Drie doodgewone Nederlandse producten staan op het programma: brood, ham en kaas. We gaan proeven of je het verschil tussen groot- en kleinschalige productie en oude en moderne technieken kunt proeven en - vooral - waar dat dan in zit.
"Streek", Slow, ouderwets en hypertech doen mee in de proeverij. Zelfs een bedrijf dat 'op z'n Italiaans' in Nederland produceert.
Nee, nu gaan we dat nog niet verklappen.
NB De boerenkaas van Wim Verwey uit IJsselstein bleek een onzuiverheid te bevatten (dat kan gebeuren). Daarom is geen uitspraak te doen over de positie van de kaas in de test. Een van beide ambachtelijke broden van Remco Pfeiffer uit Maastricht bleek iets minder gaar dan het andere. Niettemin werd het in de proeverij als het lekkerste brood beoordeeld.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
hey, vorige keer werd er al veel vroeger "gelekt"? Wat is het geheim van Groeneveld II???
op twitter is anders allang uitgelekt dat de ham van Lidl vies is, ook al deed de heer Veerman ons anders geloven.
Vanmiddag deelgenomen aan dit evenement, met een fantastische doelstelling. Reeds voordat de uitslagen bekend waren heb ik mij, samen met een aantal mede proevers, toch wat verbaasd over de opzet. Ik wil mijn ervaring e/o expertise daarom voor een volgende productvergelijking graag beschikbaar stellen om inhoudelijke vragen, die aan onze tafel leefde, voor te zijn.
Ik blijf van mening dat we vandaag de bekende appels vergeleken hebben met peren, maar ook met citroenen en dadels. Om vervolgens een lijstje te ventileren, waaruit zou blijken dat het ene beter is dan het andere. Ben daarom niet overtuigd dat we daarmee de kwaliteit van ons toekomstige voedselaanbod, in de meest ruime betekenis, enorm stimuleren. Natuurlijk doorgaan, maar ook kritisch blijven op eigen rol.
Vooral qua brood waren het appelen, peren en citroenen. Een bruin brood, een witbrood (groot stokbrood?) en twee zuurdesembroden. Maar in feite maakte dat het proeven misschien juist wel makkelijker. Je proeft en ziet namelijk duidelijk verschil. En ik kan dan ook wel besluiten wat ik liever heb.
Maar de hammen, die volgens mij qua productsoort heel dicht bij elkaar lagen (dus geen appelen en peren) hadden ook redelijke smaak/structuurverschillen. Veel duidelijker dan de vorige keer bij de kipfilets, toen vond ik de 3 jonkies redelijk inwisselbaar/verwarrend. Nu had ik het idee dat ik echt 4 verschillende producten proefde, die dicht bij elkaar lagen, maar waarvan het enige moeilijke was een rangorde aan te brengen. (Vind ik droog, droger of zacht lekkerder, dat is dan de vraag, niet: welke is het droogst of sappigst. Ik geloof dus dat ik morgen hetzelfde zal kiezen. Dat idee had ik bij de kipfilets niet. )
De kazen vond ik eigenlijk ook makkelijk om rangorde in te brengen. Ze verschilden behoorlijk van elkaar qua smaak en structuur. En als "gewone consument" gooi ik het toch allemaal onder de noemer "ouwe kaas". Dus geen appelen en peren. Vergelijkbare producten met verschillende, herkenbare smaken.
Enige kritiekpuntje is dat ik dus nog steeds vind dat het beter is een cijfer te geven. Stel dat ik 1 product een 9 waard vindt en de anderen allemaal een 5-je, dan zou dat niet tot uitdrukking komen in de totaalstand. Stel dat ik de ene een 5.2 geef, de ander een 5.1 en 5.0 en stel dat iedereen dat doet. Dat zou je kunnen denken dat die eerste veeeeeeeeeeeeeeel beter is, maar dat is niet zo.
Bovendien, mensen zijn gewend aan een 1-10 waardering. Een zesje kan je invoelen, daar hoef je niet over na te denken. Dat hoeft ook niet uitgelegd te worden, zoals vandaag de waardering toch een paar keer opnieuw uitgelegd bleek te moeten worden. Maar goed, ik geloof/hoop dat dat bij de volgende proeverij nog weer meer verfijnd/verbeterd wordt. :-)
Ad, je vergist je dan ook in de vraagstelling. Welk product vond je het lekkerst? Dat was de vraag. De vraag welke 'het best' is, is zinloos. Proeven die dat suggereren zijn onzin.
Wetenschappelijk kun je onderzoeken wat mensen het lekkerst vinden: een glas limonade, een kers, bier of een stukje pate.
Je bent producent van Oerbrood en wilt oerbrood waarschijnlijk graag vergelijken met ander bruinbrood. Dat kan ook, maar behalve de winnaar zullen alle anderen altijd iets vinden om de vergelijking onvergelijkbaar te noemen. Dat kan varieren van de bijmenging van een andere graan, de gebruikte tarwekloon, de bemesting van de bodem, de ligging van de akkers vh gebruikte graan, een verschil in het aantal halve uren tussen bakken en proeven tot een verschil in de tijd tussen snijden en proeven.
Precies om die reden kun je ook 'ambachtelijk uitziende' broden met elkaar vergelijken. Allemaal harde korst en 'ambachtelijke vorm':
- twee bruine desembroden (Remco Pfeiffer en Carl Siegert: lange vorm)
- een met gebrande mout donker gemaakt bruinbrood met harde korst (Oerbrood: lange vorm))
- een vrijwel wit (niet helemaal) desemachtig brood met harde korst (AH Excellent Pain Rustique, Boule-vorm)
Uit die vergelijking kwamen statistisch significante resultaten. Ze laten exact zien welk van deze broden de aanwezigen het lekkerst vinden.
Over goede productvergelijkingen valt iets heel simpels te zeggen. Als je appels met elkaar vergelijkt, zul je altijd nog kunnen zeggen dat je appels met peren vergelijkt. Zelfs in het geval van appels van dezelfde boom. Die van de zuidzijde, zo leerden mij Wageningse onderzoekers, kunnen in nutrienten zomaar een factor 10 (1000% dus) verschillen van die aan de Noordzijde. Dat moet ook smaakconsequenties hebben.
Ergo, je kunt een product alleen met zichzelf vergelijken. Dat heeft alleen geen zin, want je weet al dat het net zo lekker is als zichzelf en dus kampioen.