Het NIVEL onderzocht wat Nederlanders ervan zouden vinden als zorgverzekeraars hen zouden gaan begeleiden om gezonder te leven om zo kosten te sparen. Een ongezond leven zorgt immers voor ziekte. Daar gaan we doorgaans tenminste van uit, ook al is dat nog nooit bewezen.

Aan het onderzoek deden 1242 leden van het Verzekerdenpanel van ziektekostencoöperatie VGZ deel. De resultaten werden onlangs gepubliceerd in het Tijdschrift voor Gezondheidswetenschappen.

Niet extra 'pakken'
Verzekerden vinden het een goed idee als zorgverzekeraars hen stimuleren tot gezond gedrag. Ongeveer 80% blijkt die gedachte te onderschrijven. Veel verzekerden vinden daarnaast dat mensen die ongezond leven meer moeten betalen voor hun zorgverzekering. De meeste verzekerden (86%) zijn het er echter niet mee eens dat mensen met een slechte gezondheid meer zouden moeten betalen voor hun zorgverzekering. Al evenmin willen ze door punten voor gezond gedrag kookboeken of wellnessarangementen bij elkaar kunnen sparen.

Ongezond levende mensen die nog niet ziek moeten meer betalen voor hun zorgverzekering, vinden de leden van het Verzekerendepanel. Mensen die door hun ongezonde leefstijl inmiddels wel ziek zijn geworden niet. De respondenten uit het onderzoek lijken van mening dat mensen die eenmaal ziek zijn, daar niets meer aan kunnen doen. Daarom mogen ze dus niet extra 'gepakt' worden.

Als die interpretatie juist is, laat het zien dat Nederland er niet van overtuigd is dat ongezond gedrag verantwoordelijk is voor ziekte.

Niettemin mag je heel wat ziekte in de context van onze welvarende natie rustig lezen als 'welvaartsziekte' als gevolg van leefstijl en eenzijdig en teveel eten. Van diabesitas tot hart- en vaatziekten. Zelfs ADHD en Alzheimer zouden er het gevolg van zijn. Inderdaad, hoe wil je iemand terecht pakken voor de gevolgen van een losbandig leven als het eenmaal te laat is?

Fotocredits: disease, uitsnede, Corey Templeton
Dit artikel afdrukken