Het is weer bal in de vleeswereld. Zembla gaat vanavond onthullen dat ons (varkens)vlees niet alleen met poep maar ook met fraude is besmeurd.
De promotie van het programma loopt geweldig: het nieuws staat er vóór de uitzending al bol van. Onderwijl weigert de redactie van Zembla commentaar aan de bedrijven die door de uitzending van het programma getroffen zullen worden.
Gisteren haalde Zembla al alle koppen met het nieuws dat Nederland "poepvlees" eet, vandaag is het nieuws dat het sterrenvlees dat je koopt 'gewoon' industrievlees is. De in zwaar financieel weer verkerende varkensslachters van Vion zouden frauderen.
Foodlog vroeg experts in de vleesindustrie of het denkbaar is dat er gefraudeerd kan worden met het Beter Leven Kenmerk van de Dierenbescherming. Zij achten dat 'relatief gemakkelijk'. Het Beter Leven Kenmerk blijkt niet te worden gesteund wordt door een streng contrôlesysteem dat garandeert dat het stukje vlees in de verpakking die je bij de super koopt ook inderdaad van een gelukkig varken was.
Na de paardenvlees- en andere affaires die Nederland - en Europa - achter de rug heeft is het wantrouwen nu compleet. De burger moet denken 'we krijgen poepvlees met sterrenfraude toe'. Onderwijl weigert de redactie van Zembla nadere inzage in de feiten om de posities van zijn informanten te beschermen.
Ook wij weten niet wat er aan de hand is en kunnen alleen maar peilen: stel dat je vanmiddag naar je vertrouwde Jumbo, AH of Jan Linders gaat, neem je daar je sterrenkarbonaadje mee of laat je het dit keer toch maar liggen vanwege de poep en fraude?
Fotocredits: Mercado Central, uitsnede, Benjamin Thompson
-- POLL --
Dit artikel afdrukken
Gisteren haalde Zembla al alle koppen met het nieuws dat Nederland "poepvlees" eet, vandaag is het nieuws dat het sterrenvlees dat je koopt 'gewoon' industrievlees is. De in zwaar financieel weer verkerende varkensslachters van Vion zouden frauderen.
Foodlog vroeg experts in de vleesindustrie of het denkbaar is dat er gefraudeerd kan worden met het Beter Leven Kenmerk van de Dierenbescherming. Zij achten dat 'relatief gemakkelijk'. Het Beter Leven Kenmerk blijkt niet te worden gesteund wordt door een streng contrôlesysteem dat garandeert dat het stukje vlees in de verpakking die je bij de super koopt ook inderdaad van een gelukkig varken was.
Na de paardenvlees- en andere affaires die Nederland - en Europa - achter de rug heeft is het wantrouwen nu compleet. De burger moet denken 'we krijgen poepvlees met sterrenfraude toe'. Onderwijl weigert de redactie van Zembla nadere inzage in de feiten om de posities van zijn informanten te beschermen.
Ook wij weten niet wat er aan de hand is en kunnen alleen maar peilen: stel dat je vanmiddag naar je vertrouwde Jumbo, AH of Jan Linders gaat, neem je daar je sterrenkarbonaadje mee of laat je het dit keer toch maar liggen vanwege de poep en fraude?
Fotocredits: Mercado Central, uitsnede, Benjamin Thompson
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
'Vertrouwen': de basis van een functionerende voedingsindustrie. Maar zo moeilijk te definieren, waarom zou ik de slager wel vertrouwen? Hoe kan ik weten waar de slager zijn vlees vandaan haalt? Of vertrouw ik hem op zijn blauwe ogen?
Naar aanleiding van dit soort nieuws staat de telefoon nooit stil. De ogen focussen nu op de vermeende fraude bij Vion. Foodlog krijgt al langere tijd informatie over een zwakte in het Beter Leven Keurmerk. Die zwakte kwam onder meer naar boven tijdens de Ierse rundvlees affaire van Jumbo. Jumbo pleegde geen fraude. Het bedrijf werkte door suffige fouten op de werkvloer tegen zijn eigen belang in en maakte dat gelukkig duidelijk. Foodlog startte de affaire en bluste die mede af toen hij was opgelost.
Wij besloten niet door te graven en ook de Dierenbescherming de ruimte te laten om zijn systeem op ord te laten krijgen. De DB was nu tenslotte ook gewaarschuwd. Ik persoonlijk sprak erover met de Dierenbescherming. Die vertelde mij dat de borgingen in orde waren, maar verklaarde mij tevens dat de bedrijven die het keurmerk toepassen ook een verantwoordelijkheid hebben.
De geest die nu uit de fles is, is er niet meer makkelijk in te krijgen.
