Een succesje voor de vleessector?

De Stichting Wakker Dier heeft het Productschap Vee en Vlees (PVV) laten weten in te gaan op het verzoek van de kalversector en de supermarkten om in gesprek te gaan over de omstreden campagne tegen blank kalfsvlees. In afwachting daarvan stopt de actie in de media. Deze voorwaarde hadden het PVV, LTO Nederland, de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) en het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) opgenomen in hun brief aan de dierenwelzijnsorganisatie van vlak voor kerst. Het gesprek tussen de kalversector, de supermarkten en Wakker Dier zal naar verwachting in de eerste helft van januari 2009 plaatsvinden.

De kalversector en de supermarkten storen zich aan de campagne van Wakker Dier, waarin wordt beweerd dat kalveren expres ziek worden gemaakt met bloedarmoede om blank vlees te krijgen. Hiervoor is volgens de organisaties geen wetenschappelijke onderbouwing.Nederlandse vleeskalveren zitten royaal boven de wettelijke minimumnorm van 4.5 millimol hemoglobine per liter bloed. Dit is de grens waaronder bloedarmoede kan voorkomen bij de dieren.

Het bedrijfsleven en het CBL vinden de campagne van Wakker Dier tegen blank kalfsvlees schadelijk, grievend en onrechtvaardig. Zij menen dat de informatie die de dierenwelzijnsorganisatie verspreidt geen recht doet aan de manier waarop in Nederland kalfsvlees wordt geproduceerd.


bron: PVE
Dit artikel afdrukken