Twee van Nederland's foodintellectuelen - een journalist en een Slow Food-man - moesten erom lachen en noemden me met duidelijk plezier een draaikont toen ik eerst Fresco en daarna Pollan
OK, de Jezus-act aan het einde van haar TED-lezing is over de top, maar ik moest er hard om lachen en begreep meteen waarom ze haar aanvallers maar liet raaskallen. En ook Pollan moet voorzichtig zijn. Hemelvaart en het Pasen dat daaraan voorafgaan liggen nog vers in het geheugen.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Wat een goede presentatie. Chapeau! Zelfs de Jezus-act was niet over de top, maar toepasselijk in de TED setting. Wanneer gezwind meer mensen goed geinformeerd beginnen na te denken over de bron en impact van hun voedsel en voedingsstyle EN niet rabiaat tegen technologie en mechanisatie zijn zal er best veel snel kunnen veranderen!
Ik denk dat dit een goede bijdrage is van Louise Fresco.
Een ding ontgaat mij in deze interessante lezing van de door mij zeer bewonderde Louise Fresco. Waarom bakt zij witbrood van tarwemeel ontdaan van de buitenste laag van de tarwekorrels, te weten de vezelrijke zemelen die vitamines en mineralen bevatten. Het zou vanuit het oogpunt van voedzaam 'staple food' voor velen toch zinniger zijn als zij in haar betoog ook het nut van volkorenmeel zou hebben meegenomen. Nu hinkt haat betoog tussen voedend witbrood voor velen en 'modieus' volkorenbrood. Het voedingsvezelgehalte van volkorenbrood is toch aanzienlijk hoger en derhalve heilzamer voor de mens dan dat van witbrood. Of mis ik iets?
Peter, het is jammer dat half Nederland - ondanks de crisis - met vakantie is en maar kort achter z'n netbook kruipt. Ik ben blij met zo'n heldere uitspraak uit jouw mond. Hoop dus dat'ie niet onopgemerkt passeert.
Afgelopen woensdag stond ik voor een zaal mensen die zich bezighouden met Multifunctionele Landbouw in Nederland iets te vertellen over een marktonderzoek dat ik begeleid. Bij de opzet ervan heb ik bepleit dat we niet zouden vragen naar de behoefte van mensen aan 'gezellige streekproducten' van Nederlandse bodem - het equivalent van de Californische waar Fresco het over heeft - maar naar wat mensen missen op het schap van de super. Daarvoor interviewden we in de eerste ronde van het onderzoek marktonderzoekers en verkopers van etenswaar.
De resultaten zijn nogal opvallend. Voor die gezellige producten zien ze een marktaandeel van een procent of 2 (in geldwaarde, in volume komt dat neer op minder dan een half procent). Daarentegen zagen de geïnterviewden een marktpotentieel van wellicht zelfs meer dan 25-30% voor nieuwe producten die een - zoals een van de geinterviewden het zei - 'relevant onderscheidend vermogen' hebben en betaalbaar zijn.
De vervolgstap van het onderzoek start nu: een onderzoek naar wat consumenten missen bij producten die meer van hier komen (zonder overigens sinaasappelen of mango's en chocolade uit te sluiten). De geinterviewde specialisten noemden zaken als vers, natuurlijk, karakter (geen eenheidsworst), 'niet verrommeld' en smaken die Nederlands zijn (puur, duidelijk en krachtig, geen tierelantijntjes maar dan wel met 'kwaliteit')). Om het betaalbaar te houden is technologie niet alleen nodig, het kan ook beter maken.
In het rondetafelgesprek dat we met de experts hadden kwam zelfs nadrukkelijk naar voren - desgevraagd weliswaar, want als gesprekmoderator gooide ik het in de groep - dat de verbinding van technologie en verser en natuurlijker eten wel eens een heel 'hippe' doorbraak zou kunnen worden. Dat kwam er zelfs unaniem uit. Eindelijk echt wat nieuws, want de zegeningen van technologie zijn veel te lang verstopt geweest. Het zou uitstekend kunnen werken, als tech maar in dienst zou staan van een beter in plaats van een alleen maar uitgekleder product.
Toen ik dat woensdag vertelde, oordeelden sommigen dat dat 'heel Nederlands' was. Technologie en Wageningen (waar ook Fresco vandaan komt) wilden alles maar met tech regelen. Het was nu tijd voor biologisch en kleinschalig. Een kenner van voedselproductiesystemen en hun problemen die me een beetje kent, nam het uiteindelijk voor me op en gaf aan dat 'mijn' technologie misschien wel een middel is in plaats van een doel op zichzelf en dat we eindelijk zo ver beginnen te komen dat we high tech, natuurlijke principes en integrale teeltwijzen met elkaar kunnen verbinden.
Technologie wordt geassocieerd met alles wat fout ging toen we landbouw uit elkaar trokken. We - een groot deel van een nieuwe producentenbeweging incluis - zijn kennelijk nauwelijks in staat het te associëren met de toekomst van een weer heruitgevonden landbouw waarin integrale processen - zowel Pollan als Fresco gebruiken ook die woorden - centraal staan.
Kortom, daarom ben ik blij dat je er aan bijdraagt die beeldvorming bij te schaven!
Peter, Dick, mooi verhaal, niets mis met de zegeningen van technologie in de voedingswereld, mits niet doorgeschoten naar luie pakjes en zakjes onduidelijke meuk. Maar: kunnen we hier besluiten om het inmiddels binnengeslopen woord PUUR weer gewoon voor chocola zonder melk te reserveren. Weer zo'n meuketierwoord.
Overigens: Liflafjes staan hier sinds de burgerlijke 19e eeuw al onder druk, maar 'doe maar gewoon' is in dit geval wat betreft het eten misschien wel een goed advies. Zuivere productieprocessen, geen restverwerking (weipoeder = goedkoop en dikt de boel zo leuk aan)in de producten, heldere communicatie zonder bla bla. Ik teken ervoor.
Bravo Louise Fresco, goed betoog inderdaad. Met name de oproep voor een integrale benadering van ons voedselsysteem. Zoals ze letterlijk zegt: we moeten onze overheden oproepen om zo´n nieuwe integrale visie op voedsel mogelijk te maken en te ondersteunen. Dat betekent ook een nieuwe visie op onderzoek en technologie. Niet meer het ongelimiteerd sleutelen en manipuleren van voedsel, maar technologie vooral als facilitator,ten dienste van de voedselvoorziening en de kwaliteit van ons voedsel. Het gaat hierbij ook om empowerment - wat tijdens de bijeenkomst waar Dick aan refereert ook naar voren kwam. Producenten overal ter wereld in staat stellen om op een fatsoenlijke manier hun brood te verdienen, met eerbied voor lokale omstandigheden, ecologie, cultuur en de kwaliteit van het voedsel.