Ik werd gisteravond uitgenodigd om ergens in Frankrijk te komen spreken over 'Lokaal voedsel en lokaal geld'. Niet door geitenwollen-sokken-mensen maar door lieden uit, wat in Frankrijk heet, 'l'agro-alimentaire', de grote voedingsmiddelenindustrie. Het opmerkelijke is dat er een initiatief bestaat om de lokale producten in een streekmunteenheid af te willen rekenen. Het wordt voedsel dat wordt betaald met een boerenmunt. Die munt kun je kopen met je gewone euro. Je kunt er aanvankelijk alleen mee betalen bij supers als bijvoorbeeld Deen, Deka, Poiesz en Linders voor producten die door een groep boeren, tuinders en telers en specifieke verwerkers zijn gemaakt. In het begin is de boerendaalder een euro waard. Daarna gaat hij een economie in de economie vormen. Boeren, handel en verwerkers worden er door hun afnemers mee betaald voor producten die aan bepaalde ecologische, ethische en kwaliteitsnormen voldoen. De prijs van die producten is minder gevoelig voor schommelingen op de wereldmarkt dan 'gewone producten'. Opeens wordt de ene tomaat iets anders dan de andere. Als de euro glijdt, blijft'ie staan omdat hij een solider waarde heeft die verankerd is in waarden - 'zo doen/willen wij het' - en grond. Met een boerendaalder kun je alleen producten kopen die OK zijn. Je staat als consument voor lul als je een eurotomaat koopt in plaats van een boerendaaldertomaat. Net zoals je nu voor lul staat als je een Nokia koopt in plaats van een Iphone. Waar Jobs zijn producten steevast het Apple-effect wist te geven, moet deze munt een deel van de economie 'verappelen'. De OK economie zou best eens geholpen kunnen zijn met een eigen munt, eentje die niet meer hangt aan een land of een regio maar aan een in al zijn uitingen herkenbaar systeem van waarden.

Is dit weer zo'n leuk geitenwollensokken-en-andere-wereldverbeterende alternativo's initiatiefje? Hou je vast. Die Fransen zijn bloedserieus. Het gaat niet om kleine jongens. Het gaat zelfs niet alleen om voedingsmiddelenbedrijven. Het zou dus echt tot volume kunnen leiden.

Een terugkeer tot een geconcentreerdere euro met minder landen en een echte centrale bank is een goed idee. Terugkeer naar de gulden is een slecht idee. Maar zou het een slecht idee zijn om toch ook een Boerendaalder uit te vinden? Het zou zelfs een Europese aparte boerenmunt kunnen worden nu de boeren moeten kiezen tussen pompen voor de wereldmarkt of verduurzamen met een kostprijsnadeel ten opzichte van de rest van de wereld. Met een boerendaalder koop je namelijk OK product zoals de EU en staats Bleker het maar niet voor elkaar krijgen. Voor een gewone Euro koop je de ontwrichting van het landbouw- en voedingsmiddelensysteem. Met een Boerendaalder zorg je voor de toekomst. Je kunt er bovendien schoenen, bezems en kleren voor kopen die ook op dezelfde manier een bijdrage aan de toekomst willen leveren. En misschien zelfs wel Iphone's. Je kunt er echt de hele economie mee heruitvinden.
Boeren is de basis van de economie. Daar moet het weer beginnen. Vandaar de naam - boerendaalder. Die munt markeert de overgang van de ramsj-economie naar de kwaliteitseconomie.



Fotocredits: Freefoto


Dit artikel afdrukken