Het LEI presenteert het rapport ‘Herkomst in de supermarkt; consumenten over de rol van herkomst bij hun voedselaankopen’. Belangrijkste conclusies: de consument verstaat verschillende dingen onder herkomst en laat zijn koopbeslissing vooral afhangen van smaak en welzijns/gezondheidsaspecten. Voorts identificeert het rapport de macht der gewoonte als belangrijkste bepaler voor onze aankopen.
Het onderzoek bestond uit een kwalitatief deel (3 focusgroepen) en een kwantitatief deel (vragenlijst, 1290 respondenten). 'Herkomst' bleek niet eenduidig te worden ervaren Consumenten associëren het begrip vaak met het verleden, het startpunt van de productie, maar vooral met het land van herkomst. In het geval van melk wordt herkomst uit Nederland als een pluspunt gezien. In sommige gevallen, zoals bijvoorbeeld bij asperges, wordt ook de eigen omgeving/regio aan herkomst gerelateerd.
Consumenten hebben talloze associaties bij de herkomst van zuivelproducten, die hoofdzakelijk te categoriseren zijn naar: waar melk gemaakt wordt, hoe het gemaakt wordt en waar het vandaan komt. In mindere mate wordt de link gelegd met de kleur van melk of de verpakking of voedselschandalen en -issues.
Verder blijkt de manier waarop boeren met het welzijn van hun koeien omgaan een rol te spelen in de consumentenoverwegingen.
In de ogen van de respondenten zijn er twee groepen boeren. Bij de eerste gebruiken zij de begrippen 'traditioneel', 'gewoon' en 'groot' en ten aanzien van de tweede groep hebben ze het over boeren 'die dat niet doen'. Deze laatste groep boeren wordt bijvoorbeeld geassocieerd met biologisch, kleinschaligheid of het hebben van een neventak. Met betrekking tot de koe is de tweedeling helder: koeien staan of in de wei of op stal.
Merken, labels en logo's spelen maar een zeer beperkte rol zegt het rapport. Het kopen van melk is typisch gewoontegedrag. Het is een kwestie van geen tijd aan besteden en pakken wat men gewoonlijk pakt. En verder moet het gewoon lekker zijn. Misschien wel zoals men het gewend is.
Herkomst in Nederland is een nog onderontwikkeld begrip constateren de onderzoekers die boeren vooral aanmoedigen er meer mee te doen. Hoe? Dat weten ze niet. Of het succes heeft al evenmin.
Niettemin bevelen ze het volgende aan:
Maak gebruik van herkomst als conceptversterker
Herkomst heeft consumentenwaarde en spreekt aan, maar is niet doorslaggevend op het moment van aankoop. Dan spelen immers meer persoonlijke aankoopmotieven een grotere rol, zoals gezondheid, smaak en prijs. Bovendien overheerst op de winkelvloer de kracht van de gewoonte. Wel hebben veel consumenten interesse in de herkomst van een product en staan ze er positief tegenover. Gebruik daarom herkomst als aspect om met consumenten over te communiceren, maar verwacht niet dat het leidend
voor hen zal zijn. Gebruik het als conceptversterker.
Vertel je bedrijfsverhaal via herkomst en creëer daarmee een consumentenvoorkeur
Veel consumenten hebben behoefte hebben aan meer inzicht in waar producten vandaan komen, zijn hier in geïnteresseerd en/of vinden dit leuk. Dat smaakt naar meer. Doe dat niet een afstandelijke en feitelijke wijze, maar vertel een leuk en authentiek verhaal. Als je dit goed doet, speel je niet op ratio maar creëer je een beleving. Wanneer je een goed verhaal te vertellen hebt en kun je je daarmee onderscheiden in de markt. Consumenten hebben dan een reden om voor je en je producten te kiezen.
Herkomst staat niet alleen!
De interesse voor de herkomst van een product staat niet op zich, maar hangt samen met een aantal andere kenmerken (diervriendelijkheid, milieuvriendelijkheid, uit de regio en biologisch) en verse producten.
Speel hier op in.
Fotocredits: Sporkist
Dit artikel afdrukken
Consumenten hebben talloze associaties bij de herkomst van zuivelproducten, die hoofdzakelijk te categoriseren zijn naar: waar melk gemaakt wordt, hoe het gemaakt wordt en waar het vandaan komt. In mindere mate wordt de link gelegd met de kleur van melk of de verpakking of voedselschandalen en -issues.
Verder blijkt de manier waarop boeren met het welzijn van hun koeien omgaan een rol te spelen in de consumentenoverwegingen.
In de ogen van de respondenten zijn er twee groepen boeren. Bij de eerste gebruiken zij de begrippen 'traditioneel', 'gewoon' en 'groot' en ten aanzien van de tweede groep hebben ze het over boeren 'die dat niet doen'. Deze laatste groep boeren wordt bijvoorbeeld geassocieerd met biologisch, kleinschaligheid of het hebben van een neventak. Met betrekking tot de koe is de tweedeling helder: koeien staan of in de wei of op stal.
Merken, labels en logo's spelen maar een zeer beperkte rol zegt het rapport. Het kopen van melk is typisch gewoontegedrag. Het is een kwestie van geen tijd aan besteden en pakken wat men gewoonlijk pakt. En verder moet het gewoon lekker zijn. Misschien wel zoals men het gewend is.
