Lieve mensen, ook buitenscharrelkippen komen zelden buiten omdat ze door de drukte in intensieve biologische hokken de weg naar buiten niet kunnen vinden. En als ze dan eindelijk buiten zijn, dan treffen ze daar een woestijn. Een kip wil buiten schrobbelen, scharrelen en wurmpjes pikken. Die zijn 3 dagen na opening van het hok al op. Maakt u zich dus geen illusies. Na de buitenscharrel zijn de mooie dromen op en kunt u uw geweten niet meer sussen. Over een paar jaar komt de waarheid naar buiten: zelfs uw altijd waakzame Wakkere Dier loog u voor.
Dat doen ook uw culinaire correspondenten in de kranten. Dit paasweekeinde wees Joep Habets van kwaliteitskrant NRC zijn lezers op gelukseieren. Hij constateerde dat de gelukkigste eieren komen van biologisch-dynamische hennen. Er staat iets over nachtrust in zijn artikel. De redactie had het er een weekend lang over. Het lijkt erop dat Habets denkt dat kippen het doen als mensen. Des nachts. Maar gewone kippen krijgen geen hanen. Zelfs gewone biologische 'buitenloopsters' niet.
Weet u, stadse lezer, hanen zijn niet bijster aardig voor de hen als ze het doen. En waarom moeten we denken dat kippen het des nachts in bed doen zoals mensen zonder fantasie? Nou ja, het biedt Wakker Dier straks een uitweg: het recht op nachtelijke kipsex. Alleen zit er geen kip op te wachten.
Hoe dan ook, Joep maakt u duidelijk dat u om vandaag helemaak OK te zijn een eitje met een 0 moet hebben. Vergeet de rest maar. Zo gaat dat immers: we houden van simpele waarheden.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Joep Habets bedoelde niet wat hij schreef: 'Is een
kip pas echt gelukkig als ze het genot
van een haan heeft mogen smaken?
Of gaat dat ten koste van een onge-
stoorde nachtrust?'
Wel een heikel onderwerp. Om mijn huis kakelen drie hanen, soms al zo vroeg dat het nog bijna gisteren was. Ik heb er niet de geringste last van, maar je kunt met de hinderwet in de hand mensen verbieden om een koppeltje kippen met haan te houden in de bebouwde kom.
Ik zou graag zien dat duizenden mensen weer kippen gaan houden op hun erfjes, liefst met een haan want die houdt orde.
Habets moet er vast niet aan denken.
Ik bedoelde niet dat de kippen 's nachts uit hun slaap zouden worden gehouden door op seksbeluste hanen maar 's ochtends vroeg door kraaiende hanen. Ooit woonde ik naast een kippenren voorzien van een haan, vandaar. Maar misschien is dat ook te menselijk gedacht, want die kippen gaan 's avonds vast vroeg op stok en dan komen ze toch aan hun acht uur nachtrust.
Joep Habets
Er is wel iets te zeggen voor terug in de tijd. Ook op het punt van watermanagement (wat een woord) zijn we maatschappelijk op onze schreden teruggekeerd. Jarenlang hebben we geprobeerd de hele boel volkomen te controleren middels dijken, deltaplannen en vingers in dijken. Inmiddels begrijpen we dat we integraal onderdeel zijn van een veel groter geheel dat nou eenmaal in beweging is. Dus laten we het water begaan, proberen lichtjes bij te sturen en accepteren de gevaren die leven onder zeeniveau in een delta met zich meebrengt. Meebuigen met de bewegingen van de natuur. Hulde!
Diezelfde benadering zou je ook kunnen laten gelden voor onze houding naar voeding, veeteelt, natuur en hygiëne. Nog even los van het feit dat iedere boos kijkende bacterie ons doodziek maakt door ons algehele gebrek aan weerstand, maakt het uitbannen van slachterijen uit het stadsbeeld, het verdrijven van veeteelt naar geconcentreerde plekjes Brabant, het verbieden van rauwmelkse kaas en meer van dat soort geneuzel, onderdeel uit van het Grote Plan om de mens onder een stolp te zetten en de natuur erbuiten.
We zullen moeten accepteren dat het leven in al zijn vormen - hond aaien, autorijden (willen we echt minder dan 700 verkeersdoden per 130 miljard gereden kilometer?), riolering, varkens in de stad - risico's met zich meebrengt. Maar dat is geen reden om het leven te steriliseren en de krenten in de pap stuk te koken.
@ Paul, klopt melkkoeien zijn ook 'gevaarlijk' :-) , gek overigens dat de oude RIVM data hierover nu helemaal van het internet is verdwenen. Nu is het wel zo dat alle melk netjes wordt gepasteuriseerd. We drinken geen rauwe melk, en de kans op besmetting is dus erg nihil.
Het antwoord op je vraag heb ik niet helemaal, ik weet een klein beetje van verspieding van M.O. in producten en fabrieken, maar ben geen expert op dit onderwerp. De kans op verspreiding is echter veel groter bij open-stalsystemen en bij een situatie waar de stallen relatief dicht bij elkaar staan. Kortom intensieve (open) veehouderij vergroot risico's. Dat is ook waarom ik de geitenhouders laakbaar acht voor de Q-koorts uitbraak.
Dan je ratten voorbeeld. Verdelgen is niet nodig, maar voorkomen dat hun aantallen te groot worden en dat ratten zich gemakkelijk kunnen verspreiden is een onderdeel van 'gezond kunnen leven in onze maatschappij'. En de ziekte van Lyme. Ik loop niet graag met een korte broek door lang gras en pas ook op met honden. De ziekte van Lyme gun ik niemand toe.
Natuurlijke zit het leven vol risico's (volgende week stap ik weer in een vliegtuig), maar er zijn risico's die we echt kunnen minimaliseren cq kunnen beheersen. Schoon water, hoge dijken, gordels om in de auto, HACCP, etc. etc., zijn toch wel erg prettig in ons leven. Of wil je weer 100 jaar terug in de tijd?
Wouter, dan zou ik je archief m.b.t. Qkoorts nog maar eens raadplegen. Daarin vallen melkkoeien net zo onder de risicocategorie als geiten en overige huisdieren.
Koeien komen in het landschap dicht bij de mens.
Waar wil je een grens gaan trekken om in de relatie mens-dier overdracht van ziekten te voorkomen? Actueel is nu weer de ziekte van Lyme, overgebracht door teken. Alle dieren het land uit en natuur platbranden, riolen vol gas om ratten te verdelgen of accepteren dat leven risico's inhoudt.