22 jul in de Media

  • Deel dit artikel:
Het actuele nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

Zelfs gematigd alcoholgebruik, zou het risico op verschillende soorten kanker al flink verhogen. Dat zegt de Nieuw-Zeelandse Jennie Connor op basis van een door haar uitgevoerde analyse van de beschikbare onderzoeksgegevens. Hoewel er geen direct oorzakelijke mechanismen zijn aangetoond, is het bewijs dat alcohol schaadt overweldigend, vindt Connor. Verschillende medici en onderzoekers onderschrijven die gedachte. Alcohol zorgt 'met zekerheid' voor kankers in keel en mond, slokdarm, lever, dikke darm, endeldarm en borstkanker. Daarnaast lijken ook alvleesklier-, prostaat- en huidkanker het gevolg van alcoholgebruik. Roken versterkt het effect, zegt Connor. Wereldwijd zorgt alcohol voor 5,8% van de sterfgevallen als gevolg van kanker.

Als het aan Chiara Appendino - de burgemeester van Turijn - ligt, wordt haar stad geheel vegetarisch of zelfs veganistisch. Het is volgens Appendino van "fundamenteel levensbelang voor de volksgezondheid, het milieu en welzijn van dieren". Ze schreef een 62 pagina's tellend manifest. Appendino wil beginnen met het opzetten van voorlichting op scholen. De rest van haar strategie is nog onbekend. Belangrijke personen uit de partij van Appendino, de Vijfsterrenbeweging, zijn vegetariër. Turijn ligt in Piemonte, een regio waar vlees al generaties lang onderdeel uitmaakt van de eetcultuur. Beroemd is onder meer de vitello tonnato, koud kalfsvlees met tonijnsaus.

In Groot-Brittannië moet Kellogg’s voedingsclaims verwijderen uit advertenties op de website en op televisie. Special K en Nutri K zouden full of goodness en ‘voedzaam’ zijn. Deze claims voldoen niet aan de voorwaarden die de Advertising Standards Authority (ASA) stelt aan gezondheidsclaims. Ze zijn volgens de ASA te algemeen en niet direct gekoppeld aan een specifiek gezondheidsvoordeel voor de consument. Het is niet de eerste keer dat Kellogg’s op de vingers getikt wordt; in 2012 en 2014 moesten ze ook al naar geen enkel relevant gezondheidsvoordeel verwijzende claims verwijderen.

Dat schrijft het AD vandaag over zijn 35e AD Haringtest. "Zelfs de nummer 26 scoort nog een 9". Volgens keurmeester Aad Taal is dit "een Hollandse nieuwe die het beste uit de vakman haalt. Beheers je het vak niet dan loopt deze haring bij wijze van spreken van je snijplank af". Dat overkomt 31 verkooppunten, die dan ook het eindcijfer 2,5 of lager krijgen. Bij Vishandel Gebroeders Simonis uit Scheveningen kan de vlag uit: met eindcijfer 10 heeft het familiebedrijf de allerbeste Hollandse nieuwe. Vorig jaar stond de vishandel ook bovenaan, na 2 jaar de tweede plaats veroverd te hebben.

De biologische supermarktketen Walmart verkoopt vanaf deze week "I'm perfect" appelen in 300 winkels in Florida. Er zijn 12 soorten 'lelijke' appels verkrijgbaar, van Granny Smith tot Red Delicious. Met de 'lelijke' appels wil Walmart een bijdrage leveren in het terugdringen van voedselverspilling. De oprichter van @UglyFruitAndVeg Campaign, Jordan Figueiredo, is blij met het besluit van Walmart en hoopt op uitbreiding. Met meer dan 4000 Amerikaanse winkels, heeft Walmart namelijk de potentie om de markt "volledig te veranderen", aldus Figueiredo. Naast de appels verkoopt Walmart al 'Spuglies', door het weer beschadigde aardappelen in 400 Texaanse winkels.

Een eetpatroon met veel verzadigd vet beïnvloedt het immuunsysteem negatief nog voordat er sprake is van gewichtstoename. Dat lijkt in ieder geval bij muizen zo te zijn. Australische onderzoekers gaven muizen 9 weken lang een Westers dieet met veel verzadigd vet. Door dit eetpatroon veranderden de vetten in het celmembraan van de T-lymfocyten, wat invloed had op de immuunrespons. Deze verandering was al te zien voordat er sprak was van overgewicht. “Nu we weten dat vetten uit ons eten direct het functioneren van de T-cellen beïnvloedt, moeten we gaan kijken welke vetten we moeten vermijden,” aldus de onderzoekers.

Public Health England (PHE) adviseert Britten meer tonijn, zalm, eieren en te eten om meer vitamine D binnen te krijgen. In de herfst en winter en voor mensen die weinig in zonlicht zijn, raadt PHE bovendien een supplement aan. Momenteel heeft 1 op de 5 mensen een te laag niveau vitamine D in het bloed. PHE wil dat de gemiddelde inname van 3 naar 10 microgram per dag gaat, zodat het risico op afwijkingen aan botten, spieren en tanden afneemt. Anders dan Nederland had Engeland nog geen aanbeveling voor vitamine D gebruik bij kinderen jonger dan 4 jaar.

Starbucks start in Groot-Brittannië een trial met volledig recyclebare bekers. De huidige bekers zijn weliswaar van papier, maar gelamineerd met plastic. De nieuwe Frugalpac bekers hebben een dunne plastic laag die makkelijk loslaat van het papier. Hierdoor blijft 100% eenvoudig te hergebruiken papier over. Jaarlijks gebruiken de Britten 2,5 miljard papieren koffiebekers en slechts 1 op de 400 wordt gerecycled. Om de afvalberg van koffiebekers terug te dringen, gaf Starbucks al eerder 50 pence korting als mensen een eigen koffiebeker meenamen. De uitvinder van de Frugalpac gaat ook met andere koffieketens en supermarkten in gesprek.

Het managementteam van een Canadees ziekenhuis at een week lang dezelfde maaltijden (ochtend, middag, avond) als de patiënten in het ziekenhuis. Het management besloot hiertoe na klachten van patiënten.
De actie had resultaat. In een brief aan een van de klagende patiënten schrijft CEO Jack Kitts het eens te zijn met de patiënt. "We moeten nodig de presentatie en smaak van het eten verbeteren". Daarnaast belooft het management het menu van het ziekenhuis te moderniseren en naar een hoger peil te brengen.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Wouter de Heij

R&D en Innovatie in Voedseltechnologie

Likes vandaag

Sander Koning Labadie

Kwaliteitsmanagement

Likes vandaag

Piet Hermus

landbouw, schrijft wel eens wat

Likes vandaag

Edwin Heijdra

Agrarisch and More.

Likes vandaag

Cécile Janssen

Eindredacteur / eigenaar, Foodlog

Likes vandaag

Carolien Makkink

Diervoeding

Likes vandaag