Kopen & Koken

Cécile Janssen
reageer
  • Aruba's beroemdste kokkin, Maria Petit, stond vanmorgen in de opleidingskeuken van Zadkine Food & Business. Onberispelijk gekleed en gekapt, op hakken en met haar schort 'Maria ta den Cushina' om. Ze wijdde de leerlingen in in de geheimen van een echte Ponche Crema en van het pasteitje, pastechi. Bij het proeven kon ze haar eigen pastechi's er feilloos uitpikken. Het geheim: de rand.

    Maria Petit is een beroemdheid op Aruba, bekend van de lokale televisie, haar kookboek en dvd's waarop zij haar alom geroemde kookkunsten ten beste geeft. Het Arubahuis meldt over haar: Restaurants op Aruba die extra klandizie willen aantrekken huren haar regelmatig in. Waar gezegd wordt 'Maria ta den Cushina' (wat Papiaments is voor Maria staat in de keuken) kun je er van op aan dat het desbetreffende restaurant tot aan het laatste tafeltje is bezet. Ook staat ze in het Aruba-artikel in de Elle eten die deze week uitgekomen is.

    Deze week is Maria in Nederland. Gevolmachtigde minister Edwin Abath van Aruba en de Arubaanse minister van Volksgezondheid en Sport Richard Visser gaven acte de présence bij de kookles en proefden mee van de resultaten (pikant detail: Richard Visser strijdt actief tegen (jeugd)obesitas, en de geproefde lekkernijen zijn 'caloriebommen' waar hij liever niet mee op de foto ging...).

    De pastechi's worden op Aruba vooral bij het ontbijt gegeten. Het zijn deegflapjes, gevuld met vlees (gehakt), of kaas, of vis, of groenten of een combinatie. Ze worden gefrituurd, en ook wel als snack gepresenteerd.

    Maria was heel streng naar de studenten. Ieder pastechi dat niet aan haar kwaliteitseisen voldeed, moest overgemaakt worden. Wat bleek haar geheim? Het goed dichtvouwen van de rand. Als de rand van het pastechi niet helemaal dicht is, zal het pastechi gaan lekken in de frituur! Zeer zorgvuldig plakte ze daarom haar randjes met eiwit op elkaar, om ze daarna met een schulprandje dicht te vouwen en met een vork dicht te drukken. Elegant en verzorgd, net als Maria zelf. En de smaak? Heerlijk!

reageer

Je moet ingelogd zijn om te reageren en duimen uit te kunnen delen.

Heb je nog geen account, meld je dan nu aan!

Lees Gespreksregels, de 'appeltjes' & de ambitie van Foodlog voor meer informatie over hoe je dit doet en hoe je je bijdrage aan Foodlog kleur kunt geven.

gerelateerde berichten

Stoort een reactie je of staat de toon je niet aan?

sluit
Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
De schrijver ontvangt jouw bericht per mail. De Foodlog-redactie krijgt een cc.

Stoort een reactie je of staat de toon je niet aan?

sluit
Je bericht is succesvol verstuurd.