© Foodlog 2005 - 2024
Een koe in de bek kijken
In een interview dat ik deed voor het Agrarisch Dagblad, vertelde Ruud Huirne, die de leiding heeft over Nederland's Landbouw Economisch Instituut me iets schokkends. Bekeken vanaf de tekentafel moet 70% van de Nederlandse boeren afvallen. Hoe langer het duurt eer dat gebeurt, hoe meer de BV de Nederlandse Boer & Tuinder gaat lijken op de Nederlandse scheepsbouw. Als je te laat bijstuurt, dan verlies je alles. Er is nog wel wat scheepvaart-industrie in Nederland, maar dat zit alleen in zogenaamde niches van de markt. 'Gewoon' is er niet meer bij.
Het is makkelijk om een koe van achteren in zijn kont te kijken. Laten we het daarom eens vanaf de voorkant doen en kijken of we het kalf kunnen redden voor het redeloos en reddeloos verdrinkt.
Wat vindt foodlog van zo'n visie? Hier vind je het interview.
Mooi voorbeeld. Alsook de rol die de boer in urban agriculture kan gaan spelen.En zo zie ik nog wel meer mogelijkheden. Het is misschien niet de redding van de landbouw, maar het zou wel eens de redding van de boer kunnen zijn. 'Boeren zoals boeren bedoeld is'.
By the way RVO, je begrijpt het helemaal goed.