Hele generaties Nederlanders geloven dat alles draait om linolzuur. De reclames van Unilever hebben het er goed ingeramd. Boter is slecht, Becel is goed. Daarom blijven mensen ermee smeren, hoewel inmiddels duidelijk begint te worden dat twijfel op z’n plaats is. De extreem lage cholesterolgehaltes die hartspecialisten nastreven zijn niet natuurlijk voor mensen met een Westerse manier van eten. Die kun je dus alleen maar kunstmatig omlaag krijgen. Bij oudere mensen - let op de vitale grijze haren in de branding hierboven - zou dat wel eens voor meer in plaats van minder doden uit hoofde van hart- en vaatziekten leiden. Zeker is het nog steeds niet, maar idioot kun je de gedachte niet zomaar noemen.
Becel zou dus iets doen wat het helemaal niet moet doen, maar is om nog een heel andere reden een slecht product. Daar draaide het hier om.
Ons eten barst van het plantaardige linolzuur omdat overal plantaardige olie in gaat. Da’s namelijk goedkoper dan vet van dierlijke oorsprong. We hebben het dus niet nodig, want we hebben het al. Veel te veel zelfs, want als we veel omega-6 binnen krijgen neemt ons lichaam de inmiddels ook door de
Dankzij de reclame weet iedere Nederlander inmiddels wat dat betekent. Toch?
Medisch wetenschapsjournalist Melchior Meijer, mede geassisteerd door Jacobus de Boer, droeg hier alle argumenten aan om duidelijk te maken dat de Unilever wetenschappers met Becel wel eens een bocht mochten maken. Maar het bleef stil uit Vlaardingen. Doodstil. Hoewel we weten dat ze overwogen toch maar eens wat luiken open te gooien durfden ze het niet aan, terwijl we een prachtige business case voor hen ontwikkelden en bespraken op marketingfacts.nl.
En toch … je zou kunnen denken dat Unilever wél stilletjes omgaat.
Je weet de Becel kwestie nog? Linolzuur (omega-6) is goed voor je bloeddruk? Terwijl Melchoir iedereen probeerde te overtuigen dat de omega-3 en -6 balans compleet scheef is.
Grappig om te zien hoe snel Unilever het roer om gegooid heeft, "Rijk aan linolzuur" is geruisloos van de becel website verdwenen en op de engelse wikipedia is vrij weinig positiefs over linolzuur te vinden, maar lijkt helemaal de claim van Melchoir te onderschrijven.
Iedereen lijkt nu te weten dat we aan de vis moeten
Nu blijkt echter de kweek-tilapia niet zo gezond te zijn als de andere vis, omdat deze met voornamelijk mais gekweekt wordt bestaat hij uit vooral omega-6 ipv omega-3
Ze gaan in het filmpje zelfs zover te zeggen dat omega-6 slecht voor je is en je nog beter verzadigde vetten tot je kunt nemen. Ik heb het oorspronkelijke artikel hier gevonden.
Wat denken de foodlog.nl lezers. Is Unilever stilletjes omgegaan of liften ze alleen maar mee op de omega-3 mode?
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Als een consument de reclame goed in z'n hoofd heeft dan zou hij weten:
- Becel is goed voor je cholesterol
- omega-3 is goed je hoofd en voor je hart
Meneer Becel zegt het zo: "Omega 3 vetten helpen je hart gezond te houden, terwijl omega 6 vetten ervoor zorgen dat je cholesterolgehalte op het juiste niveau blijft."
Vanwege de balanskwestie tussen omega-drietjes en - zesjes kan wat goed is voor je cholesterol zomaar slecht zijn voor je hoofd en je hart. Jaja, je moet je kop er goed bijhouden ;-)
Hoi Dick,
Farm-raised tilapia, one of the most highly consumed fish in America, has very low levels of beneficial omega-3 fatty acids and, perhaps worse, very high levels of omega-6 fatty acids, according to new research from Wake Forest University School of Medicine."
Dat de scheve balans tussen omega-6 en omega-3 negatieve gezondheidsconsequenties heeft, is achter de schermen al zeker dertig jaar genoegzaam bekend. Net als de waarneming dat vrouwen die veel verzadigd vet gebruiken schonere coronairvaten hebben dan vrouwen die 'prudent' eten. Maar nu dit voor deze voor de voedingsindustrie minder welkome informatie langzaam maar zeker in bredere kring doordringt, worden meteen ook de gekste conclusies getrokken. Het vet in tilapia bestaat voor een groot deel uit n-6, oke. Maar tilapia is zo mager als mijn oma's ... Er zit bijna geen vet in, dus ook heel weinig n-6! Allerlei veel populairdere voedingsmiddelen bevaten veel meer. Becel ondanks alles ook nog altijd.
Michel, ik vermoed dat de 'maistilapia' die in dat artikel zwart wordt gemaakt uit een 'pollaneske' hoek komt: de amerikaan leeft van voeding die voor 80% uit mais bestaat. Dat gold voor vlees, maar nu dus ook voor kweekvis.
Tilipia schijnt met omega-3 rijke planten een gezondheidskundig uitstekend visje op te leveren.
Dat zou best eens kunnen Dick!
Leuke blog trouwens.