Honing wordt gemaakt door de natuur. De bijen halen de suikers en geurbepalende stofjes uit bloemen en brengen die naar hun nest. Daar halen wij het zoete goedje uit om het op ons brood te smeren, thee of sauzen mee te zoeten of het door het ijs te doen. Natuurlijker kan het niet en daarom zijn er mensen die honing in de thee doen in plaats van suiker. Da's gezonder, denken ze.

Dit potje is aan te bevelen. Het is een heerlijk zachte, puur smakende onversneden honing met een heel eigen smaak. Om eraan te komen moet je op pad. Naar het plaatsje Laurens in het departement Hérault in Frankrijk.

Honing is genot, maar is het gezond? Het bevat ca. 40% fructose, een van de meest zoete suikers. Fructose wordt daarom veel gebruikt als 'natuurlijke zoetstof'. Dat neemt niet weg dat je er moddervet van wordt omdat het veel calorieën levert.
De imker hield bij hoog en bij laag vol dat de fructose in honing veel gezonder is dan in bijv. frisdrank of snoepjes. Daarom moet je een natuursnoepje nemen. Honing dus.'Onzin', zei ik terwijl ik het potje met plezier afrekende, 'fructose is fructose en alle fructose is even ongezond als je er teveel van neemt'.

'Nee', zei mevrouw de imker, 'het is een ander soort fructose'.

Wie heeft gelijk?
Dit artikel afdrukken