Alweer lang geleden ging het er hier fel aan toe rond de omega-zesjes en drietjes. Met z'n functioneel gepimpte linolzuurrijke margarines bedotte Unilever de boel, zeiden we, want het bedrijf wist inmiddels best dat omega-6 (zeg maar 'linolzuur') de opname van omega-3 tegenhoudt. Bovendien moest het bedrijf weten dat ons moderne eten vergeven is van de zesjes omdat ze een flinke scheut goedkopere - dan dierlijk vet - plantenolies bevatten.

Daarom, zeiden we, was Becel geen goed idee meer. Maar Unilever wilde het maar niet toegeven en kwam steeds met onderzoeken die het tegendeel moesten bewijzen. Prof. Martijn Katan was een van de steevaste verdedigers van die 'boter'-producten. Je kon er als journalist maar beter vanaf blijven. De man die het probeerde, Melchior Meijer, werd steevast getroffen door wat hij naargeestig noemde 'Katanische Verzen'.

Ik was dus verbaasd om in het blad De Molenaar te lezen dat ons Nederlandse ministerie van LNV opdracht heeft gegeven om het eens uit te zoeken. Het varken lijkt op ons en op varkens kun je het goed testen. En het bleek hartstikke waar. Weinig drietjes geven gedragsproblemen en dat komt door een teveel aan zesjes. Dat geldt waarschijnlijk dus net zo voor mensen.

Gaat Unilever nu eindelijk overstag en gaat de Becel in de ban? Da's lastig want dan hebben ze geen verkoopargument meer. Tis een zakelijk ethisch probleem van de bovenste plank.
Dit artikel afdrukken