Dat is niet waar. Toch kun je zulk 'nieuws' zomaar in je krant vinden. Persafdelingen van universiteiten moeten het onderzoek van hun wetenschappers 'verkopen' en maken berichten van halfbakken onderzoeken om de media te voeden en in het nieuws te zijn. Krantenredacteuren nemen hun reclame kritiekloos over en laten hun lezers in verwarring achter. Ondenkbaar?
Deze ochtend wijst anders uit. Magere yoghurt vergroot de kans op astma bij kinderen, koppen de kranten. Elders op Foodlog wijst Wouter Klootwijk erop dat dit bericht klakkeloos is overgenomen op de sites van het AD, het Parool en de Volkskrant. De tekst van het bericht, stelt hij, is onbegrijpelijk. Niettemin nemen de kranten het over.
Het bericht:
'Magere yoghurt vergroot kans op astma bij kinderen'
Vrouwen die tijdens hun zwangerschap magere yoghurt eten, lopen een verhoogd risico kinderen te krijgen met aanleg voor astma en hooikoorts. De afwezigheid van beschermende vetzuren in het melkproduct zou, volgens een onderzoek onder 70.000 Deense vrouwen, daarvan de oorzaak kunnen zijn. Bij het onderzoek werden eetgewoonten van de vrouwen geanalyseerd en hun kinderen gevolgd tot hun zevende.
Vrouwen die één keer per dag magere yoghurt met fruit eten, hebben volgens het onderzoek 1.6 keer meer kans dat hun kind astma ontwikkeld voor het zevende levensjaar. Dit in tegenstelling tot vrouwen die geen magere yoghurt aten. Ook zouden 'magere yoghurt-kinderen' vaker hooikoorts hebben.
Verwarrend
Het onderzoek toont verder aan dat het gebruik van melk tijdens de zwangerschap juist wel een beschermde werking heeft. 'Het is een verwarrende ontdekking', zegt onderzoekster Ekaterina Maslova. 'Het ontbreken van vetzuren in de magere yoghurt zou een factor kunnen zijn'. Maslova, werkzaam aan Harvard, zegt dat de resultaten nog wel gereproduceerd moeten worden in aanvullend onderzoek.
Wel zijn de onderzoekers het er over eens dat het voedingspatroon van de moeder invloed heeft op de ontwikkeling, en gezondheid, van kinderen. Zwangere vrouwen zouden daarom een uitgebalanceerd dieet moeten volgen, zo zegt het Britse Asthma UK. 'Een gezond, uitgebalanceerd, dieet tijdens de zwangerschap valt aan te raden. We raden vrouwen in verwachting daarom aan grote veranderingen in hun eetpatroon voor te leggen aan hun huisarts', aldus onderzoekster Leanne Metcalf. (Redactie)
18/09/11 09u19
Het gaat dus om zwangere vrouwen en niet om kinderen. En wat moeten die vrouwen nu doen? En wij niet zwangeren? De onderzoekers zeggen dat ze dat nog niet weten. Het berichtje gaat dan ook over werk in uitvoering. Er is (nog) geen nieuws. Het berichtje maakte het. De kranten bieden het nonnieuws een podium.
Nieuw is de vraag die niet in het nieuws komt: waarom komt zo'n bericht in de krant? Anders echt nieuws is de vraag hoeveel van dit soort berichten komende week in de kranten verschijnen.
Het is tijd om een weekje te turven. Als u meehelpt en de berichten hieronder meldt, dan maken we crowd sourced nieuws.
Dit artikel afdrukken
Het bericht:
'Magere yoghurt vergroot kans op astma bij kinderen'
Vrouwen die tijdens hun zwangerschap magere yoghurt eten, lopen een verhoogd risico kinderen te krijgen met aanleg voor astma en hooikoorts. De afwezigheid van beschermende vetzuren in het melkproduct zou, volgens een onderzoek onder 70.000 Deense vrouwen, daarvan de oorzaak kunnen zijn. Bij het onderzoek werden eetgewoonten van de vrouwen geanalyseerd en hun kinderen gevolgd tot hun zevende.
Vrouwen die één keer per dag magere yoghurt met fruit eten, hebben volgens het onderzoek 1.6 keer meer kans dat hun kind astma ontwikkeld voor het zevende levensjaar. Dit in tegenstelling tot vrouwen die geen magere yoghurt aten. Ook zouden 'magere yoghurt-kinderen' vaker hooikoorts hebben.
Verwarrend
Het onderzoek toont verder aan dat het gebruik van melk tijdens de zwangerschap juist wel een beschermde werking heeft. 'Het is een verwarrende ontdekking', zegt onderzoekster Ekaterina Maslova. 'Het ontbreken van vetzuren in de magere yoghurt zou een factor kunnen zijn'. Maslova, werkzaam aan Harvard, zegt dat de resultaten nog wel gereproduceerd moeten worden in aanvullend onderzoek.
