Noren zijn nog niet echt fervente fietsers, van alle reizen gaat nu nog 5% per fiets.

In 2030 moeten ook 75% van de bussen en 50% van de vrachtwagens een lage emissie hebben. Ook wil Noorwegen een nulgroei van het autogebruik realiseren (onder meer door een auto-taks in te voeren), het openbaar vervoer upgraden en het centrum van Oslo binnen drie jaar auto-vrij maken.

Afgelopen januari nam supermarktketen Jumbo de restaurants van La Place over van het failliete V&D. Jumbo betaalde €7 miljoen voor de inventaris en €1 miljoen voor de voorraden van La Place. De rest van de overnamesom van €48 miljoen bestond uit "rechten op het intellectueel eigendom en goodwill", schrijft het FD, op basis van het eerste verslag van de curatoren.

De curatoren kregen in januari 7 bindende biedingen binnen op de restaurantketen. Ze besloten exclusieve onderhandelingen met Jumbo aan te gaan gebaseerd op "de hoogte van de bieding, de perspectieven voor werknemers en het onderliggende businessplan". Ook speelde mee dat Jumbo al in gesprek was met Cool Investments van Roland Kahn, die geïnteresseerd was in de doorstart van de warenhuizen. Jumbo was daarom ook bereid een 'substantiële investering' te doen in de warenhuizen.

Voor de waardering van de overname van La Place, was Jumbo al uitgegaan van alleen de restaurants buiten de winkels. Met die losse vestigingen gaat Jumbo nu verder.

De Deense slachterij Danish Crown gaat de varkensvleesproductie 'zonder gebruik van antibiotica' vertienvoudigen. Al het vlees van deze varkens is bestemd voor de export naar de VS.

Danish Crown begon in januari 2015 een pilot met 2 varkenshouders, om gangbaar varkensvlees te produceren zonder gebruik van antibiotica. Volgens de slachterij leent de Deense varkenssector zich bij uitstek voor een dergelijke productiewijze, omdat het antibioticagebruik er al zeer laag is. Als vervolg op de pilot bereiden nog meer varkensbedrijven een overstap op de antibioticavrije productiewijze voor. Daarmee moet de productie vertienvoudigen naar 2000 varkens per week. Dat is vergelijkbaar met de productieomvang van Danish Crowns biologische concurrent, Friland.

Danish Crown noemt zich alvast "wereldkampioen varkensvlees zonder antibiotica". Het vlees gaat naar de VS, waar consumenten steeds meer weerstand ontwikkelen tegen het eigen varkensvlees, dat veelal met antibiotica is opgefokt. De binnenlandse productie kan niet aan de groeiende vraag naar 'antibiotica-vrij' vlees voldoen. Danish Crown houdt het vooralsnog bij een 'pilot', omdat niet te voorspellen is hoe de nichemarkt er over 1 à 2 jaar zal uitzien.

Oplopende temperaturen hebben een negatief effect op bodemschimmels en daarmee op soortenrijke tropische ecosystemen. Dat ontdekte bioloog Caitlin Looby.

Looby onderzocht bergachtig tropisch regenwoud in Costa Rica. Ze keek naar de soortensamenstelling van bodemschimmels op verschillende hoogtes.

Door klimaatverandering komt de wolkendeken boven het regenwoud steeds hoger te liggen. Looby ontdekte dat uitdroging van hooggelegen bodems de schimmelsamenstelling in de bodem verandert. Dat heeft invloed op de samenstelling van de flora omdat schimmels en planten van elkaar afhankelijk zijn. Schimmels voorzien planten van water en nutriënten en krijgen in ruil daarvoor suikers van de plant.
Als het droger wordt in de bergen zullen schimmels van lager gelegen gebieden de schimmels hoger in de bergen vervangen. Dit zijn echter andere types schimmels, die vooral dood organisch materiaal afbreken. Bij deze afbraak komt veel CO2 vrij.

