Weekend

Burger- en boerenkrant vonden plank over de kloof

Over welke kloof hebben we het? Die tussen stad en land (waar vele niet-boeren wonen)? Die tussen boer en burger? Of die tussen boer en politiek? Of die tussen burger, boer en politiek? Of ... is er nog iets anders aan de hand, maar benoemen we...

Kalf langer bij koe kan lonen

Dier & Recht (een 'haai' NGO) én de Dierenbescherming (een 'dolfijn' NGO) willen dat Nederlandse boeren het kalf bij de koe laten opgroeien. Dat gebeurt nu niet. Daar zijn goede redenen voor, maar het kan wel. Claudia Hulshof sprak erover met...

Brussel pakt valse groenwassers aan

De Europese Commissie werkt aan een voorstel dat een einde moet maken aan ongegronde duurzaamheidsclaims, in het Engels: greenwashing. Denk aan claims als '100% gerecycled' of 'gemaakt van volledig natuurlijke ingrediënten'. Dat is hard nodig, want...

Vergeet het beste dieet, kies de diëtist met de beste resultaten

Volgens wetenschappers is het Mediterrane Dieet voor de zesde keer op rij het beste.Volgens Wouter Klootwijk bestaat het niet eens. Leefstijl- en dieetexpert Yneke Kootstra stoort zich aan de verkiezing. In de wereld van de praktijk worden andere...

Groningen maakt kaas van een piekbelaster

Alles wat we altijd al wilden, maar dan van heel kleine beestjes. Vlees, vis, zuivel en eieren, maar dan uit een reactorvat. Microfermentatie door speciaal ontwikkelde bacteriën is in en zou de natuur, het milieu en het klimaat niet belasten....

Het is een raadsel waarom niet iedereen dik wordt

Wetenschappers weten niet wat obesitas veroorzaakt, maar wel wat het níet veroorzaakt. Een nieuwe theorie zegt dat de obesitasepidemie niets te maken heeft met voeding, maar met aanleg op celniveau. Borelingen zouden al geprogrammeerd zijn om dik te...

Wiskundige weerbaarheid

Omdat er zoveel ruzie is over modellen en wat de cijfers die daaruit komen waard zijn, starten we de serie 'wat is een model?' De serie wordt geopend door modelbouwer Marc Jacobs. Hij vindt het prima als we ons baseren op kennis die uit de modellen...

Eiwithysterie en het eerste bouillonblokje

De Duitser Justus (von) Liebig ontketende de belangstelling voor de waarde van eiwitten. Hij zag proteïne uit rauw vlees als de stof die Lebenskraft gaf. Proteïne uit vlees is noodzakelijk voor de opbouw van alle weefsels van het menselijk lichaam,...

Oatly jaagt dierindustrie aan

Oatly was wat uit z'n huisje over dit bericht en wilde het ons laten corrigeren. Maar het is gewoon de werkelijkheid. Havermelk kost een boel biomassa waar maar weinig van wordt gebruikt in de drank. Daarom gaan de resten naar wezens die de voeding...

Polder hersteld: ‘Boeren zijn goed voor natuur en landschap’

Landbouwkenner Frans Aarts: Geïnteresseerd in de toekomst van de landbouw begon ik de brief te lezen die de minister van LNV vrijdagmiddag naar onze volksvertegenwoordigers stuurde. De brief begint als volgt (citaat): “Boeren en tuinders horen bij...