Wel zijn de onderzoekers het er over eens dat het voedingspatroon van de moeder invloed heeft op de ontwikkeling, en gezondheid, van kinderen. Zwangere vrouwen zouden daarom een uitgebalanceerd dieet moeten volgen, zo zegt het Britse Asthma UK. 'Een gezond, uitgebalanceerd, dieet tijdens de zwangerschap valt aan te raden. We raden vrouwen in verwachting daarom aan grote veranderingen in hun eetpatroon voor te leggen aan hun huisarts', aldus onderzoekster Leanne Metcalf. (Redactie)
18/09/11 09u19
Het gaat dus om zwangere vrouwen en niet om kinderen. En wat moeten die vrouwen nu doen? En wij niet zwangeren? De onderzoekers zeggen dat ze dat nog niet weten. Het berichtje gaat dan ook over werk in uitvoering. Er is (nog) geen nieuws. Het berichtje maakte het. De kranten bieden het nonnieuws een podium.
Nieuw is de vraag die niet in het nieuws komt: waarom komt zo'n bericht in de krant? Anders echt nieuws is de vraag hoeveel van dit soort berichten komende week in de kranten verschijnen.
Het is tijd om een weekje te turven. Als u meehelpt en de berichten hieronder meldt, dan maken we crowd sourced nieuws.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
"De afwezigheid van beschermende vetzuren in het melkproduct zou, volgens een onderzoek onder 70.000 Deense vrouwen, daarvan de oorzaak kunnen zijn"
Maar als ik géén magere yoghurt eet, dan is er toch ook een afwezigheid van beschermende vetzuren? Leg dat deze simpele ziel eens uit???
Nee hoor, de onderzoekers zijn iets te snel zijn met de conclusie. Ik denk dat het fruit in de magere yoghurt de oorzaak is. Wellicht ondergaat het fruit in de yoghurt bij gebrek aan vetzuren en onder invloed van kosmische straling (zie vitaal water in de wetenschapsbijlage van de VK dit weekend) een chemische wijziging. Dit vetzuurvrije vitaalfruit in de magere yoghurt heeft een hele positieve invloed op de cognitieve ontwikkeling van het nageslacht maar maakt de kinderen net even wat gevoeliger... oa voor asthma! Dus....
Dat ingestraald rood fruit goed is voor een pronte erectie komt meen ik donderdag in de krant. Het verkoopt gegarandeerd. Maar ... alle gekheid op een leuk stokje:
niet de onderzoekers maken de fout (die zijn blijkens het berichtje heel bescheiden), het zijn de koppenmakers.
Wakker Dier pakte vorige week de WUR aan vanwege het 'foute' onderzoek aldaar. De WUR zou 'te koop' zijn. Professor Martijn Katan ging erin mee. Professor Jaap Seidell zette het hier van de week recht: de WUR en - zoals blijkt - andere universiteiten moeten wat doen aan hun reclameafdelingen. Met het onderzoek is niks mis. Met de kranten daarentegen is alles mis. O nee, foei. Dat mogen we pas zeggen als we van de week goed geturfd hebben.
Google search op de titel van het bericht.
Alweer een onthutsend inkijkje in de wondere wereld van de journalistiek. Het is zondag en alleen de stageaires en leerlingen bemensen nog het ANP-pand. Lange tijd pakten ze dan om 11 uur het wekelijkse bericht van Maurice de Hond, zetten ze een paar conclusies verkeerd in de kop en hoppa, weer een bericht. Maar Maurice is de laatste weken zo voorspelbaar, te saai. Dan maar even bij buitenlandse sites kijken, vooral bij de BBC, voor interessante populair wetenschappelijk nieuwtjes.
En ja hoor: asthma van magere yoghurt. Fluks vertaald, fotootje er bij gezocht en hoppa, weer één bericht klaar. AD, Volkskrant, Parool: ze delen grotendeels dezelfde webredactie, en die zet het ongewijzigd op hun site.
Hoe komt het in het nieuws? De BBC heeft het waarschijnlijk uit de Science Daily. Die schrijft een kort stukje over een komend congres in Amsterdam. SD beschrijft één van de onderzoeken die daar zullen worden gepresenteerd (op 25 september, zondag, 's-ochtends vroeg).
SD citeert de onderzoekster: "This is the first study of its kind to link low-fat yoghurt intake during pregnancy with an increased risk of asthma and hay fever in children. This could be due to a number of reasons and we will further investigate whether this is linked to certain nutrients or whether people who ate yoghurt regularly had similar lifestyle and dietary patterns which could explain the increased risk of asthma."
De BBC maakt daar al van: "The absence of fatty acids in low-fat yoghurt may be key to the results" en "We need to replicate these results in other studies first." Het oorspronkelijke aantal van N=61,912 wordt "more than 70,000 Danish women". De BBC belt ook het Britse Asthma Instituut en vraagt om toelichting van ene Leanne Metcalf.
In de Nederlandse vertaling is Metcalf al gepromoveerd tot mede-onderzoekster.
Maar ook de Science Daily versimpelt al. Het eigenlijke abstract staat hier:
https://www.ersnetsecure.org/public/prg_congres.abstract?ww_i_presentation=53070
De overeenkomst met spelletje waarin een boodschap wordt doorgefluisterd is uiteraard geheel toeval.