Volgens Looby geeft dit onderzoek een beter beeld van de rol van temperatuur en vochtigheid op ondergrondse schimmelpopulaties. Hierdoor zouden we betere voorspellingen kunnen doen over wat voor impact klimaatverandering heeft op tropische regenwouden.

Een Big Mac is steevast belegd met een hamburger van rundvlees. McDonald's introduceert nu in Nederland de McMuffin Sausage & Egg. Het voor het ontbijt bedoelde, broodje is belegd met varkensworst en ei. Ook zit er wat Cheddar Smeltkaas op.

Het nieuwe broodje wordt, net als de andere ontbijtproducten, tot 11.00 uur geserveerd in de restaurants van McDonald's. In Nederland wil McDonald's een groter deel in 'het ontbijtmoment' verwerven. In de VS zijn sinds vorig jaar ontbijtproducten de hele dag door verkrijgbaar. Daarmee hoopt McDonald's extra klanten te trekken.

Worteltelers ontdekken steeds meer mogelijkheden om uit de amper renderende bulkmarkt te stappen. De wortel heeft namelijk zijn intrede gemaakt in de bijzondere deelmarkten. Tijdens de Themadag Peen in Emmeloord schetste Daniëlle de Bruin van zaadbedrijf Bejo Zaden vorige week de nieuwste worteltrends.

Lokaal, vers geoogst en biologisch zijn blijvende trends. Ook gemak, in de vorm van kant-en-klare pakketten voor soep of stamppot verkoopt goed. Worteltjes als verpakt gemakkelijk te eten snackgroente zijn populair onder de jeugd en kinderen. Er is groeiende interesse in wortelsap. Gekleurde wortels en vertakte wortels die vroeger als afval werden gezien, winnen aan populariteit.

De markt voor wortelpoeder is breed; kleurstoffen uit paarse wortelen zouden in aardbeienyoghurt verwerkt kunnen worden.

De Bruin vertelde Boerenbusiness dat Bejo Zaden in samenwerking met de wortelsector wil inspelen op lange termijn trends met nieuwe rassen en innovatieve concepten, gericht op gemak en smaak. Want zegt ze: “het ontwikkelen van nieuwe rassen is een langdurig traject; we kunnen niet op elke hype inspringen".

In totaal wil 46% van de Nederlanders beter leren koken. Dit blijkt uit het maandag gepubliceerde onderzoek door onderzoeksbureau GfK, in opdracht van het Voedingscentrum.

Aan het onderzoek deden ruim 1.500 Nederlanders mee. Het Voedingscentrum biedt op zijn website tools en kookhulp om mensen te helpen lekkere maaltijden te bereiden.

20% van de mensen geeft zichzelf een 6 of lager voor zijn of haar kookkunsten. Van deze groep wil 62% beter leren koken. De grootste reden voor de onvoldoendes is dat mensen aangeven niet meer dan ‘de basis’ te beheersen. 99% heeft geen moeite met het bereiden van een pannenkoek, een eitje of een maaltijd met aardappelen, groente en vlees. Ze vinden alleen niet dat ze bijzonder kunnen koken. 69% zegt dat ze in staat zijn een gerecht uit de buitenlandse keuken te bereiden.

Andere redenen voor de lage cijfers zijn dat veel mensen vinden dat ze niet goed geleerd hebben om te koken, of het niet leuk vinden. 46% van de deelnemers beoordeelt zijn eigen kookkunsten een 7,0 en 34% geeft zichzelf zelfs een 8 of hoger. De kookkunsten van anderen beoordelen ze duidelijk lager met een 6,3. Ruim 15% geeft anderen zelfs een onvoldoende voor hun prestaties in de keuken.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Edwin Heijdra

Agrarisch and More.

Likes vandaag

Piet Hermus

landbouw, schrijft wel eens wat

Likes vandaag

Theo Jonkhart

Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en

Likes vandaag

Piet Hoogland

land- en tuinbouw

Likes vandaag

N van Rooij

Land- en tuinbouw

Likes vandaag

Cécile Janssen

Eindredacteur / eigenaar, Foodlog

Likes vandaag