Goed idee, maar waarom kost het 4 jaar om van start te gaan?
In ons land wordt gewerkt aan de oprichting van een universiteit voor gastronomie. Wetenschappers, maar ook koks, restauranthouders en anderen kunnen daar leren hoe gasten meer kunnen genieten. De tweejarige Masteropleiding moet 2012 van start gaan. ‘Eten moet weer een sociale belevenis worden’, zegt initiatiefnemer Toine Manders, Europarlementslid voor de VVD en oud-ondernemer. Manders: ‘Mensen moeten gaan praten met de gasten aan het tafeltje naast hen. Gewoon buurten bij anderen, net als vroeger veel buren over de heg met elkaar spraken. Dan wordt lekker eten ook goed voor je sociale welbehagen.’
De Brabander Manders (52), die zelf vaak vreemden aanspreekt in restaurants en andere plaatsen, heeft dinsdagavond de medewerking gevonden van de Hogere Hotelschool van Maastricht, de Universiteit van Wageningen en voedingsbedrijven. De groep tekent een intentieverklaring voor de nieuwe opleiding. Nu gaat het erom de financiering rond te krijgen. Naar schatting kost de opzet 1 miljoen euro, nog afgezien van de huisvesting.
De opleiding zou in 2012 moeten beginnen. Als locatie is Venlo in de race. De opening kan dan samenvallen met de tuinbouwexpositie Floriade in die regio. Idee is dat de universiteit een tweejarige Masteropleiding wordt. ‘Onze universiteit moet uitgroeien tot het geweten van de smaak in de wereld’, zo ambieert Manders. ‘Zodat bijvoorbeeld een projectontwikkelaar uit China zijn restaurantmanagers eerst naar deze universiteit stuurt.’
Manders haalde het idee uit Italië. Hij ontmoette daar een rijke wijnboer die een kleinschalig instituut had opgezet. Dat kan beter in Nederland, dacht hij: Een Holland University of Gastronomy is een unieke kans voor Nederland zich in de wereld te profileren. Nederland heeft al veel kennis over voeding, redeneert hij. ‘De universiteit van Wageningen weet alles van zaadje tot karbonaadje. Jongens en meisjes van de hotelschool uit Maastricht kom je overal tegen. En Nederland heeft grote voedingsbedrijven zoals Unilever en Campina’, somt hij op. ‘We hoeven alleen die ingrediënten te laten samensmelten in een kookpot.’
Manders wil dat de opleiding eten weer gezellig maakt. Gastronomie bestaat volgens hem uit lekker eten, ambiance en menselijk contact. ‘Maar de laatste jaren is het sociale contact te veel afgekoeld. Iedereen heeft zijn territorium. De individualisering is doorgeschoten naar de mensen thuis: Kinderen zitten zelfs met koptelefoons in huis!’ Manders uit het Brabantse Asten staat bekend als een veelzijdig ondernemer. Als ontwerper bedacht hij taxiborden en een speciale golfstok. Later zette hij een advocatenkantoor op. Nu is hij voltijds politicus.
bron: missethoreca
Dit artikel afdrukken
In ons land wordt gewerkt aan de oprichting van een universiteit voor gastronomie. Wetenschappers, maar ook koks, restauranthouders en anderen kunnen daar leren hoe gasten meer kunnen genieten. De tweejarige Masteropleiding moet 2012 van start gaan. ‘Eten moet weer een sociale belevenis worden’, zegt initiatiefnemer Toine Manders, Europarlementslid voor de VVD en oud-ondernemer. Manders: ‘Mensen moeten gaan praten met de gasten aan het tafeltje naast hen. Gewoon buurten bij anderen, net als vroeger veel buren over de heg met elkaar spraken. Dan wordt lekker eten ook goed voor je sociale welbehagen.’
De Brabander Manders (52), die zelf vaak vreemden aanspreekt in restaurants en andere plaatsen, heeft dinsdagavond de medewerking gevonden van de Hogere Hotelschool van Maastricht, de Universiteit van Wageningen en voedingsbedrijven. De groep tekent een intentieverklaring voor de nieuwe opleiding. Nu gaat het erom de financiering rond te krijgen. Naar schatting kost de opzet 1 miljoen euro, nog afgezien van de huisvesting.
