Preiteler Uijen vertelt de klanten van Allerhande dat hij blije prei heeft die nu - net als varkens en kippen - meer leef- en groeiruimte heeft. Dat komt omdat hij de prei nu niet meer zelf opkweekt, maar die uit Marokko laat komen. Daar schieten de baby-preitjes wortel en vervolgens reizen ze hierheen.
Het lijkt onnozel, maar dat is het niet. Een argwanende lezer ziet hier prei die in Marokko snel wordt grootgejast om hier dan met nog meer preitjes van het erf van deze teler te komen. De babyscheuten worden, denkt hij, ingevlogen en zijn dus helemaal niet van 'eigen bodem' zoals elders op de pagina van dit tekstje wordt beweerd. Voor de prei maakt het natuurlijk niet uit, maar hij heeft wel heel wat foodmiles op zijn naam staan die je niet verwacht. Is dat nou nodig? Tot zover de kritische consument.
Kunnen de hier meelezende telers het de lezers van deze krant eens uitleggen? Heeft een onkundige tekstschrijver de teler maar wat in de mond gelegd of zijn de preien van Uijen gelukkiger en hebben zij meer kwaliteit omdat ze hun kindertijd in Marokko hebben doorgebracht en met de vlam in de pijp naar het Noorden zijn gereisd? Kortom, leer ons waarom prei van Marrokaanse scheuten beter is dan helemaal Hollandse koude grond prei?
weer een voorbeeld van hoe nederlandse boeren en tuinders hun produktie naar elders verhuizen, zonder banden met Nederland los te laten. Er is een vorm van neo-kolonialisme op gang die niet eerder zo nauw met de thuisbasis (NL) verbonden bleef. Of we die ontwikkeling nu positief of negatief beschouwen, het is belangrijk deze te onderkennen en ons erover te bezinnen. Co twitterde al een link naar een filmpje waarin de rabo het ook benoemt.