Staatssecretaris Bleker is een man van de media. Hoewel zijn departement al jaren met antibiotica in de Nederlandse dierhouderij haspelt, pakt hij door omdat de media vinden dat dat moet. Da's een goeie zaak in het geval van antibiotica. Daar had al jaren geleden wat aan mogen gebeuren. Het RIVM bleef maar zoeken naar bewijs. En het ministerie bleef maar ontkennen dat dat voldoende bewijs was. Dat is merkwaardig, want alleen al op theoretische gronden moet intensief gebruik van antibiotica worden afgewezen.
Deze zomer moet de veehouderij het probleem zelf opgelost hebben. Zoniet dan grijpt Bleker hardhandig in.

Er rest een vraag: wat doen we vanuit Den Haag aan het humane antibiotica-gebruik in landen als Engeland, Griekenland, Spanje, Belgie en Frankrijk? Het verstrekken van breed spectrum antibiotica is daar volstrekt normaal. Niet alleen in ziekenhuizen, maar ook voor thuismedicatie. We moeten ons realiseren dat dagelijks miljoenen Europeanen niet verwaarloosbare ladingen ESBL en MRSA bacteriën resistent makende poep en pies door het toilet spoelen. Bij mij om de hoek, in Frankrijk, groeien kersen, pruimen en perzikken voor zowel prive als commercieel gebruik. Een deel van het water dat ze krijgen komt uit de rivier. Het riool komt - na zuivering door een bedje met waterplanten - uit in de rivier. Een eindje verderop worden groenten geteeld. Het irrigatie-water komt deels uit dezelfde rivier.

Bleker deed zijn uitspraken gisteren in EEN VANDAAG. Vorige week sprak EEN VANDAAG met professor emeritus voedingsleer Martijn Katan over ESBL op groenten.Katan was er duidelijk over: 1) dit is gevaarlijk, 2) er zit een krachtige lobby van landbouwbelangen achter, 3) mest, dierlijke en menselijke, is verdacht en 4) biologisch groenten kiezen helpt niet, juist omdat er echte mest wordt gebruikt.

Vorige week hadden we het hier ook al even over de maatregelen die Bleker voorstelt. De sector gebruikt antibiotica om zijn kosten te kunnen drukken en zit op zwart zaad. Daarom staan in veel stallen de luchtwassers uit, terwijl ze geïnstalleerd zijn en door een simpele druk op de knop al zouden kunnen helpen bij het terugdringen van antibiotica-gebruik. De UIT-stand scheelt elektra. U begrijpt: die lobby is er eentje van arme mensen. Ze mogen nu zelf kiezen door wie ze zich laten bijten. De hond of de kat. Beide typen beet gelden trouwens als 'vuil' en 'venijnig' vanwege de bacteriën in de bek van die dieren.

Net als Q-koorts, waartegen de Fransen al decennia enten, is het antibiotica-probleem in dierhouderij een kwestie van een overheid die niet eerder optrad. Het is allang uit de hand gelopen.
Wat moeten we hopen van die paar maanden uitstel om jarenlang niks doen en een hele bedrijfsvoering die daaromheen gegroeid is 'even' 'zelf' op te lossen?


Dit artikel afdrukken