Volgens Wakker Dier is dat zo. Het zou blijken uit het aanbod in supermarkten.
Gisteren maakte Wakker Dier bekend dat consumenten gedwongen worden plofkip te kopen. In maar liefst 73% van de winkels zou alleen maar plofkip te koop zijn. Wij vonden het eerlijk gezegd niet mis dat al bijna 30% van de Nederlandse supermarktwinkels een markt ziet en heeft weten te maken voor duurdere kipproducten. Als dat laatste niet het geval was, zou er immers geen duurdere kip liggen.
Toch zou Nederland, zo stelt Wakker Dier, veel meer duurdere, diervriendelijke kip en kipproducten kopen als het aanbod maar in alle winkels lag. Daarom beschuldigen de dierelzijnsvechters de supers ervan de markt te remmen.
Om erachter te komen of je dit ook zo ervaart, willen we jou daarom vragen heel eerlijk te antwoorden op onze vraag: grijp je vaak mis?
Fotocredits: Screenshot website, uitsnede, Wakker Dier
--- POLL ---
Dit artikel afdrukken
Toch zou Nederland, zo stelt Wakker Dier, veel meer duurdere, diervriendelijke kip en kipproducten kopen als het aanbod maar in alle winkels lag. Daarom beschuldigen de dierelzijnsvechters de supers ervan de markt te remmen.
Om erachter te komen of je dit ook zo ervaart, willen we jou daarom vragen heel eerlijk te antwoorden op onze vraag: grijp je vaak mis?
Fotocredits: Screenshot website, uitsnede, Wakker Dier
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Bij mij ligt het iets genuanceerder, als ik geen diervriendelijke kip (of deel daarvan als ik minder dan een hele) kan vinden - koop ik een ander dier. Maar het aanbod is inderdaad teleurstellend als je kipkluifjes etc zoekt.
Ik koop zelden vlees. Áls ik dat dan doe, dan 'diervriendelijk'. Bij voorkeur bij een boer of slager. Kip is sowieso een no-go. Ik zie dat ook bij veel mensen in mijn kennissenkring.
Niemand wil scharrelkip. We hebben er nu ruim 30 Miljoen van in nederland en deze worden al decennia lang tegen dump prijzen geëxporteerd. Ook de biokippen worden maar matig of een gedeeltelijk verkocht in het schap, de rest van de biokip gaat als gangbaar over de toonbank. We eten veel meer duurzame kip dan we door hebben.
ps. waar zijn de scharreleieren bij plus, je wordt daar gedwongen om andere eieren te kopen. Of naar een andere supermarkt te gaan.
Nicoline, Ik koop zelden vlees. Áls ik dat dan doe, dan 'diervriendelijk'. Bij een boer of slager!
Op een ander lijntje schreef ik gisteren dit: Op de ARD zag ik afgelopen weekend hun bijdrage landbouw over Schweinchen "Dinner". Hier werd via internet het biggetje "Dinner" voor € 2000 verkocht aan een Hamburgse bio/halfvega familie om later geslacht en opgepeuzeld te worden. Tijdens de uitzending van de ARD werd zo tussen neus en lippen door gezegd dat in de industriële landbouw de fatsoenlijke omgang met dieren in het grote slachthuis niet gewaarborgd was. Nu weet ik haast zeker dat dit pertinent niet waar is. In de grote volstrekt geautomatiseerde slachterijen, zeker die door Stork zijn uitgerust, zelfs preventief internet onderhoud, gaat alles volstrekt diervriendelijk, whatever that may be, storingen bij een tempo van 1 varken per 6 seconden kan men zich niet veroorloven. Vergeleken met dit soort moderne slachterijen oogde het slachthuis in de uitzending middeleeuws. Toch mag deze vega/bio mythe gepropageerd worden. En dat steeds weer opnieuw.
Opmerking: Ik denk dat het zit zoals beschreven.
Vraag: Leg eens uit waarom jij denkt dat het anders zit?
Nicoline. Ik maak me geen illusie over diervriendelijk slachten. Wij slachten traditioneel ‘Vlaams halal’. En ik denk dat de moderne slachtmethoden efficiency en ‘diervriendelijkheid’ prima aan elkaar koppelen, en ga 100% met Kaput mee. Dat kun je als zelfslachter veel moeilijker, dus de mythe dat je eigen slager of boer ‘diervriendelijker’ slacht is larie. ‘The horror, the horror’, fluistert de stervende Kurz in The Heart of Darness. Ik zal het maar niet beschrijven. Haan, kip, konijn, haas en duif. Lam durven we niet meer. De boete voor illegale thuisslacht is zeer hoog. Varken: laatste legale slacht in 2003. Horror ? Welnee. Zuivere tradities sinds duizenden jaren. Diervriendelijk ? Mensen staan steeds verder van de natuur, en dood is in alle vormen taboe. Durf jij een dooje kip in stukken te hakken en snijden, Nicoline ? Durf jij een schol of een tong de kop af te snijden en schoon te maken ? Of levende ? En wat zou je doen met een kilo levende paling ? Prima ! Want 99,9 procent van de vrouwen durft zelfs dat niet meer. Wij stonden vroeger rond mijn vader, en het was feest als hij slachtte. We zagen ons bord al voor ons.