Preiteler Uijen vertelt de klanten van Allerhande dat hij blije prei heeft die nu - net als varkens en kippen - meer leef- en groeiruimte heeft. Dat komt omdat hij de prei nu niet meer zelf opkweekt, maar die uit Marokko laat komen. Daar schieten de baby-preitjes wortel en vervolgens reizen ze hierheen.
Het lijkt onnozel, maar dat is het niet. Een argwanende lezer ziet hier prei die in Marokko snel wordt grootgejast om hier dan met nog meer preitjes van het erf van deze teler te komen. De babyscheuten worden, denkt hij, ingevlogen en zijn dus helemaal niet van 'eigen bodem' zoals elders op de pagina van dit tekstje wordt beweerd. Voor de prei maakt het natuurlijk niet uit, maar hij heeft wel heel wat foodmiles op zijn naam staan die je niet verwacht. Is dat nou nodig? Tot zover de kritische consument.
Kunnen de hier meelezende telers het de lezers van deze krant eens uitleggen? Heeft een onkundige tekstschrijver de teler maar wat in de mond gelegd of zijn de preien van Uijen gelukkiger en hebben zij meer kwaliteit omdat ze hun kindertijd in Marokko hebben doorgebracht en met de vlam in de pijp naar het Noorden zijn gereisd? Kortom, leer ons waarom prei van Marrokaanse scheuten beter is dan helemaal Hollandse koude grond prei?
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
weer een voorbeeld van hoe nederlandse boeren en tuinders hun produktie naar elders verhuizen, zonder banden met Nederland los te laten. Er is een vorm van neo-kolonialisme op gang die niet eerder zo nauw met de thuisbasis (NL) verbonden bleef. Of we die ontwikkeling nu positief of negatief beschouwen, het is belangrijk deze te onderkennen en ons erover te bezinnen. Co twitterde al een link naar een filmpje waarin de rabo het ook benoemt.
De beste onderlinge leefruimte is bepaald aan de hand van ervaring, zodat de meeste uniformiteit in het product kan worden behaald in combinatie met gewenste dikte van de preien. Ook de mechanisatie speelt een rol. Je moet er wel met de trekker doorheen kunnen. En met de ponsgatenmachine kun je preien op de centimeter nauwkeurig planten.
Dick, dat is interessant. Is de onderlinge 'leefruimte' van de prei nu bepaald door de plantmachine? Want dat zal toch niet heus ideologisch zijn?
Ja, zinnige informatie over de prei en interessant om te lezen.
Maar nog even dit: heb ik het goed heb begrepen dat de jonge prei daadwerkelijk gerooid wordt, dus met kluit en al uit de grond wordt gehaald? Of zitten de jonge plantjes toch in bakjes op trays zoals Huib Rijk hierboven vertelde?.
Dank aan flipse, die onderstaande reportage over vroege prei wist op te duiken:
John en Heidie Baltussen van Baltussen Marokko bv in Asten zijn niet de enige Nederlandse plantenkwekers die vroege prei opkweken in Marokko. Ze zijn wel de enige met een eigen kwekerij waar ook alles in eigen beheer gebeurt. Voor de Nederlandse, Belgische, Engelse, Duitse en Franse markt worden eind november de eerste preiplanten gezaaid, die op 1 maart moeten worden geplant. Dit jaar arriveerden de eerste planten vanuit de omgeving van Agadir, in Midden-Marokko, op 24 februari in gekoelde trucks in Nederland. De reis over de weg met de oversteek per boot van Marokko naar Spanje duurt 68 uur.
‘Marokkanen’ schieten niet sneller
In september begint John Baltussen al met de voorbereidingen door eens per drie weken naar Marokko te vliegen. De laatste weken voor het rooien van de planten is hij er zelfs drie dagen per week. In volgorde van vroegheid kweekt hij de rassen Roxton, Volta en Striker op. Tot 20 à 25 februari wordt gezaaid, voor levering tot 20 mei. De planten zijn volgens Baltussen steviger en vitaler dan kasplanten. Ze groeien door hun stevige wortelgestel sneller weg en zijn ook makkelijk met een plantmachine te planten.
Het aantal bestelde planten steeg in 2007 met 60 procent ten opzichte van 2006. Baltussen ziet nog 50 procent rek in de markt.
Het vooroordeel dat Marokkaanse planten eerder zouden schieten is volgens hem ongegrond. “We zijn wel naar een jongere plant gegaan. Het eerste jaar hadden we planten van 14 weken, nu zijn ze 11,5 à 12 weken en vanaf week 16 zijn ze 10,5 weken oud. De praktijk heeft ook uitgewezen dat er niet meer schot in voorkomt dan in kasplanten.” De planten rond Agadir zijn door de hogere temperaturen daar gemiddeld zo’n week jonger dan planten uit Noord-Marokko, Spanje en Portugal.
nog niet ontsmet
De tripsdruk is vergelijkbaar met die in Nederland en de druk van Alternaria schat Baltussen hoger in, door de nachttemperaturen van 8 à 10 graden Celsius, waardoor ’s ochtends bijna altijd dauw op het gewas ligt. “Het is echter geen knelpunt. Met een nauwgezette gewasbescherming is het goed onder de duim te houden.”
De grond ontsmetten met metam-natrium was nog niet nodig. Er wordt op de grond slechts één zaaisel per jaar geteeld, waarna de grond braak ligt (bij zeer hoge temperaturen). Ontsmetten tegen onkruid hoeft niet, want onkruid wordt in verband met de lage arbeidskosten met de hand verwijderd. Van een eventuele groeiremming door gebruik van herbiciden is dus geen sprake.
Zeer frequent beregenen is noodzakelijk. Het water komt uit een stuwmeer en wordt opgeslagen in een bassin, van waaruit wordt beregend. Als alternatief is er nog water dat vanuit een put op het bedrijf kan worden opgepompt.
Met de hand ingepakt
Op het bedrijf werken 12 tot 15 vaste arbeidskrachten, aangevuld met 150 losse arbeidskrachten als volop preiplanten worden gerooid. Rooien gaat met de lichter en vervolgens met de hand. De planten gaan rechtop in houten kratjes en wat er aan blad uit steekt, wordt met een mes afgesneden.
Vóórdat ze in de kratjes gaan, worden de wortels gedompeld in een chelaat van een gelachtige consistentie om uitdroging tijdens het transport te voorkomen. Nadat ze zijn gerooid gaan de planten zo snel mogelijk de koelcel in. Die werd vorig jaar gebouwd, centraal op het perceel.
Bron: Groenten en Fruit , jaargang 62 , nummer 9 , datum 29-2-2008