Het Elysée, de ambtswoning van de Franse president Hollande, houdt vast aan de traditie om Franse wijn te serveren als het gasten ontvangt voor de lunch of het diner. Een ontvangst zonder maaltijd en een maaltijd zonder wijn op tafel zijn domweg ondenkbaar.

De onwrikbare Franse principes vormen het hart van een diplomatiek relletje. Frankrijk wil graag de in Europa op bezoek zijnde president Hassan Rohani van Iran ontvangen. Het land wil de relaties met Iran normaliseren. Iran wil graag op het Elysée komen, maar eist een halalmaaltijd, zonder wijn.

Dat gaat niet volgens de Fransen, die tot nu toe altijd hun zin hebben gekregen. Voor de Emir van Quatar maakte de wijnmeester van de presidentiële woning zes jaar geleden een fles Château Latour open. Voor de koning van Saoedi-Arabië werd een Puligny-Montrachet geopend. Rohani bleek niet te vermurwen en hield vast aan zijn principes.

Als oplossing werd bedacht dat de presidenten samen zouden ontbijten. Dat kan immers wel zonder wijn. Dat vindt de Iraanse diplomatie een te goedkope oplossing. Vanmorgen werd bekend dat de presidenten niet samen aan tafel zullen gaan. Rohani komt morgenochtend even langs voor een kopje koffie of thee tijdens een werkbespreking.
Europe1 - L'Iran ne veut pas d'alcool au repas, l'Élysée annule le dîner
Reageer
  • Deel
Druk af