Supermarkt PLUS maakte gisteren duidelijk dat het volledig op vrije uitloopeieren overgaat. Een woordvoerder van het bedrijf zei: “We hebben dierenwelzijn hoog in het vaandel staan en met deze overstap nemen we wederom onze verantwoordelijkheid.” Wakker Dier reageerde verheugd en beloonde de Biltse super met een radiospotje. Eierboer Harrie Beekmans, die deze week zijn laatste scharreleieren aan PLUS levert, reageert scherp: wil blind scoren bij de nietswetende consument.
Beekmans van Lekker'nei levert tot eind deze week gegarandeerd verse eieren aan PLUS onder het wat duurdere merk GIJS. Vanwege het besluit van PLUS verdwijnen zijn eieren met ingang van komende week uit de PLUS-winkels. Beekmans heeft binnenscharrelkippen en is van mening dat dat een goed systeem is. Naar Foodlog reageerde Beekmans vandaag als volgt:
Deze week leveren wij PLUS voor het laatst eieren, omdat Plus wil stoppen met scharreleieren en alleen nog maar eieren van kippen met buitenuitloop wil verkopen. Dus ook hun huismerkeieren worden van deze 'uitloop' eieren. Wij zijn hier natuurlijk niet blij mee, omdat we er een goede klant door kwijtraken. Maar ook voor de gehele pluimveesector is dit geen goede zaak, omdat de risico's steeds groter worder als er steeds meer kippen buiten lopen. Wij vinden dit blind insteken op slechts één duurzaamheidsaspect nl. welzijn, zonder oog te hebben voor andere duurzaamheidsaspecten (voor kip en mens, dioxine, overbemesting, uitloop, hygiëne). Bovendien moet de vraag gesteld worden of kippen buiten wel zoveel beter af zijn in ons Nederlands klimaat. Kippen hebben van nature een afkeer van de meestal open vlaktes naast de stallen. Ze voelen zich daar onbeschermd tegen roofvogels en vossen. De meeste kippen blijven daarom liever binnen. Afgelopen jaar zijn er verschillende bedrijven met uitloop geruimd vanwege (laag) pathogene vogelgriep. Onder het mom van dierwelzijn, wordt de bal op de stip gelegd voor de zinloze verspilling van leven en kostbare dierstapels. Bovendien heeft dit grote gevolgen voor de rest van de pluimveesector vanwege grenssluitingen voor broedeieren.
Ik had gehoopt dat retailers meer verantwoordde keuzes zouden maken en niet blind willen scoren bij de 'nietswetende' consument.
Daar sta je dus als consument van PLUS. Het lekkere verse ei verdwijnt en wordt vervangen door een stressei van een durfal buitenkip.
Een onbevestigde bron meldde dat onder het GIJS-merk binnenkort vrije uitloopeieren zullen worden geleverd. Het zijn echter dezelfde als de huismerkeieren, ingekocht bij dezelfde groothandel. Het enige verschil is de foto van 2 boeren op de verpakking. De foto krijgt u er bij het huismerk niet bij. Bij Gijs wel. En dat mag wel wat wel meer kosten. Toch?
Op de foto: vrije uitloopboer Klaas Piel, de nieuwe leverancier van het GIJS-ei, fotocredits: staphorstvanalles
De GIJS-eieren van Piel worden via o.m. de firma Van Beek ook aan Unilever geleverd. Dat bedrijf is reeds sinds 2010 voor zijn sauzen, mayonaises en dressings volledig over op vrije uitloop eieren en koopt die in op de Nederlandse markt.
Dit artikel afdrukken
Deze week leveren wij PLUS voor het laatst eieren, omdat Plus wil stoppen met scharreleieren en alleen nog maar eieren van kippen met buitenuitloop wil verkopen. Dus ook hun huismerkeieren worden van deze 'uitloop' eieren. Wij zijn hier natuurlijk niet blij mee, omdat we er een goede klant door kwijtraken. Maar ook voor de gehele pluimveesector is dit geen goede zaak, omdat de risico's steeds groter worder als er steeds meer kippen buiten lopen. Wij vinden dit blind insteken op slechts één duurzaamheidsaspect nl. welzijn, zonder oog te hebben voor andere duurzaamheidsaspecten (voor kip en mens, dioxine, overbemesting, uitloop, hygiëne). Bovendien moet de vraag gesteld worden of kippen buiten wel zoveel beter af zijn in ons Nederlands klimaat. Kippen hebben van nature een afkeer van de meestal open vlaktes naast de stallen. Ze voelen zich daar onbeschermd tegen roofvogels en vossen. De meeste kippen blijven daarom liever binnen. Afgelopen jaar zijn er verschillende bedrijven met uitloop geruimd vanwege (laag) pathogene vogelgriep. Onder het mom van dierwelzijn, wordt de bal op de stip gelegd voor de zinloze verspilling van leven en kostbare dierstapels. Bovendien heeft dit grote gevolgen voor de rest van de pluimveesector vanwege grenssluitingen voor broedeieren.
Ik had gehoopt dat retailers meer verantwoordde keuzes zouden maken en niet blind willen scoren bij de 'nietswetende' consument.
Daar sta je dus als consument van PLUS. Het lekkere verse ei verdwijnt en wordt vervangen door een stressei van een durfal buitenkip.
Een onbevestigde bron meldde dat onder het GIJS-merk binnenkort vrije uitloopeieren zullen worden geleverd. Het zijn echter dezelfde als de huismerkeieren, ingekocht bij dezelfde groothandel. Het enige verschil is de foto van 2 boeren op de verpakking. De foto krijgt u er bij het huismerk niet bij. Bij Gijs wel. En dat mag wel wat wel meer kosten. Toch?
