Op 18 augustus werden de resultaten gepubliceerd van een Amerikaans onderzoek naar het effect van kleine verpakkingen op het eetgedrag van mensen. Minder eten, was de bedoeling van de kleine zakjes, maar we blijken er meer door te gaan eten. Gek, zegt iemand op de site van EVMI, vroeger bewezen onderzoeken nou juist dat mensen er wel minder van gingen eten.

Dat vraag ik me af.

Het onderzoek laat zien dat dwangmatige eters die willen afvallen kleine zakjes en pakjes beschouwen als de portie die je mag hebben. Ook al is het chocolade, het is een medicijn en het mag van dokter Kinder. Een klein flesje mag van Dr Pepper. Een klein ijsje mag waarschijnlijk ook van Dr Frost. Logisch. Knappe marketing.

Ik wil best geloven dat ze minder eten, alleen eten ze wel het hele zakje leeg en dat bevat nou juist nog steeds te veel. Snoep is geen medicijn. Dat blijken onze dwangmatige medeeters zich beter te realiseren als ze met een 3 kilo zak chocolaatjes in hun handen zitten. Dat zorgt tenminste voor een schuldgevoel. Het kleine zakje zegt 'vooruit, dit mag wel.'

In Nederland doen we hetzelfde, maar dan anders. Gezonde Keuze Klavers en Ik Kies Bewust stickers gaan op taart en andere snoep. Eigenlijk is dat nog knappere marketing. Die mag je iedere keer weer opnieuw nemen. Het is immers gezond en bewust.Al vreet je je er helemaal het ongans aan en krijg je niks anders meer binnen. Hoe moet moeder het haar kind uitleggen? 'Nee, er staat wel Ik Kies Bewust op, maar het is niet goed voor je.' Dat mens is gek, lachen de gezonde logo's haar uit.

Zo'n Amerikaans klein pakje suggereert het alleen maar. In Nederland mag je het hardop zeggen. Niet goed is juist wel hartstikke goed. Wat zou de VWA daar nou van vinden? Ook al gelegaliseerd?

Het snoep op de foto komt de firma Icepalace, een bedrijf dat zich heeft laten strikken door Ik Kies Bewust. Ik zou het ijs graag eens proberen, maar hou nou toch op met dat gesticker. Ik wil geen medicijn, maar ijs. Ik vraag me zelfs af of ik wel duurzaam ijs wil: is dat dan niet met nodeloos energieverbruik bevroren voor het ijs werd?
Dit artikel afdrukken