Begin vorige week sprak ik een grote Nederlandse paprika-teler. Hij stelde voor dat er niet minder groenten en vruchtgroenten zoals tomaten en paprika's moeten worden weggegooid, maar juist veel meer. Er wordt veel te veel gemaakt en dat houdt de prijs laag. Weg dus met al dat marktbederf. Dan maar echte rot, omdat er anders niemand meer overblijft om nog groenten voor ons te telen. De prijzen zijn te laag. Menig bedrijf balanceert op de rand van een failliet. Later in de week sprak ik een biologische groententeler, die het anders verwoordde, maar precies hetzelfde bedoelde. Een miljard mensen op de wereld leidt honger, maar wij moeten hier eens wat minder gaan produceren, dan zou het stukken beter gaan met de boeren in Europa. Hij zei dat je dan zelfs de alom gehate, maar kennelijk onvermijdelijke subsidies op landbouw waarschijnlijk zou kunnen afschaffen. In Nederland alleen al gaat het om een bedrag van € 1,2 miljard. In Europa als totaal gaat het om € 55 miljard.
Gisteren sprak ik een varkenshouder die nogal door de wereld reist en zijn ogen de kost geeft. Hij vertelde dat hij in Zweden was wezen kijken. Daar houden varkens pas echt zoals het moet. Veel ruimte in de hokken. Gelukkige dieren. Hij dacht dat de varkensboer daar wel een goeie prijs voor zijn vlees zou beuren. De boeren hadden immers voor miljoenen geïnvesteerd in nieuwe stallen, iets waar ook Nederland voor staat. Hij wilde eens kijken hoeveel meer de boeren daar nou krijgen. Al helemaal omdat het Zweedse Wakkere Dier blij is, de consument er natuurlijk helemaal voor gaat en Zweden natuurlijk alleen maar Zweeds varkensvlees eten. Niet bleek minder waar. Ze krijgen nog minder
De moed en hoop op de toekomst zonken hem in de schoenen nog voor hij in het vliegtuig terug zat. Moesten we niet veel minder varkens maken? Ja, maar dan zouden de kosten weer omhoog gaan en de dieren elders vandaan komen. Een boer in zijn eentje vecht tegen de wereldmarkt. Da's unfair, maar wel waar.
Een laatste puntje van misère. Zelfs de haring - die bedreigde vissoort die Nederland nu eindelijk allemaal onder het beschermende MSC logo heeft gekregen - wordt massaal doorgedraaid.
Honger en overvloed. Overvloed die de boeren in Europa de nek omdraait. Hoe kan dat in 's hemelsnaam? Waar zit de fout in ons eetsysteem?
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Han: voor zover die overproductie door subsidiëring ontstaat ben ik het met je eens, het zou natuurlijk niet gestimuleerd moeten worden want het is verspilling.
Maar ook in een geheel vrije markt wordt op den duur meestal teveel geproduceerd. Dit omdat er (zeker in tijden van dalende rente zoals het afgelopen decennium) steeds efficiënter en beter geproduceerd kan worden en er dus steeds nieuwe spelers met nieuw aanbod opstaan, die de producten van minder efficiënte spelers tot 'over-aanbod' reduceren.
Daan dat overproductie normaal is, is absurd in een tijd waar we al meer dan 40 jaar waarschuwen voor de eindigheid van grondstoffen. Dat productie niet exact te regelen is, kan ik me voorstellen maar het eindeloos produceren, zoals nu gebeurd onder het mom, hoe meer hoe goedkoper. Wat je weggooit zal ook betaald moeten worden. Deze super gecalculeerde productie is exact, wat de Russen ook genekt heeft. En dan denken wij,hier loopt het anders. Laten we deze arrogantie snel vergeten. Waarom willen mensen niet leren uit het verleden? Is geschiedenis niet meer dan een leuk sprookje? Zijn wrakken van anderen op het strand voor ons geen baken in zee?
Er is een wet t.a.v. verkoop boeken tegen een vaste prijs.
http://www.st-ab.nl/wetten/0703_Wet_op_de_vaste_boekenprijs.htm
Hierin wordt aangegeven dat de door de uitgever bepaalde prijs vaststaat en daaronder niet verkocht mag worden.
Waarom dit systeem ook niet in de gehele voedingsindustrie toegepast.
In het eerder aangegeven continentale productieplan met quota en eisen aan productie en kwaliteit kan er op ieder continent een welvarende landbouweconomie opgebouwd worden.
Inclusief eisen aan welke vorm van energiebenutting, minimumloon, Best Haalbaar Evenwicht m.b.t. milieu etc.
Volgens mij de enigste manier om uit de neerwaartse spiraal in de agrarische wereld te komen.
Steven: Dank! Dat artikel ga ik belangstelling lezen. Maar eerst nog even wat werk afronden om de eigen broek op te houden :)
Huib, als het zo is dat lage voedselprijzen het probleem zijn voor arme boeren in de 3e wereld, dan zit ik er helemaal naast (afgezien van concurrentie door gratis noodhulp e.d.).
Maar daar geloof ik niet in. Als Nederlandse en Britse boeren kans zien om in landen als Kenia met succes tulpen of sperciebonen te kweken, dan moet de plaatselijke bevolking dat zelf toch ook kunnen. Als ze maar kunnen investeren om iets van de grond te krijgen. Je moet immers wel je grond kunnen ploegen, bemesten, irrigeren, etc, of vee kunnen kopen.
Ik ben zelf een kleine ondernemer in een heel andere tak (IT), en na twee goede decennia gaan de zaken nu slecht. De kans bestaat dat mijn bedrijf, en daarmee mijn inkomstenbron, over een jaar of twee niet meer bestaat. Maar dat is ondernemersrisico en dat accepteer ik. Waarom zou het voor boeren anders zou moeten zijn - er bestaat toch niet zoiets als 'recht op zakelijk succes' of 'recht op een levenswijze'? Ik zou dat hooguit gerechtvaardigd vinden als we vaststellen dat het een zeer onzekere/risicovolle bedrijfstak is, maar die wel van strategisch belang is omdat je als land zo veel mogelijk zelfvoorzienend wilt zijn. Dat zou een geldige reden zijn om een bepaald areaal aan landbouwgrond in bedrijf te houden, desnoods met subsidies in mindere tijden.
Overigens schijnen veel voedselproducenten in arme landen door de kredietcrisis niet meer in kunstmest en zaaigoed te kunnen investeren, wat weer tot een stijging van de prijzen en dus wellicht tot betere kansen voor de boeren alhier zou kunnen leiden.