Noorwegen gaat ruim €851 miljoen investeren om de Noren uit de auto en op de fiets te krijgen, schrijft Sciencealert. In, rond en tussen de 10 grootste steden van het land komt een fietsinfrastructuur van zogenoemde fietssnelwegen. Het idee is dat deze twee-baans fietspaden fietsen vergemakkelijken en versnellen, zodat forensen voortaan de fiets pakken. Fietsers zouden op de snelweg 'veilig' 40km/u moeten kunnen halen.

Het verbeteren van de fietsinfrastructuur is onderdeel van het Noorse voornemen om volledig klimaatneutraal te zijn in 2050. Op weg daar naar toe wil de regering dat in 2030 10% tot 20% van alle binnenlandse verplaatsingen per fiets afgelegd worden. Noren zijn nog niet echt fervente fietsers, van alle reizen gaat nu nog 5% per fiets.

In 2030 moeten ook 75% van de bussen en 50% van de vrachtwagens een lage emissie hebben. Ook wil Noorwegen een nulgroei van het autogebruik realiseren (onder meer door een auto-taks in te voeren), het openbaar vervoer upgraden en het centrum van Oslo binnen drie jaar auto-vrij maken.
Russia Today - Norway's spending US$1 billion on bike highways to become carbon neutral by 2050
Reageer
  • Deel
Druk af