Het toenemende aantal maïsvelden​ - voor de productie van biobrandstof - verjaagt bijen in de VS. Het aantal wilde bijen in Amerikaanse landbouwgebieden slonk de afgelopen tijd aanzienlijk. Dit blijkt uit de eerste nationale kaart van slinkende bijenpopulaties, meldt de Huffington Post.

Door de oprukkende graanvelden komen er ook minder bijen in nabijgelegen landbouwgebieden met andere gewassen. In zeker 139 gebieden met gewassen die afhankelijk zijn van bijenbestuiving, is de populatie van de insecten sterk afgenomen. Zo slonk in Californië, de Great Plains en rondom de rivier de Mississippi de bijenpopulatie met 23% in de periode tussen 2008 en 2013. Dit kan volgens de onderzoekers mogelijk gevolgen hebben voor de voedselproductie.

Ze schatten voor het onderzoek het aantal bijen in verschillende landbouwgebieden met behulp van plaatselijke experts en een computermodel. Het computermodel gebruikt de aanwezigheid van bepaalde bloemsoorten en gewassen waarin de insecten zich graag vestigen om de schatting te maken. De software houdt ook rekening met de maximale afstand die insecten kunnen vliegen. Op basis van de data maakten de onderzoekers de eerste nationale kaart van de slinkende bijenpopulaties.
Huffington Post - What You Should Know About The Wild Bee's Disturbing Decline
Reageer
  • Deel
Druk af