Het is makkelijk om een koe van achteren in zijn kont te kijken. Laten we het daarom eens vanaf de voorkant doen en kijken of we het kalf kunnen redden voor het redeloos en reddeloos verdrinkt.
Wat vindt foodlog van zo'n visie? Hier vind je het interview.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Het zal wel vloeken in de kerk zijn, maar laat het zinkend schip maar zinken. Liever een niche-markt dan het grootschalige gesubsidieerde gekopieer dat nu de dienst uitmaakt.
Vanmorgen op radio1 mooie uitspraken van lokale politici over de 'megastallen'. Over vloek in de kerk gesproken... : luister
@Joy lekker generaliseren. Noem het woord megastal en de discussie valt stil. Intensieve veehouderijbedrijven (varkens/kippen) zijn juist zo hard gegroeid aangezien ze klem zaten tussen de jarenlange tucht van de markt en (steeds wijzigende) regelgeving. Deze bedrijven ontvangen geen subsidie.
Akkerbouwers en melkveehouders ontvangen sinds enkele jaren wel direct subsidie. Voor de hervorming van het Europese landbouwbeleid niet. Toen werd de Europese markt beschermd middels exportsubsidies en importheffingen. Voor mij ook wel verdedigbaar aangezien zuivelproducten vooral binnen continenten werden verhandeld. De wereldmarkt voor zuivel bedroeg slechts 5% van de mondiale productie. In 2013 wordt de huidige inkomenssteun gestopt. Ook melkveehouders en akkerbouwers moeten dan voor marktprijzen kunnen produceren.
Lastig is wel dat de regeldruk in Nederland (overigens niet alleen voor melkveehouders) erg hoog is. Dit werkt sterk kostprijsverhogend. Boeren zitten klem tussen een te hoge kostprijs en een te lage opbrengstprijs, aangezien we er niet in slagen om de hoge kwaliteit van onze producten te vertalen in goede opbrengstprijzen. Het gemiddelde melkveebedrijf telt nu circa 60 melkkoeien. Niet echt mega volgens mij. We doen ons best om te zorgen voor gezonde en duurzame (levensduur) koeien. We slagen er helaas onvoldoende in om duidelijk te maken wat we doen en hoe we werken. Mede door het optreden van clubs als Wakker dier, Natuur en milieu, milieudefensie en ook de partij voor de dieren, neemt de regeldruk nog verder toe. Komt de sector nog meer klem te zitten door een te lage opbrengstprijs en te hoge kostprijzen, dan resteren inderdaad alleen die bedrijven die door schaalvergroting erin geslaagd zijn om voor de laagste kosten te produceren.
Het probleem is altijd dat dit op macro niveau eenvoudig uitspraken zijn.
Op micro niveau is het veel lastiger: welke boer moet verdwijnen?
Het feit dat veel boeren dezelfde producten maken van min of meer dezelfde kwaliteit maakt dat concurrentie hevig is. De vergelijking met de scheepsindustrie is interessant. Namelijk de scheepsindustrie heeft een opmerkelijk come-back doorgemaakt. Dit door zich met name te specialiseren op producten in het exclusieve of technische complexe domein.
Hebben boeren die mogelijkheid ook? Of verdwijnen de boeren zonder kans op een 'come-back'?
Ronnie, precies wat ik bedoel met die niche-producten.
En in dat radiofragment werd het opeens heel micro: land voor de kleine gemeenschap, of land voor een klein gedeelte van die kleine gemeenschap?
Dick, welke visie bedoel je?
A-De visie van Ruud Huirne
B-De koe in de voorkant kijken ipv in de kont