De opleiding zou in 2012 moeten beginnen. Als locatie is Venlo in de race. De opening kan dan samenvallen met de tuinbouwexpositie Floriade in die regio. Idee is dat de universiteit een tweejarige Masteropleiding wordt. ‘Onze universiteit moet uitgroeien tot het geweten van de smaak in de wereld’, zo ambieert Manders. ‘Zodat bijvoorbeeld een projectontwikkelaar uit China zijn restaurantmanagers eerst naar deze universiteit stuurt.’
Manders haalde het idee uit Italië. Hij ontmoette daar een rijke wijnboer die een kleinschalig instituut had opgezet. Dat kan beter in Nederland, dacht hij: Een Holland University of Gastronomy is een unieke kans voor Nederland zich in de wereld te profileren. Nederland heeft al veel kennis over voeding, redeneert hij. ‘De universiteit van Wageningen weet alles van zaadje tot karbonaadje. Jongens en meisjes van de hotelschool uit Maastricht kom je overal tegen. En Nederland heeft grote voedingsbedrijven zoals Unilever en Campina’, somt hij op. ‘We hoeven alleen die ingrediënten te laten samensmelten in een kookpot.’
Manders wil dat de opleiding eten weer gezellig maakt. Gastronomie bestaat volgens hem uit lekker eten, ambiance en menselijk contact. ‘Maar de laatste jaren is het sociale contact te veel afgekoeld. Iedereen heeft zijn territorium. De individualisering is doorgeschoten naar de mensen thuis: Kinderen zitten zelfs met koptelefoons in huis!’ Manders uit het Brabantse Asten staat bekend als een veelzijdig ondernemer. Als ontwerper bedacht hij taxiborden en een speciale golfstok. Later zette hij een advocatenkantoor op. Nu is hij voltijds politicus.
bron: missethoreca
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Dat wordt nog spannend. Voor mij zijn 'gastronomie' en namen als Campina en Unilever zaken die weinig met elkaar uitstaande hebben, maar dat is een slechts een mening. Het klinkt dan meer als een Universiteit van de Voeding. En hebben we daar Wageningen niet voor?
Het lijkt me typisch iets om te roepen in een omgeving die zichzelf als Food Valley wil profileren. Manders sprak onlangs ook bij de opening van the Scelta Institute, een initatief van Jan Klerken, de oprichter van Scelta Mushrooms in Venlo, een smaaklab/entertainment/kookstudio/demokeuken/restaurant/kas annex champignonkwekerij,wijnkelder en wetenschappelijk instituut en thinktank.
Tijdens zo'n bijeenkomst kom je allicht wat mensen tegen uit de voedingsindustrie, Wageningen en de patrons-cuisiniers, dan wordt zo'n idee snel geboren.
Het lijkt mij een uitstekend idee om smaak ipv alleen-maar-efficiency terug te brengen in de grote voedingsindustrie. De vraag is alleen of dat kan lukken door de organisatiestructuren van dergelijke bedrijven.
Net als Onno associeer ik smaak niet met Campina en Unilever, maar ik zou het best graag weer wel met die bedrijven willen associeren. Zo'n uni is 1 ding, maar hoe verander je de interne houding tav voeding van dergelijke financieel gestuurde fabrieken?
Wat me idd skeptisch maakt: waarom 2012? Nwe gebouwen? Weer een nieuwe entiteit. Waarom niet als een nwe richting binnen bestaande instituten? Zo help je die ook van binnenuit transformeren.
Er gebeurt in 2012 meer in Venlo, dan is de Floriade er ook, dat moment kun je handig aangrijpen voor tromgeroffel.
Natuurlijk is het prima om smaak in het centrum van de aandacht te plaatsen. Maar of we behoefte hebben aan nóg een instituut? Waarom meteen een universiteit? Of bedoelt de man een soort academie, zoals de slow food academie voor gastronomische wetenschappen? http://www.unisg.it/eng/index.php
En wil Manders dat de industrie dit gaat betalen?
Wat is er tegen financiering uit een bron die er het geld voor heeft?
Als die prioriteit laat aan de inhoud en de richtig die de (onafhankelijke) docenten kiezen, zie ik het probleem niet zo. Onder die voorwaarde dus.