De kop: ‘Desnoods vet en uien op brood’.
Niet iedereen in Hongarije vreest de armoe van brood met uien.
Het is een wonderlijke kop, een wonderlijke uitspraak en alleen het woord ‘desnoods’ misstaat.
Vet is lekker, uien zijn lekker, brood is lekker. En
Dus ook wij in Nederland hebben niks te vrezen.
Dit lijkt wel een dagsluiting.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Amen ;-)
HEERlijk , letterlijk dan ;-)
Brood ,(gebakken) uien, knoflook ,likje pesto even in de oven ....smullen .
Crisis kan ook lekker zijn en gezond.
Net na de Wende trof ik een Tsjech die brood at met rauwe ui.... als lunch , elke dag...nooit ziek ,familie al generatie's lang ,en ik geloof hem...
Kaas-uienstok. Overheerlijk.
Vroeger (eind jaren '70) was ook het brood zelf gevuld met kaas en ui. Tegenwoordig worden ze in mijn omgeving jammer genoeg alleen ermee belegd en het brood gekruid met tuinkruiden.
Begin jaren zeventig was ik met mijn ouders op ontdekkingsvakantie in Hongarije. Rare situatie, eerste keer in ons leven dat we in een land kwamen waar we zo goed als niemand verstonden. Het was volop het communistische tijdperk, maar in Hongarije was dat een eigen variant, met obligaat zigeunerorkestje in nep-herdersrestaurants en verheerlijking van het plattelandsleven.
De ontspanning van de lokale mensen bestond toen blijkbaar uit picknick en barbecue. De overheid had buiten de centra, in parken en bossen, vuurplaatsen laten metsen en de families maakten daar groot gebruik van. Maar iedereen maakte dezelfde dis klaar. Gulle sneden wit brood werden met rauwe ajuinringen belegd en klaargezet met peper, zout en -natuurlijk- paprikapoeder er op. Een groot stuk vetspek (zonder ook maar 1 reegje vlees door) werd op een stok geprikt en aan de vetkant overlangs en dwars ingesneden als een borstel. Het vet-op-een-stokje werd boven het houtvuur gehouden en wanneer het begon te druipen hield men het snel boven het brood: instant reuzel! Ze hadden uren plezier met 1 stuk spek, en een plaatselijke wijn. Ik denk dat de Hongaren dit bedoelen als ze het hebben over vet en ajuinen op brood.
Ik moet opeens denken aan Bartje. Met het hele gezin aan tafel rond een grote koekepan met daarin in vetspek gebakken aardappels. Net als de uien op brood; heel af en toe best lekker maar ik ben blij dat we meer kunnen variëren.