Op de foto: vrije uitloopboer Klaas Piel, de nieuwe leverancier van het GIJS-ei, fotocredits: staphorstvanalles
De GIJS-eieren van Piel worden via o.m. de firma Van Beek ook aan Unilever geleverd. Dat bedrijf is reeds sinds 2010 voor zijn sauzen, mayonaises en dressings volledig over op vrije uitloop eieren en koopt die in op de Nederlandse markt.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Wie nog niet wist waarom eieren op dit moment duur zijn, zie Trouw. U gaat het binnenkort ongetwijfeld ook merken aan de prijs van de mayo.
Ik vind legbatterijen een van de meest afschuwlijke uitvindingen die de mens ooit heeft bedacht.
Binnenscharrelen lijkt me idd een goeie zaak (eerbaarder compromis) voor kip en mens. Met die bedenking, dat zoals overal suiker in lijkt te moeten worden gedraaid, iets gelijkaardigs lijkt te gelden voor eieren.
Even onverbiddelijk en daarenboven onbetrouwbaar zijn supers. Dat laatste wisten we al, maar we willen blijven geloven dat het verbetert. Boerensuper, where art thou'?
Steven, jij wilt je handen journalistiek thuishouden begreep ik laatst van je. Zelfs over legbatterijen is een oordeel niet zo eenvoudig zo eenduidig te geven als jij het daar doet. Josien Kapma maakte er ooit tekst over die leidde tot een al even huiveringwekkende draad.
Wij proberen hier in NL steeds opnieuw het wiel uit te vinden. Ik heb al eerder betoogd, wat er m.i. niet deugt aan de pluimveehouderij met uitloop zoals deze in NL in de praktijk wordt gebracht.
1) Er worden teveel kippen bij elkaar gehouden, hetgeen de ziektedruk doet toenemen
2) De hier gebruikte legrassen zijn vaak niet "hard" genoeg voor het buitenleven en hebben dus te weinig weerstand tegen bacteriën en andere ziekten
3) Kippen zijn bosvogels en voelen zich duidelijk niet op hun gemak in open weilanden
Ik stip het nog maar even aan: in Frankijk heeft men al vele decenia ervaring met het buitenhouden van legkippen, welke geproduceerd worden onder Label Rouge:
-kleine productieunits van hooguit 6 000 dieren en niet meer dan 2 units per bedrijf
-er worden speciale legrassen gebruikt, gekruisd uit robuuste kippenrassen. Die kunnen dus tegen een stootje...
-de uitloopruimte is beplant met bomen en struikgewas, zodat de kippen kunnen schuilen voor naderend onheil.
-en... zoals een Franse pluimveespecialist ooit eens zei "ik heb nog nooit een kip het met een meeuw zien doen". Vrij vertaald wil dat zeggen dat besmetting met allerhande vogelziektes vrijwel altijd door de mens worden veroorzaakt (verplaatsen van ziektekiemen als men van het ene naar het andere bedrijf gaat) en sporadisch door wilde vogels.... Kwestie van weerstand!
Namens GIJS geef ik graag toelichting op dit bericht.
Sinds de start van GIJS werken we samen met Harrie Beekmans. Hij (en zijn kompaan Jan van Baast) zijn bevlogen pluimveehouders. Sinds 2010 zijn we uitvoerig in gesprek met Harrie over mogelijkheden om over te stappen op uitloopeieren.
Waarom? Omdat wij het streven naar dierenwelzijn binnen het GIJS assortiment belangrijk vinden. Daar maken we, in samenwerking met de producenten, voortdurend stappen in. Bijvoorbeeld, Bert Schreibelt van De Schelfer gebruikt vlees van eigen varkens voor de droge worst. Eigen varkens, zodat Bert kan toezien op welzijn van zijn eigen dieren. De GIJS ragout (al veelvuldig eerder besproken op foodlog) is sinds 2011 met scharrelkip en ‘beter leven’ kalfsvlees. En als laatste, GIJS naegelholt van Wiljo Keunen van Blonde d’Aquitaine runderen van specifieke boeren uit de Achterhoek.
We zijn bekend met de voor- en nadelen van uitloopeieren en scharreleieren. Aan de keukentafel hebben we hier uitvoerig van gedachten mogen wisselen met Harrie. Er zijn verschillende meningen en uiteindelijk hebben wij het dierenwelzijn laten prevaleren.
Het liefst hadden we de samenwerking doorgezet met Harrie en Jan onder GIJS, maar wij respecteren hun besluit om bij scharreleieren te blijven. In goed overleg, zijn we verleden jaar op zoek gegaan naar alternatieven en hebben deze gevonden in Frank de Ronde en Klaas Piel.
Met deze pluimveehouders hebben we een logistiek proces kunnen opzetten, zodat de versheid van deze eieren optimaal zal zijn. Hier is Van Beek onze logistiek partner. Vandaag gelegd, morgen in de winkels. Eieren, die wij niet afnemen, worden elders verkocht. Net zoals de samenwerking met Harrie en Jan.
Wil Foodlog meer weten over de herkomst van deze eieren? Frank de Ronde geeft in kijk voor eenieder op zijn internet site www.kippenkijken.nl . Klaas Piel is jaren geleden gewisseld van scharrel- naar vrije uitloop. Gebruikt graan en stro van eigen land voor het bijvoeren van zijn kippen. Beiden pluimveehouders willen graag hun kijk op hun bedrijf delen en bezoek is mogelijk. Ook dit past in de filosofie van GIJS; mogelijk maken voor eenieder om bedrijven in de keten te bezoeken en je te laten informeren.