Herkomst in Nederland is een nog onderontwikkeld begrip constateren de onderzoekers die boeren vooral aanmoedigen er meer mee te doen. Hoe? Dat weten ze niet. Of het succes heeft al evenmin.
Niettemin bevelen ze het volgende aan:
Maak gebruik van herkomst als conceptversterker
Herkomst heeft consumentenwaarde en spreekt aan, maar is niet doorslaggevend op het moment van aankoop. Dan spelen immers meer persoonlijke aankoopmotieven een grotere rol, zoals gezondheid, smaak en prijs. Bovendien overheerst op de winkelvloer de kracht van de gewoonte. Wel hebben veel consumenten interesse in de herkomst van een product en staan ze er positief tegenover. Gebruik daarom herkomst als aspect om met consumenten over te communiceren, maar verwacht niet dat het leidend
voor hen zal zijn. Gebruik het als conceptversterker.
Vertel je bedrijfsverhaal via herkomst en creëer daarmee een consumentenvoorkeur
Veel consumenten hebben behoefte hebben aan meer inzicht in waar producten vandaan komen, zijn hier in geïnteresseerd en/of vinden dit leuk. Dat smaakt naar meer. Doe dat niet een afstandelijke en feitelijke wijze, maar vertel een leuk en authentiek verhaal. Als je dit goed doet, speel je niet op ratio maar creëer je een beleving. Wanneer je een goed verhaal te vertellen hebt en kun je je daarmee onderscheiden in de markt. Consumenten hebben dan een reden om voor je en je producten te kiezen.
Herkomst staat niet alleen!
De interesse voor de herkomst van een product staat niet op zich, maar hangt samen met een aantal andere kenmerken (diervriendelijkheid, milieuvriendelijkheid, uit de regio en biologisch) en verse producten.
Speel hier op in.
Fotocredits: Sporkist
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Het Landbouw economische instituut begeeft zich al een tijdje op het domein van consumentenwetenschap, maar vooral marketing & communicatie. Ik snap hier niks van, een onderzoekje n=1200 en een simplistische mening op 'de consument' past niet bij een overheidsorganisatie.
Herkomst is een breed begrip. Zo nam ik vandaag kennis van 'het nieuwste' op het gebied van herkomstmarketing: een hele siciliaanse markt was geïmporteerd in mijn winkelcentrumpje in het 3e district in Wenen. Voor 1 week staan de authentieke Sicilianen prachtige kwaliteitsproducten van eigen eiland te verkopen. Met name dat laatste kunnen ze goed, want van alleen kijken werd ik al 12 euro armer doordat ik mij in het Italiaans een pikante salami, een schapenkaas en gesuikerde amandelen aan liet praten. Het was in de Spar er tegenover overigens een stuk drukker want ze staan in het verkeerde district...dat zijn dan zo van die startproblemen voor de mobiele herkomstmarkt.
ps Behalve op de wijn zag ik nergens een teken dat het echt Siciliaans is. Maar als je het ziet en proeft dan geloof je het meteen. Mark Soetman vroeg hoe het in de on-line marketing zou gaan. Dan worden onafhankelijke, gecertificeerde systemen wel belangrijk in de communicatie, je kunt het nl niet proeven (of zien of er wel of niet geploegd wordt...). Maar dan nog, ik wilde wel precies die kaas, niet die oude, uitgedroogde Pecorino die ernaast lag....
ps 2 Het gaat er dus in eerste instantie om of herkomst voor de boer/producent belangrijk is, niet zozeer voor de consument. Vanuit die vaststelling moet je het verhaal (waarom is het belangrijk) bouwen.
Onderzoek stelt niets voor. Volgens Productschappen behoeft men in Nederland ook geen geaccrediteerde onderzoekmethodes te gebruiken , maar mag men dan dan nog wel export van de producten doen ,als het volgens de Europese wetgeving wel verplicht is ??. Die vraag heb ik 29 maart ook maar schriftelijk voorgelegd aan de Europese Commissie , en vandaag aan enkele 2-de kamerleden. Die wisten ook nog geen antwoord op deze vraag maar zullen er spoedig op terugkomen is mij toegezegd.
Jan Peter en Wouter kunnen dus beiden heel goed gelijk hebben. Onderzoek met methodens die niet erkend zijn heeft mijn inziens geen waarde , maar er is wel onderzoek gedaan.
Heren, heren, heren, niemand jokt hier.
Er zijn gewoonweg meerdere versies van de waarheid.
Herkomst kan er zowel wél als níet toe doen.
Bij melk heb ik mijn twijfels (zie ook deze recente discussie over "biologisch"), simpelweg omdat melk niet/nooit onderscheidend is, maar bij het troebele Flevosap bijvoorbeeld, speelt het wel degelijk een rol. Niet zozeer omdat Flevoland er toe zou doen, maar puur omdat de impliciete associatie (ja, Goos Eilander weet wat je moet meten!) ofwel de semiotische betekenis van Flevoland alles te maken heeft met "puur". Als zodanig past de herkomst perfect in de mix van een simpel flesje met simpel (afzichtelijk maar doeltreffend) etiket en troebel sap.
Meneer Klootwijk u speelt hoog spel. Als u ongelijk heeft, biedt u dan uw excuses aan?