Leergang Waardecreatie in Voedselketens
Foodlog Circles zijn gesloten omgevingen voor gebruikers rond specifieke onderwerpen en projecten. Deelname vindt plaats op uitnodiging en is voorbehouden aan de leden van een Circle.
Op 20 september 2014 werd tijdens Foodlog Goes Live de basis gelegd voor een ongoing participatief proces waarin de koers van Foodlog wordt gevormd. Wie Future Foodlog binnenstapt, geeft daarmee aan daar actief en opbouwend aan mee te willen werken. Natuurlijk mag je ook weer uitstappen als je vindt dat je je taak erop zit. Op...
Marcel van Silfhout deed maandenlang onderzoek onder (ex)NVWA'ers, inspecteurs, topambtenaren, ex-kamerleden, oud-ministers en academici naar de voedselveiligheid in Nederland. Samengevat luidt hun oordeel: het sein knippert tussen oranje en rood. Van Silfhout wil via een gesprek op basis van de Chatham House Rule onderzoeken...
'Food' is ingewikkeld. Voedselschandalen volgen elkaar in hoog tempo op. Toch is voedsel nog nooit zo veilig geweest als nu. Nieuwe technologie heeft de mens altijd geholpen in zijn ontwikkeling. Toch roepen voedselgoeroe's dat het Slow en Low Tech moet. Beesten moeten buiten, vindt de samenleving. Maar al die beesten buiten...
Landbouw en burgerbewoning botsen met elkaar op het Nederlandse platteland. Het Reconstructiebeleid ging uit van een goede gedachte maar is mislukt. Bestuurlijke vernieuwing is onvermijdelijk. Doen we dat met nieuwe regels of faciliteren we mensen om zelf in hun situatie hun eigen oplossing te bepalen? Het laatste blijkt nl....
Banken zijn zo voorzichtig geworden dat echt innovatieve ideeën geen krediet krijgen. Om de banken heen bruist het van de nieuwe mogelijkheden om ze wel gefinancierd te krijgen. Er is dus geen reden om te wachten op de banken die op dit moment hun wonden likken en hun zonden overdenken. Hier verzamelen we mensen, de wil en het...
De machtsverhoudingen en ons denken over welvaart, welzijn, eerlijkheid en vrede in de wereld veranderen in snel tempo. De kring van mensen met wie we te maken hebben wordt snel groter. De belangentegenstellingen ook. Voedsel en de toegang tot bouwgrond en grondstoffen zullen binnen afzienbare tijd bepalender zijn voor onze...
Vetbuik in Nederland vlakt af, maar gezond en lekker eten gaan nog steeds niet samen. De uitdaging is het creëren van een weerbaarheid die ons in plaats van luilekkerland de baas laat zijn over hoe we leven en eten. Daar zijn handige en slimme truuks voor nodig. Welke zijn gemakkelijk te realiseren en hebben een groot effect?
Varkens zijn van oudsher duurzame dieren: ze eten wat wij overhouden of niet willen eten en geven ons er vlees en vruchtbare mest voor terug. Kunnen we zulke varkens heruitvinden en geliefd maken? Boeren moeten er de prijs voor kunnen maken die ze nodig hebben om te leven, hun bedrijf te ontwikkelen en hun risico's op te...
Voedingsmiddelentechnologie nam in de 20e eeuw een enorme vlucht. We wilden iedereen betaalbaar en genoeg te eten kunnen geven. Van kwantiteit moet het accent op kwaliteit komen te liggen. Dat is de uitdaging voor de 21e eeuw. Voor grote en kleine verwerkers betekent dat heel verschillende uitdagingen. Welke?