Joris stelt de vertrouwensvraag. Een keurmerk behoort zijn eigen vertrouwen te organiseren door een controlesysteem en de uitoefening van controle daarop. Die faalt als je een kilo in/kilo uit systeem op dierniveau hanteert.
Die faalt nog gemakkelijker in het geval van de verwaarding van varkens. Voor bijv. Vleeswaar en worst heb je heel verschillende delen van het dier nodig. De verleiding is groot om delen die even ontbreken aan te vullen met regulier. Er is dus een controle op technische delen nodig. Op die punten is onvoldoende borgingen, zo vertellen onze bronnen ons. De Dierenbescherming zegt met zoveel woorden dat het daar niet verantwoordelijk voor kan worden gehouden omdat het een (uitbesteed) controlesysteem hanteert waarin nooit onregelmatigheden zijn geconstateerd.
Ik hoop dus dat de redactie van Zembla ook de kwetsbaarheid van de Dierenbescherming aan het licht brengt in zijn uitzending. Dat neemt niet weg dat veronderstelde fraude uiteraard ook een fraude is van de (veronderstelde) fraudeur. Borgingssystemen behoren echter de gelegenheid tot fraude uit te sluiten. Als er sprake is van fraude gaat ook de Dierenbescherming niet vrij uit. Die wist inmiddels dat het consument geen garanties kan bieden met zijn Beter Leven Kenmerk.
De schade van dit nieuws is niet makkelijk te onderschatten: niet alleen Vion, maar ook de Dierenbescherming is hiermee in het geding. Ik kan mij zelfs voorstellen dat er supers zijn die nu de handdoek in de ring gooien 1) als het door Zembla geconstateerde niet te weerleggen valt nu 2) zou blijken dat dierwelzijn zoals vormgegeven door de Dierenbescherming een lek systeem is en dat 3) gegeven de oplopende spanning tussen NGO's, boeren (de voormannen van de varkens- en kippenboeren verweten de supers recent geen haast te maken met meer dierwelzijn in hun winkels) en politiek enerzijds en de supers (die wel degelijk inspanningen doen, maar het lid op de neus krijgen) anderzijds.
Dat is geen goed nieuws in een land waarin NGO's als Wakker Dier, de supers, de politiek en de overheid hebben ingezet op niet-wettelijke borging van dierwelzijn door een private organisatie die niet heeft kunnen voorkomen dat dit nieuws nu zo explodeert.
Misschien wordt het tijd dat we net als op kipvlees nu ook op varken en rund het advies gaan zetten om het goed te doorbakken...
Zowieso eet ik al tijden geen rauw gemalen rund meer, zoals tartaar of filet americain. Ook mechanisch vermalste biefstuk eet ik niet rood.
Ik kan mij tevens voorstellen dat Unilever vanavond goed kijkt. Met zijn 1-ster ballen in de Unox-soep is het bedrijf een van de meest kwetsbare partijen in deze fraudezaak. 'Soep met fraudeballen' kopt lekker in de kanten in de naijl van dit nieuws als de kranten doorkrijgen dat de crux van deze affaire in de verwerking van de buiken en snippers zit. Zoiets kun je als zorgvuldig en professioneel merkmarketeer niet dulden.
Alle reden om te focussen op een professioneel borgingssysteem voor dierwelzijn. Het (mogelijk) falen van het huidige is op zijn minst mede aanleiding is voor de meesterlijke reclamecampagne van de makers van Zembla voor hun uitzending van vanavond. En zoals ik al zei in #2, dat kan diepgaande consequenties hebben voor de toekomst van het Beter Leven Kenmerk. De makers van Zembla behoren zich te realiseren dat -als hun feiten niet zouden kloppen - ze daar mede verantwoordelijk zijn.
Vion heeft nu iets uit te leggen en moet die gelegenheid ook krijgen. Het is by far Nederlands grootste slachter en speelt de facto de hoofdrol in de Nederlandse intensieve dierhouderij. Een fraude imago is dan ook dodelijk.
Toch was dat er al een beetje en nu dus helemaal. Het wachten is op de verspreiding van het nieuws in de buitenlandse pers. Als het nieuws niet kan worden gekeerd, komen Vions Duitse concurrenten in een nadrukkelijk voordeel.
Begin vorig jaar speelde een soortgelijke aantijging, nota bene in Duitsland (in Nederland is het nauwelijks opgevallen). De Rheinische Post schreef toen : Sollten sich die Vorwürfe gegen den Fleischverarbeiter Vion bestätigen, "wäre das eine Katastrophe", sagt Bürgermeister Horst Thiele. Die Lebensmittelüberwachung wurde von der Durchsuchung überrascht.
De zaak liep met een sisser af. De pers- en politieke aandacht in Nederland is nu dermate groot, dat de catastrofe die de burgervader voorvoelde opeens in deze context levensgroot aanwezig is.