Vandaag is foodlog.nl voor de tweede keer te gast op Kasteel Groeneveld in Baarn. In samenwerking met Groeneveld, LNV en de Taskforce Multifunctionele Landbouw organiseren we de tweede 'Smaak van Nederland'.

Drie doodgewone Nederlandse producten staan op het programma: brood, ham en kaas. We gaan proeven of je het verschil tussen groot- en kleinschalige productie en oude en moderne technieken kunt proeven en - vooral - waar dat dan in zit.
"Streek", Slow, ouderwets en hypertech doen mee in de proeverij. Zelfs een bedrijf dat 'op z'n Italiaans' in Nederland produceert.
Nee, nu gaan we dat nog niet verklappen.Wat we proefden zullen we hier vanavond melden. De eerste resultaten zullen onvermijdelijk uitlekken. Niks aan te doen, maar pas maandag a.s. gaan de filmimpressies en de - ditmaal met professionele ondersteuning voorbereide - statistische resultaten van de proeverij online. We proberen ditmaal het tot dan nog even spannend te houden.




Inmiddels is het videoverslag van Groeneveld II gereed. Daarin worden de uitkomsten gegeven van de rechte tellingen van de antwoorden op de vraag 'welk van deze 4 (5 in het geval van de kaas) producten vond je het lekkerst?' De nadere analyse van de driehoeksproeverij die we met de ham deden volgt nog. Daaruit komen nieuwe inzichten: zoals bijvoorbeeld hoe mensen elkaar aan tafel beinvloeden, welke invloed de smaakles had en meer. Ook zal blijken dat de 1e en 2e plaatswinnaars stuivertje wisselen in deze test. Er wordt nog aan het rapportje gewerkt. Morgen is het klaar.

NB De boerenkaas van Wim Verwey uit IJsselstein bleek een onzuiverheid te bevatten (dat kan gebeuren). Daarom is geen uitspraak te doen over de positie van de kaas in de test. Een van beide ambachtelijke broden van Remco Pfeiffer uit Maastricht bleek iets minder gaar dan het andere. Niettemin werd het in de proeverij als het lekkerste brood beoordeeld.
Dit artikel afdrukken