Al die zware discussies over het zware weer in tuindersland, hebben iets unieks opgeleverd. Er zijn hier nu bergen tuinders die onze gewone lezers uit eerste hand iets uit kunnen leggen. Onderstaande tekst trof de redactie aan in jongste Allerhande.

Preiteler Uijen vertelt de klanten van Allerhande dat hij blije prei heeft die nu - net als varkens en kippen - meer leef- en groeiruimte heeft. Dat komt omdat hij de prei nu niet meer zelf opkweekt, maar die uit Marokko laat komen. Daar schieten de baby-preitjes wortel en vervolgens reizen ze hierheen.

Het lijkt onnozel, maar dat is het niet. Een argwanende lezer ziet hier prei die in Marokko snel wordt grootgejast om hier dan met nog meer preitjes van het erf van deze teler te komen. De babyscheuten worden, denkt hij, ingevlogen en zijn dus helemaal niet van 'eigen bodem' zoals elders op de pagina van dit tekstje wordt beweerd. Voor de prei maakt het natuurlijk niet uit, maar hij heeft wel heel wat foodmiles op zijn naam staan die je niet verwacht. Is dat nou nodig? Tot zover de kritische consument. Een onnozele consument die beïnvloed is door Wakker Dier denkt bij het lezen van al die extra ruimte dat dit een gelukkige preitje is met veel Lebensraum.

Kunnen de hier meelezende telers het de lezers van deze krant eens uitleggen? Heeft een onkundige tekstschrijver de teler maar wat in de mond gelegd of zijn de preien van Uijen gelukkiger en hebben zij meer kwaliteit omdat ze hun kindertijd in Marokko hebben doorgebracht en met de vlam in de pijp naar het Noorden zijn gereisd? Kortom, leer ons waarom prei van Marrokaanse scheuten beter is dan helemaal Hollandse koude grond prei?




image
Dit artikel afdrukken